NATO AVIONI IZNAD KRIMA Poleteli sa Sicilije, Razvožaev: Ciljevi su oboreni
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Ranije, tokom dana gradonačelnik Sevastopolja Mihail Razvožaev je na svom telegram kanalu objavio informaciju da je PVO dejstvovala u gradu. Prema njegovim rečima, bar jedan cilj u vazduhu je uništen, a njegovi ostaci pali su na praznu parcelu u oblasti Ljubimovke.

"Sistemi PVO su trenutnu aktivni u Sevastopolju. Prema nepotvrđenim podacima, vazdušni cilj je oboren. Kako saopštava spasilačka služba prijavljeno je da su ostaci pali na praznu parcelu u oblasti Ljubimovke", napisao je Razvožaev.

Prema prvobitnom pisanju gradonačelnika, u napadu nije bilo povređenih i nije pričinjena nikakva materijalna šteta. On je takođe naglasio da PVO nastavlja sa radom i zamolio stanovnike da ostanu smireni, poštuju mere sigurnosti i ostanu u skloništima. On je dodao i da su sve službe poslate na teren, kao i da se situacija pomno prati.

U međuvremenu pojavila se vest da je oboreno šest neprijateljskih raketa, koje su se uputile ka Sevastopolju i da je zbog pada njihovih ostataka 12 zgrada oštećeno, i da je u pitanju manja materijalna šteta.

Ono što je posebno privuklo pažnju nakon čitavog događaja jeste to da su američki avion za pomorsko izviđanje P-8A "posejdon" i britanski izviđački avion RC-135V, dva sata pred napad preleteli preko Rumunije duž obale Crnog mora. Nešto ranije pre njih, sličnom putanjom kretali su se italijanski "avaks" E-550A i američka izviđačka bespilotna letelica RKu-4B "global hok".

Obe američke letelice poletele su iz baze Sigonela, koja se nalazi na Siciliji i gde su stacionirane letelice američke mornarice. Britanski avion se nakon napada uputio nazad u UK, dok se za italijanski vazduhoplov zna da je poleteo iz središnjeg dela Italije.

Imajući u vidu da su u pitanju četiri izviđačke letelice, nema sumnje da su ukrajinske snage u ovom napadu imale direktnu podršku NATO zemalja, ali da je njihova namera na svu sreću osujećena.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je odbijen raketni napad ukrajinskih snaga na Krimu u kome je oboreno 17 raketa iznad Crnog mora i tri iznad Krimskog poluostrva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading