volodimir zelenski
Foto: EPA

Svaki Ukrajinac, pre ili kasnije, mora da napravi izbor između statusa izbeglice i ispunjavanja svoje dužnosti prema zemlji, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u novogodišnjem obraćanju objavljenom na Jutjub stranici njegove administracije.

- Znam da će jednog dana svaki Ukrajinac morati da se zapita: ko sam ja? Ko želim da budem? Žrtva ili pobednik? Izbeglica ili građanin? - upozorio je predsednik Ukrajine.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov ranije je izjavio da bi želeo da mobiliše građane koji su napustili zemlju. Prema njegovim rečima, svi Ukrajinci koji žive u inostranstvu starosti od 25 do 60 godina treba da dobiju poziv da se pojave na regrutnoj stanici.

Kasnije je predstavnik odeljenja Ilarion Pavljuk pojasnio da je navodno reč o regrutovanju i „potrebi da se Ukrajincima u inostranstvu prenese koliko im je važno da se pridruže vojsci“.

Očekuje se da, ako ukrajinski parlament usvoji novi zakon o mobilizaciji, oni koji izbegavaju poziv neće moći da ažuriraju svoja lična dokumenta.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading