Zelenski
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ.

Prošle su gotovo dve godine od početka sukoba u Ukrajini, a vlasti u Kijevu i dalje mole zapadne partnere da im daju još oružja, još pomoći, još političkih obaveza, navodi autor u članku.

Krajem prošle godine predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je putovao po zapadnim prestonicama tražeći podršku, suočen s rastućim međunarodnim umorom od sukoba i odbijanjem Kongresa SAD da odobri novi paket finansijske pomoći Kijevu.

Skoro istovremeno glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni požalio se na situaciju koja je „zapala u ćorsokak“, pošto dugoočekivana ukrajinska kontraofanziva 2023. godine nije uspela da doprinese strateškom napretku u dubokim odbrambenim linijama Rusije.

Prema raspoloživim informacijama, kako navodi list, američki zvaničnici i njihove zapadne kolege očekuju da će ova godina biti teška: sve iscrpljenije ukrajinske snage biće usredsređene na jačanje svoje odbrane, umesto na zauzimanje novih teritorija.

- Rusija ne samo da nije predala svoje položaje u Ukrajini, izdržavši međunarodne sankcije, ali se sprema i za nova ofanzivna dejstva - zaključio je autor.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading