Ukrajina
Foto: Printscreen/Printscreen

Ruski raketni napadi širom Ukrajine. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavljuje odmazadu zbog četvoro stradalih i oko 40 povređenih u novom raketiranju. Sa druge strane, Moskva saopštava da je 10 vazdušnih ciljeva oboreno kod Belgoroda, ali da su tri stanovnika povređena.

Komitet Vrhovne Rade o Zakonu o mobilizaciji: Rizik od korupcije

Komitet za antikorupcijsku politiku ukrajinskog parlamenta smatra da određene norme u nacrtu zakona o mobilizaciji u Ukrajini mogu sadržati rizike od korupcije.

Troje ranjeno u granatiranju

U večerašnjem ukrajinskom granatiranju Belgoroda ranjene su tri osobe, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Izgorela su četiri kamiona, a na dve višespratnice razbijena su stakla na prozorima.

Uništeno 10 raketa iznad Belgoroda

Oko 21.30 po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad višecevnim raketnim sistemom RM-70 "vampir" na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo ističe da su dežurni PVO sistemi uništili su 10 raketa iznad Belgorodske oblasti.

Eksplozije u Hersonu

U gradu Hersonu su odjeknule eksplozije, javio je ukrajinski portal „Strana“.

Nekoliko četvrti grada ostalo je bez struje.

Šolc: Još para za Ukrajinu

Neophodno je da članice Evropske unije prilikom odobravanja novog budžeta za 2024. godinu povećaju troškove za vojnu pomoć Ukrajini, kao što je to već uradila Nemačka, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare za premijerom Luksemburga Lukom Fridenom.

On je dodao da je Berlin novim budžetom predvideo 8 milijardi evra za vojnu pomoć Kijevu.

„Obimi isporuka oružja koje je većina zemalja članica EU isplanirala za Ukrajinu su premali“, istakao je on.

Političar je precizirao da je Berlin tražio od Brisela informacije o budžetima zemalja EU da bi raspolagao konkretnijim brojkama pred sledeću sednicu Evropskog saveta.

Vazdušna uzbuna u više oblasti Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kijevskoj, Černigovskoj, Žitomirskoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Mrak u Hersonu

Značajan deo Hersonske oblasti ostao je bez struje zbog havarije na mrežama, u toku je popravka, a mogući su prekidi u mobilnim komunikacijama i internetu, saopštio je gubernator oblasti Vladimir Saldo na svom Telegramu.

Imaju novu taktiku

Rusija koristi novu taktiku za raketne napade, rekao je ukrajinski operater sistema FIM-92 Stinger Roman u intervjuu za TV5 Monde.

"To se ranije nije dešavalo. Sada rakete oslobađaju toplotne zamke, što ometa rad sistema Stinger", rekao je on.

Roman je dodao da bi se zbog intenzivnih raketnih napada iz Rusije, rezerve municije ukrajinskih oružanih snaga mogle istopiti.

Američki tenkovi se povlače

Američki tenkovi "abrams M1" koji su isporučeni Ukrajini neće učestvovati u borbenim dejstvima u dogledno vreme. Nakon što se jedno vozilo pokvarilo u blizini Avdejevke u novembru 2023. godine pre nego što je stiglo do linije fronta, preostala vozila su evakuisana.

Uprkos prebacivanju tenkova američke proizvodnje u Ukrajinu oni se još uvek ne koriste u borbi, piše "Forbs", napomenuvši da je u početku ukrajinska komanda polagala velike nade u američke tenkove, verujući da će oni pomoći u proboju na glavnim pravcima u zoni Specijalne vojne operacije.

WSJ: Poljska sakrila ključne dokaze o kretanju osumnjičenih za sabotažu S. toka

Poljski zvaničnici su se odupirali saradnji sa međunarodnim istražiteljima na istrazi o sabotaži Severnog toka, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na neimenovane izvore i pojašnjava da su oni "sporo davali informacije" i skrivali ključne dokaze o kretanju osumnjičnih na teritoriji Poljske, navodi američki list.

Izvori WSJ kažu da je nekoliko poljskih bezbednosnih agencija odbilo da podeli snimke osumnjičenih sa nazdornih kamera, dok poljska Agencija za unutrašnju bezbednost uopšte nije odgovarala na zahteve međunarodnih istražitelja ili je "davala kontradiktorne informacije".

U ruskim raketnim udarima na Ukrajinu poginule četiri osobe

Četiri osobe su poginule, a 38 je povređeno u jutrošnjim ruskim raketnim napadima na četiri regiona Ukrajine, saopštila je Nacionalna policija Ukrajine. Napadnute su Harkovska, Dnjepropetrovska, Zaporoška i Hmeljnička oblast, a oštećeni su stambeni objekti, infrastruktura i vozila, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema podacima Nacionalne policije, u Dnjepropetrovskoj oblasti je raketnim napadima na gradove Krivi Rog i Novomoskovsk jedna osoba poginula, a 28 je povređeno, uključujući četvoro dece.

Kuleba: Dve osobe poginule,33 povređene u današnjem ruskom napadu na Ukrajinu

Dve osobe su poginule, a 33 povređene u današnjem masovnom ruskom raketnom napadu na Ukrajinu, saopštio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Aleksij Kuleba.

On je rekao da je jedna žena poginula i još jedna povređena u masovnom raketnom napadu na grad Krivi Rog i istoimeni okrug i da su pogođeni tržni centar, višespratnice i privatne kuće. Kuleba je dodao da situaciju komplikuju loši vremenski uslovi u regionu i da ima mnogo prekida u elektroenergetskoj mreži i nestanaka struje, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dve osobe poginule

AP/Tanjug

 

 

Dvoje povređenih u Zaporožju

Rusija je jutros pokrenula veliki raketni udar na nekoliko ukrajinskih regiona, a u celoj zemlji na snazi je upozorenje na vazdušnu opasnost, dok ukrajinske vlasti izveštavaju o eksplozijama i povređenima u napadu.

Prema prvim podacima, ruski projektili pogodili su stambena naselja u Zaporožju, a povređene su dve osobe, navodi Unian.

Napad na aerodrom

Vazdušno-kosmičke snage Rusije ponovo su izvršile napad na vojni aerodrom u Starokonstantinovu u Hmeljničkoj oblasti, gde su stacionirani bombarderi Su-24M - nosači krstarećih raketa Storm Shadow / SCALP EG.

Otkazana vazdušna opasnost

Upozorenje o vazdušnom napadu, koje je trajalo više od dva sata, otkazano je širom Ukrajine, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

U ponedeljak, oko 7.15 po moskovskom vremenu, širom Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad velikih razmera. 

Iznad Belgorodske oblasti presretnuta raketa S-200

Sistem protivvazdušne odbrane presreo je ukrajinsku raketu S-200 iznad Belgorodske oblasti, pretvorenu u kopnene ciljeve, saopštilo je Ministarstvo odbrane .

- Dana 8. januara u 07:00 časova, zaustavljen je pokušaj terorističkog napada kijevskog režima pomoću protivvazdušne rakete S-200 koja je konvertovana za uništavanje kopnenih ciljeva na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije - navodi se u izveštaju.

Čime Rusija napada?

Rusija trenutno ispaljuje sve što ima na Ukrajinu

Krstareće rakete iz bombardera, krstareće rakete sa mora, balističke rakete, hipersonične rakete, dronovi samoubice, rakete S-300.

 

 

Rusija pokrenula veliki raketni napad 

Rusija je jutros pokrenula veliki raketni napad na nekoliko ukrajinskih regiona, a u celoj zemlji na snazi je upozorenje na vazdušnu opasnost, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici.

Vazduhoplovstvo Ukrajine poslalo je naredbu stanovnicima Kijeva da se upute u skloništa, uz obaveštenje da je prestonica pod pretnjom balističkih raketa, prenosi Rojters.

Navedeno je da je Rusija podigla 11 strateških bombardera Tu-95MS, sa kojih može da lansira krstareće rakete.

 

Ruske snage su lansirale 28 dronova i tri krstareće rakete na jug i istok Ukrajine, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage, dodajući da su uništile 21 bespilotnu letelicu.

Više od stotinu stanovnika ruskog Belgoroda, koji su zbog operativne situacije odlučili da napuste grad, počeli su da se smeštaju u centre za privremeni smeštaj organizovane u regionu i susednim oblastima.

Predsednik Ukrjaine Volodimir Zelenski rekao je da Rusija može biti poražena i dodao da je situacija na ratištu u ovom trenutku relativno stabilna.

Ministarka spoljnih poslova Japana Joko Kamikava rekla je u Kijevu da će ta zemlja dati doprinos od 37 miliona dolara kroz fond NATO-a za nabavku sistema za otkrivanje bespilotnih letelica i drugu pomoć.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading