HOĆE LI BRISEL OŽENITI ZELENSKOG? Najavili pomoć, ali...
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija

Na sednici samita EU je doneta odluka da se svake godine razmatra pomoć Kijevu, a taj predlog je ranije dala Mađarska.

„Donošenje takve odluke ne znači da će Ukrajina dobiti taj novac, jer obećavati nekome da ćete se oženiti ne znači i da ćete to učiniti. Takva je situacija i ovde - obećanje da će dobiti 50 milijardi evra u naredne četiri godine na znači da će taj novac i doći do Ukrajine“, rekao je ruski ekspert.

Prema njegovim rečima, apsolutno je neophodna finansijska podrška ukrajinskom budžetu.

„Taj novac će omogućiti Ukrajini da reši svoje socijalno-ekonomske probleme, mada neće moći sve da reši. To će delimično podstaći ukrajinski budžet, koji se smanjuje sa ogromnim deficitom“, pojasnio je Šmeljov.

Dodao je i da ta sredstva, koja je izdvojila Evropska unija, neće biti dovoljna i naglasio da to i nije neki veliki novac ako se podeli na nekoliko godina.

Ruski ekspert je istakao da ta odluka pokazuje trenutno dominantano raspoloženje u Evropskoj uniji, a to je da se i dalje podržava Ukrajina.

„Zapad ne može da se odrekne Ukrajine i neće je se odreći do kraja. Možda će društveno-političke kataklizme u evropskim zemljama i SAD u budućnosti dovesti na vlast snage koje će na nov način sagledati situaciju. Međutim, trenutno, aktuelni politički lideri evropskih zemalja podržavaju Kijev“, zaključio je ruski ekspert.

Ranije je pres služba Evropskog saveta saopštila da su lideri svih 27 država EU postigli dogovor o izdvajanju paketa makrofinansijske pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading