Konferencija
Foto: AP/Matthias Schrader (STF)

On je na panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da trenutno ne postoji niko za koga rat koji je u toku u Evropi ne predstavlja pretnju.

- Ako ne reagujemo sada, Putin će uspeti da naredne godine učini katastrofalnim i za druge države. Obaveštajna zajednica je toga svesna. Ukrajina je već razbila mitove kojima je Rusija pokušavala da zamagli stvarnost i u koje je svet, nažalost, verovao - naglasio je Zelenski.

On je dodao da je postojao mit da je "Evropa preslaba da bi se branila" i da je umesto toga Evropa "postala globalna sila koja je prevazišla zavisnosti od Rusije".

Zelenski je naglasio da je zahvalan na bezbednosnom sporazumu sa Nemačkom koji je potpisan u petak u Berlinu, kao i onom koji je potpisan između Ukrajine i Francuske u Parizu i naveo da je to samo "početak implementacije sporazuma zasnovanih na bezbednosnoj deklaraciji G7".

Ukrajinski predsednik je rekao da nedostatak pristupa oružju njegove zemlje jača ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Nažalost, držanje Ukrajine u veštačkom deficitu naoružanja, posebno u nedostatku artiljerije i dalekometnih sposobnosti, omogućava Putinu da se prilagodi trenutnom intenzitetu rata - rekao je on u govoru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Zelenski je pomenuo grad Avdejevku, odakle su se ukrajinske trupe danas povukle i rekao da je ta odluka doneta da bi se "spasli životi Ukrajinaca".

- Ne pitajte Ukrajinu kada će se rat završiti. Zapitajte se zašto je Putin još u stanju da ga nastavi? - rekao je Zelenski.

On je ponovio optužbe na račun ruskog predsednika Vladimira Putina u vezi sa smrću Alekseja Navaljnog i naveo da je tim, kako je rekao, "ubistvom" kritičara Kremlja, iz Moskve "poslata jasna poruka učesnicima konferencije u Minhenu".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading