Vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako se navodi, pripadnici ukrajinske vojske na frontu, naviknuti na konstantne artiljerijske udare, od proleća se suočavaju sa "dodatnom razornom moći" ruskih jedrećih bombi, od kojih neke sadrže do pola tone eksploziva, i sposobne su da potpuno unište podzemne bunkere i utvrđenja koja datiraju još iz 2014. godine.

Iako nije jasno na koje su tačno avio-bombe intervjuisani vojnici mislili, pretpostavlja se da su u pitanju FAB-500 sa modulima za vođenje dometa do 40 km, budući da je Ministarstvo odbrane RF najavljivalo njihovu upotrebu tokom proteklih nedelja.

Jedan od vojnika uporedio je njihovo dejstvo sa "vratima pakla", dodajući:

- Oni (ruska avijacija) bi slali dve po dve, ukupno osam bombi u jednom satu... Zvuči kao da se mlazni avion obrušava na vas - prenosi "Njujork tajms".

Njegove kolege izjavile su i da "nikada nije bilo toliko opasno biti blizu linije fronta". Kao glavni razlog za takvo stanje, pored jedrećih bombi, naveli su i sve intenzivniju upotrebu malogabaritnih FPV (First Person View) dronova, koji su ograničili manevarske sposobnosti i prinudili ukrajinske trupe da se kreću peške i kriju po skloništima.

Prema tvrdnjama jednog od njih, u početku je ukrajinska strana prednjačila kada su u pitanju pomenute letelice, ali da sada "ima utisak da je Rusija zainteresovana za dronove na državnom nivou" te se požalio da "Ukrajina mora da se oslanja na isporuke i donacije".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading