Zalužni smenjen sa mesta glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/GLEB GARANICH / POOL

Za sada nije poznato šta je zvaničan razlog za smenu Zalužnog.

Kako navode RIA novosti, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je Valerija Zalužnog, glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, sa funkcije, a ovu informaciju na svom Instagram nalogu objavio je bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Borislav Bereza .

- Moji izvori iz kabineta predsednika javili su da je Zalužni razrešen dužnosti vrhovnog komandanta - rekao je on.

Prethodno je jedan broj ukrajinskih i zapadnih medija pisao o ozbiljnim nesuglasicama između predsednika Ukrajine i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine. Novinari Vašington posta su primetili da bi Zalužni, koji je popularan među svojim sugrađanima, mogao da predstavlja pretnju za Zelenskog ako odluči da započne političku karijeru.

Ko je Valerij Zalužni?

Valerij Zalužni već mesecima je imao, blago rečeno, nesuglasice sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. U više navrata njih dvojica davali su oprečne izjave o situaciji na frontu, kao i o budućnosti Ukrajine.

Printscreen

Printscreen

 

 

U Ukrajini je za mnoge heroj, i smatra se zaslužnim za otpor te zemlje u ratu protiv Rusije. Prema mišljenju stručnjaka upravo njegovom zaslugom Rusija nije uspela da na brzinu pokori Ukrajinu. Njegovim zapovedničkim veštinama odali su prznanje i u Moskvi.

Bio je ključna karika u ukrajinskoj konatraoffanzivi 2023. godine, koja ipak nije dala željene rezultate za Kijev i njegove zapadne saveznike.

Svađa sa Zelenskim

Nakon propasti kontraofanzive Zalužni je često kritikovao odluke Kijeva, i Volodimira Zelenskog. Ne jednom došli su u sukob i predlagali drugačija rešenja.

Poslenji u nizu incidenata između Zalužnog i Zelenskog obeležila je drama oko regrutacije. Vojni vrh Ukrajine želeo je da spusti starosnu granicu za regrutaciju na 25 godine, čemu se Zelenski protivio.

Zalužni je davao i izjave da Ukrajina ne može da izdrži rat sa Rusijom, što je izrazito smetalo Zelenskom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading