OBJAVLJEN SNIMAK NAPADA NA RUSKE BRODOVE Ukrajinci dronove naoružali ZASTRAŠUJUĆIM ORUŽJEM
Foto: Printscreen

Ukrajinska pravda objavila je video snimak koju joj je dostavio SBU, a na kojem se navodno vidi napad. Šef SBU Vasil maljuk rekao je da video pokazuje kako "ukrajinbski dronovi pucaju po ruskim brodovima koji su isplovili iz jedne krimske luke kako bi ih potopili". dodao je da dronovi nisu pobegli nakon što su Rusi na njih zapucali, već su se okrenuli i uzvratili vatru.

Na snimku koji traje 15 sekundi navodno se vidi kako je na ruske brodove ispaljeno 14 projektila, pretpostavlja se iz drona "morske bebe" (Sea Baby). Ne vidi se jasno da li su ti projektili nešto i pogodili.

"Ukrajinska pravda" nije navela da li se je tokom te pomorske bitke, čiji se datum odvijanja ne zna, nešto dogodilo, odnosno da li je Ukrajina oštetila i potopila ruske brodove, niti da li su njeni morski dronovi preživeli pomenutu razmenu vatre.

Na dronovima postoji oružje koje im omogućuje da se bore na otvorenom moru, navodi "Ukrajinska pravda".

Termobaričke rakete

Automatska plovila "morska beba" koja mogu da se vide na snimku najverovatnije su bila naoružana nenavođenim bacačima termobaričkih raketa RPV-16, rekao je "War Zone-u" bivši kapetan Ratne mornarice Ukrajine Andrij Riženko.

Termobaričko oružje, čija je upotreba zabranjena Ženevskom konvencijom, koristi kiseonik za stvaranje eksplozije visoke temperature. Termobarička bomba usisava kiseonik iz okolnog vazduha za stvaranje visokotemperaturne eksplozije.

Radi se o dvostepenskom oružju - naboj prve faze rasprši gorivo poput oblaka koji može prodreti u bilo koju zgradu, bunker ili tunel koji nije hermetički zatvoren, distribuira aerosol sastavljen od veoma finog materijala, od goriva na bazi ugljenika do sitnih metalnih čestica. Drugi naboj pali taj oblak, stvarajući vatrenu kuglu, veliki udarni talas i vakuum koji usisava okolni kiseonik. Udarni talas, koji doslovno usisava vazduh iz pluća, može trajati znatno duže od konvencionalnog eksploziva i sposoban je da izazove potpunu dezintegraciju ljudskog tela.

"Ukrajinski morski dronovi sada ispaljuju termobaričke rakete"

Fotografije plovila "morska beba" sa raketnim bacačima već su viđene.

Ako ta plovila sada mogu ispaljivati termobaričke projektile, ukrajinske će snage moći izvoditi kompleksnije napade.

SBU je plovila "morska beba" koristio kada je u julu 2023. napao Krimski most. Ta su plovila Ukrajinci koristili i kada su u septembru i oktobru ove godine napali tri ruska broda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading