Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Rusija je od kraja 2023. ostvarila postepene ali stalne uspehe na frontu i ima koristi od neizvesnosti oko toga hoće li SAD poslati još pomoći Kijevu, naveli su najviši obaveštajni zvaničnici u godišnjem izveštaju o najvećim "svetskim pretnjama" sa kojima se suočavaju Sjedinjene Američke Države (SAD).

- Ovaj zastoj utiče na strateške vojne prednosti Rusije i sve više pomera klatno u korist Moskve - rekli su oni, a prenosi "Blumberg".

- Ruska odbrambena industrija značajno povećava proizvodnju oružja velikog dometa, artiljerijske municije i drugih sredstava koja će joj omogućiti da izdrži dugi rat visokog intenziteta ako bude potrebno - navodi se u izveštaju predstavljenom Sentu.

Direktor Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns rekao je da "Ukrajincima ponestaje municije, a Americi ponestaje vremena da im pomogne."

Berns je upozorio da će bez dodatne američke vojne pomoći "Ukrajina verovatno izgubiti" i upozorio da Moskva nije zainteresovana za pregovore, niti je spremna da napravi značajne kompromise.

U izveštaju se navodi da Rusija "gotovo sigurno" nastoji da izbegne direktan vojni sukob sa članicama NATO-a ali se naglašava da "ostaje otporan i sposoban protivnik u širokom spektru domena i nastoji da projektuje i brani svoje interese na globalnom nivou, te da podriva SAD i Zapad".

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ostala je bez sredstava za Ukrajinu u januaru nakon što je potrošila 113 milijardi dolara u paketima pomoći koje je odobrio Kongres. Zahtev administracije za 60 milijardi dolara dodatnog finansiranja zastao je u Kongresu zbog protivljenja republikanaca.

Bajden je okrivio američke zakonodavce za prošlomesečni povratak Avdejevke u ruske ruke, rekavši da ukrajinske trupe nisu dobile municiju koja im je bila potrebna.

- Mislim da ćete bez dodatne pomoći 2024. godine videti više Avdejevki, a to bi - čini mi se - bila ogromna i istorijska greška za SAD - rekao je Berns.

U izveštaju se upozorava i na rizik od regionalne eskalacije rata Izraela i Hamasa i upozorava da će se oružani otpor Hamasa Izraelu verovatno nastaviti godinama i "verovatno je da će sukob u Gazi imati generacijski uticaj na terorizam".

U izveštaju se navodi i da američke špijunske agencije procenjuju da "iranski lideri nisu orkestrirali niti su unapred znali za napad Hamasa na Izrael" 7. oktobra koji je izazvao višemesečne borbe, preneo je RT Balkan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading