projektili
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovaj ugovor omogućiće proširenje evropske proizvodnje projektila za "patriot", pojačavajući nabavku i osiguravajući zalihe za saveznike.

- Pozdravljam pravovremenu najavu saveznika da ulože u 1.000 novih projektila za patriot, kako bi se poboljšala bezbednost Alijanse. Ova investicija pokazuje snagu transatlantske odbrambene saradnje i posvećenost NATO-a da pruži bezbednost svojim narodima. Ruski napadi raketama i dronovima na ukrajinske civile, gradove i sela, pokazuju koliko je važna moderna vazdušna odbrana. Pojačavanje proizvodnje municije je ključ za ukrajinsku bezbednost, ali i našu - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ugovor vredan 5,5 milijardi dolara dodeljen je KOMLOG-u, zajedničkom poduhvatu američke kompanije "Rajteon" i nemačke kompanije MBDA, koja se nalazi u nemačkom Šrobenhauzenu.

Na sajtu se navodi da će velika porudžbina dovesti do izgradnje proizvodnog pogona "patriot" projektila u Nemačkoj.

Sistemi protivvazdušne odbrane "patriot" mogu se koristiti za odbranu od aviona, helikoptera i projektila, presrećući ih na velikim udaljenostima. Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, NATO je rasporedio raketne baterije "patriot" da zaštiti svoje saveznike na svom istočnom krilu.

NATO saveznici su takođe isporučili "patriot" sisteme Ukrajini i posvećeni su daljem jačanju odbrane Ukrajine, navodi se na sajtu Alijanse.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading