Volodimir Zelenski
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Prema rečima bliskog savetnika Zelenskog, biće analiziran period poslednje dve godine, budući da vlasti u Kijevu pokušavaju da "ocene šta se desilo za ove dve godine".

Na kraju istrage, kako kaže, neke "odluke će biti donete ili neće biti donete".

- To je normalno - zaključio je Podoljak.

Vest o početku analize delovanja ukrajinske vojske pojavila se ubrzo nakon što je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da razmatra smenu velikog broja zvaničnika iz vrha, uključujući i one iz vojne sfere.

U pozadini cele priče je i afera oko glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, u vezi sa kojim mediji mesecima pišu da je u lošim odnosima sa predsednikom, zbog čega Zelenski, između ostalog, navodno, radi na njegovoj smeni.

Teorije o tome koju će novu poziciju zauzeti ukrajinski glavnokomandujući poslednjih nedelja ne jenjavaju, a mediji, pozivajući se na različite izvore, potvrđuju da se, najverovatnije, očekuje i smena drugih vojnih lica bliskih Zalužnom. 

Nešto slično danas je na tu temu na mrežama pisao i poslanik Rade Aleksej Gončarenko, koji je napisao da je u planu smena i svih zamenika Zalužnog. 

Smatra se i da je Viktorija Nuland, podsekretarka Stejt departmenta za politička pitanja nedavno posetila Kijev upravo iz tog razloga, iako je zvaničan stav Bele kuće bio da se neće mešati u kadrovsku smenu ukrajinskog vrha. 

Glavnokomandujući ukrajinske vojske u ukrajinskom društvu, inače, ima veći rejting od predsednika Zelenskog.

Mnogi smatraju da je to jedan od glavnih razloga zbog čega se radi na njegovoj smeni, budući da se spekulisalo i da bi Zalužni mogao zameniti trenutnog predsednika. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading