Rat u Ukrajini
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema njima se čini da postoji značajan broj vojnika koji odbijaju da idu na liniju fronta, uključujući čak i vozače koji odbijaju da prevoze hranu i pojačanje. Na jednom od audio-snimaka ranjeni vojnik podelio je svoje iskustvo, ističući da čak i vozači odbijaju da obavljaju rotacije i dostavljaju potrebne resurse.

- Iskreno, hvala Bogu, sve je u redu. Ali, 20 odsto pluća je zahvaćeno. Pluća se obnavljaju, diskovi su gurnuti nazad. Diskovi su izleteli iz kičme... Već sam prošao masaže, već hodam… Svi su odustali, čak i vozači su odbili da voze hranu momcima i da rade rotacije - ispričao je ranjeni borac Oružanih snaga Ukrajine u presretnutom audio-snimku.

Pripadnici pet različitih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, prema izvoru, izražavaju svoje neslaganje s izvršavanjem borbenih zadataka. Kako piše Sputnjik, ovo je masovna pojava i odbijanja se događaju istovremeno u tim jedinicama.

Takođe se tvrdi da su jedinice koje su ipak otišle na zadatke pretrpele velike gubitke, a zatim su i same odbile ponovno izvršavanje naredbi. Drugi vojnik ukazao je na brzo vraćanje lakše ranjenih vojnika na položaje bez pružanja adekvatnog lečenja, što izaziva nezadovoljstvo među vojnicima.

Osim toga, postoje tvrdnje da ukrajinska komanda vrši pritisak na ranjene vojnike da se brzo vrate na položaje, bez adekvatne medicinske brige. Postoje i izjave ranije zarobljenih vojnika koji svedoče o sve češćem odbijanju vojnika da učestvuju u borbama, a kao razlozi se navode nedostatak ljudi, nedostatak pripreme i strah da će postati "topovsko meso".

Krajem oktobra potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko izjavio je za Sputnjik da su oficiri Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i jedinice ukrajinske nacionalne policije „KORD“ došli u grad Kupjansk u Harkovskoj oblasti, da rade sa vojnicima 14. i 32. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, koji masovno odbijaju da izvršavaju naređenja komande. Pri tome se navodilo da su rasprave sa njima vršene uz primenu sile.

Zbog masovnih odbijanja ukrajinskih vojnika da se bore, kijevski režim koristi takozvane specijalne odrede čiji je zadatak da spreče dezerterstvo, bekstvo sa bojnog polja i povlačenje snaga uz primenu sile, pa čak i ubijanjem.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading