Vasilij Nebenzja
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Za početak ratnih sukoba u Ukrajini ambasadori svih velikih svetskih sila saznali su tokom sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja je održana 23. februara 2022. godine. Kako su primili vesti ambasadori su izneli autorima dokumentarnog serijala "Putin protiv Zapada: U ratu", u režiji britanskog BBC-ija.

- Vest se kao požar proširila Savetom bezbednosti (Ujedinjenih nacija). Skoro ste mogli da čujete kako mobilni telefoni vibriraju. Moj ruski kolega Vasilij Nebenzja je pogledao u svoj mobilni telefon i video vest. Očigledno je da mu nisu rekli da će Rusija pokrenuti invaziju – rekla je Barbara Vudvord, ambasadorka Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama.

- (Generalni sekretar Ujedinjenih nacija) Antonio Gutereš sedeo je tik do mene i pitao me da li znam. Rekao sam mu da prvi put čujem za ovo - rekao je Vasilij Nebenzja, ambasador Ruske Federacije pri UN.

- Očekivali smo da će se to desiti. Niko od nas nije predvideo da će Rusija biti toliko smela i napasti tokom sednice Saveta bezbednosti - rekla je Linda Tomas-Grinfild, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u UN.

- Očuvanje mira je glavna misija UN. Kada stalna članica Saveta bezbednosti napadne drugu zemlju, vidite kako se UN urušavaju - rekao je Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Obraćanje ambasadora Ukrajine pri UN Sergeja Kislice na temu ruske invazije počinje u 1:16:22:

- Nebenzja se izgubio. Bilo je očigledno da se izgubio. Setio sam se svih izjava, svih njegovih jadnih izjava koje je dao pre invazije. I onda se nađete u situaciji da ste ispred njega, a invazija se nastavlja - rekao je Sergij Kislica, ambasador Ukrajine u UN.

Kislica je u jednom trenutku tražio od Nebenzje da objasni šta se dešava.

- Imate mobilni telefon, sada možete da pozovete (ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja) Lavrova - rekao je Kislica.

- Rekao mi je da pozovem Lavrova. Pitao sam se: "Ko je on da mi daje uputstva?". Imam svoje šefove - rekao je Nebenzja.

- Da pustim snimak vašeg predsednika (Vladimira Putina)? Ambasadore, hoću li sada? To možete potvrditi. Ne uznemiravaj me, molim te. Hvala - rekao je Kislica.

- Onda mi ne postavljaj pitanja dok pričaš. Nastavite sa izjavom - rekao je Nebenzja.

- Objavili ste rat. Odgovornost ovog organa je da zaustavi rat - rekao je Kislica.

- To što je Savet bezbednosti paralizovan jer država koja je napala drugu zemlju ima pravo veta u Savetu bezbednosti. Ova situacija je apsurdna. To ne znači da ću tražiti raspuštanje Saveta bezbednosti - rekao je Antonio Guteres.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading