"PUTIN NASTAVLJA RAT DO KONAČNE POBEDE" Ugroženo postojenje EU?
Alo! Ilustracija A.V.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, pozvao je na aktivniju podršku Ukrajini.

Borelj tvrdi u intervjuu za Gardian da ruski predsednik Vladimir Putin nije spreman da zaustavi svoj napad u punom obimu u bliskoj budućnosti prenosi evropska Pravda.

Borelj je naglasio da stanje u ukrajini dovodi u pitanje i postojanje Evropske unije, pa je neophodno obratiti pažnju na opasnost koja dolazi od moćne države i preti evropskoj demokratiji.

- Putin je odlučio da nastavi rat do konačne pobede. Uspeh [Rusije] zavisi od dovođenja što više ljudi na bojno polje. I ako brzo ne promenimo kurs, ako ne mobilišemo sve svoje kapacitete, to će dozvoliti Putinu da pobedi u ratu u Ukrajini - rekao je Borelj.

Borelj je objasnio da se ruski predsednik ne može zadovoljiti „parčetom Ukrajine“ i dozvoliti da ostatak teritorije pripadne Evropskoj uniji. Osim toga, Putin očekuje da će predsednički izbori u SAD stvore za njega povoljniji scenario.

- Dakle, moramo se dugo pripremati za sukob visokog intenziteta - rekao je on.

Borelj je ponovio da je Putin pogrešno izračunao snagu svoje vojske, snagu ukrajinskog otpora i reakciju zapadnog sveta na njegove akcije.

- Rusija nikada nije mogla da postane nacija. Uvek je bila imperija sa carem, sa Sovjetima, a sada sa Putinom. To je konstanta Rusije i njenog političkog identiteta, i kao rezultat toga pretnja njegovim susedima, a posebno nama - dodao je Borelj.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Vlada Ševcenko

25.12.2023 09:57

Ti BORELJ si glavni huskac rata. Rusima treba prijateljska evropa za saradnju. A ne teritorija rusi je imaju i previse. Naučite se americki evropljani sto ste nahuskani