Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Sastanak mađarskog premijera Viktora Orbana i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog neće biti sve dok kijevski režim ne vrati prava nacionalnoj manjini u Zakarpatju, rekao je ministar spoljnih poslova mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare emitovanoj na društvenim mrežama.

- Sve dok Ukrajina ne usvoji zakone kojima se vraćaju prava mađarske nacionalne zajednice, uslovi za samit se ne mogu ispuniti - rekao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, on je krajem januara na sastanku u Užgorodu izneo zvanični stav Budimpešte po ovom pitanju ministru spoljnih poslova Ukrajine Dmitriju Kulebi i šefu kabineta Zelenskog Andreju Ermaku.

- Dali smo dokument koji sadrži 11 tačaka, koje su odluke potrebne na ukrajinskoj strani da bi ova situacija krenula dalje. Ne tražimo ništa više, samo vraćanje prava koja su imali Zakarpatski Mađari. Nažalost, moram da kažem da dokument sa odgovorom <.. .> ne sadrži napredak u ovoj oblasti“, primetio je on.

Nakon pregovora u Užgorodu, Kuleba je rekao da će Mađarska i Ukrajina stvoriti zajedničku komisiju. Ona će proceniti koja pitanja mogu da se reše i rezultate predstaviće dvema vladama u roku od deset dana.

Šef MIP-a je izrazio nadu da će kijevske vlasti u budućnosti pomeriti sa svojih dogmatskih pozicija. On je takođe pojasnio da će Budimpešta sutra poslati zvaničan odgovor sa svoje strane.

Zelenski je pozvao Orbana u Ukrajinu još u aprilu 2022. U martu 2023., Sijarto je izvestio o pripremama za premijerovu posetu. U decembru su se šefovi država sastali u Buenos Ajresu na inauguraciji argentinskog predsednika Havijera Majlija, ali je Orban naknadno rekao da se to ne može nazvati sastankom, jer su on i Zelenski samo sedeli zajedno na balkonu i razmenili nekoliko reči, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading