"PAZITE, TO JE ZAMKA" Rusi bruje o velikoj ofanzivi na ključni ukrajinski grad: Počeće 15. januara
Foto: Twitter/printscreen

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je da Rusija preduzima mere da smanji napade na Belgorod.

Stoga i Američki institut za proučavanje rata (ISV) smatra da bi Rusi mogli da preduzmu takvu operaciju, ali sumnjaju u njenu efikasnost. Britanski list Telegraf, pozivajući se na izvor u ukrajinskoj obaveštajnoj službi, navodi da bi Rusija mogla da pojača granatiranje Harkovske oblasti, a ubrzo bi usledila kopnena ofanziva.

Izvor na koji se poziva Telegraf navodi 15. januar kao mogući datum za početak ofanzive.

Više od deset dana, od 29. decembra 2023. godine, Harkov je stalno na udaru ruskih raketa. Gađaju ga i balističkim projektilima koje su dobili od Severne Koreje. Granatirali su i civilne ciljeve i infrastrukturu, a u četvrtak, 11. januara, pogođen je hotel u kome su boravili strani novinari, od kojih su neki povređeni. Bez obzira na pojačanu aktivnost i napade na Harkov, analitičari ISV smatraju da je to uglavnom "propagandno-informativna operacija".

Donbas prioritet

Međutim, ISV navodi da je prioritet ruske komande da zauzme celu teritoriju Donbasa i održi sadašnju liniju fronta na jugu Ukrajine. Pošto ruski režimski mediji objavljuju informacije o planovima zauzimanja Harkova, može se pretpostaviti da bi Rusija mogla da okupi neke jedinice specijalnih snaga u pograničnim oblastima kako bi stvorila utisak da se sprema napad i time odvratila ukrajinske snage od nekih drugi, za Ruse, važni delovi fronta, posebno na jugu.

Ova situacija, kako navodi estonski portal Postimees.ee, podseća na prošlogodišnje informativne operacije kada su Rusi dugo pokušavali da stvore utisak da se spremaju za novu invaziju u pravcu Kijeva sa beloruske teritorije. ISV takođe zaključuje da je ofanziva u pravcu Harkova trenutno neizvodljiva za Rusiju.

Podsetimo, Harkov je udaljen samo 40 kilometara od granice, a ruske snage od početka rata nisu ostvarile značajnije rezultate na tom području. Kako piše Postimees.ee, Kancelarija za propagandno-stratešku komunikaciju ruske armije želi da stvori utisak da "svakog trenutka treba da počne velika ofanziva ruske vojske na Harkov".

Iako bi rusko rukovodstvo svakako želelo da izvede ovakvu ofanzivu, trenutno nema koncentrisane snage u pravcu Harkova koje bi bile dovoljne za ovo, navodi estonski portal pozivajući se na obaveštajne krugove. Prema ukrajinskom vojnom analitičaru Evhenu Dikiju, ruska vojska jednostavno nema rezerve i snage za zimski napad na Harkov.

- Nema dovoljno ljudi za istovremeni ozbiljan udar u dva pravca, ali se mora izabrati: Avdivka ili Krinki. U ovoj situaciji, iskreno, ne očekujem "marš na Harkov". Ne kažem da se to nikada neće dogoditi. U ovom trenutku ne znamo šta će biti sa mobilizacijom u Rusiji - rekao je Diki.

Zamka?

Analitičari ISV, koji takođe smatraju da su najave ofanzive na Harkov zapravo zamka, tvrde da bi ruska vojska u narednim nedeljama mogla da pojača napade na grad Kupjansk na istoku Harkovske oblasti, gde je stvorio uslove za novi napad. Naime, eventualno rusko zauzimanje Kupjanska i Borovaje, piše nezavisni portal Meduza, najverovatnije bi primoralo ukrajinsku vojsku da se povuče sa istočne obale reke Oskol kod Harkova i omogućilo Rusiji da krene u ofanzivu duž cele linije Kupjansk – Svatovo – Kremina. Međutim, Evhen Diki kaže da se „u pravcu Kupjanska ne dešava ništa novo.

- Napadi su nastavljeni u kontinuitetu od juna do avgusta, kada je prva udarna grupa u suštini ostala bez snage. A u septembru je tamo bila je pauza od otprilike mesec dana", primećuje Diki. Ipak, očekuje da će Rusi svim silama pokušati da zauzmu Kupjansk. – Naime, Kupjansk je još u junu postavljen kao cilj i niko ih nije sprečio u ovom zadatku. Gradić je izuzetno važan kao logistički centar - zaključio je Diki.

Prema ukrajinskim izvorima, ruska vojna komanda sada koncentriše napad na Avdivku. – Zauzimanje Avdivke ima jasan politički značaj. Napadaju na isti način kao što su napali Bahmuta: sa ogromnim gubicima. Rusi su ušli u neke delove Avdivke, ali Ukrajinci drže koksaru na brdu iznad grada, koja se strateški pretvara u novi Azovstal. Doduše, Rusi su nadomak puta koji prolazi kroz Orlivku, koji Ukrajincima služi kao glavno sredstvo komunikacije i logistike, a da padne, Avdivka bi zapravo bila gotova – kaže Diki. On smatra da Rusi više nemaju dovoljno ljudi, pa čak ni snage da okupe veliku udarnu snagu da pokušaju da potisnu Ukrajince nazad na desnu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti, a zauzimanje leve obale predstavlja ozbiljnu pretnju za Rusiju. sile.

Ima li šanse za napredak?

Izbori su sredinom marta i Putin je započeo kampanju u kojoj mu rat u Ukrajini nije fokus, ali svakako ne želi loše vesti iz Ukrajine.

Međutim, Diki smatra da ne treba očekivati značajnije promene na prvoj liniji fronta u zimskim mesecima, posebno dok se ne promene vremenske prilike. - Ne vidim nikakve šanse ni za Ruse, ni za nas. Možda ima manjih pomeranja, ali to nije važno“, kaže Diki, koji dodaje da „neke oblasti dosta često padaju iz ruke u ruku, ponekad dva ili tri puta nedeljno“.

Meduza u svojoj analizi navodi da se poslednjih meseci jedna ili druga strana može "pohvaliti" tek nekoliko zauzetih ili oslobođenih kilometara. U oblasti Svatova i Severodonjecka pojačana je aktivnost ruskih napada kako u pravcu Kupjanska, tako i u pravcu Limana. Međutim, ukrajinska odbrana je tamo, prema obaveštajnim izvorima, i dalje stabilna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading