Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

„Ako izgradite dodatne linije odbrane, ali nemate obučeno osoblje, ili oružje ili municiju […] da ih zaštitite, da li će one biti od koristi? Mislim da je odgovor očigledan na primeru dobro branjenih gradova koje je Rusija sposobna da zauzme na juriš“, rekao je bivši vojnik.

Berletik je kao primer naveo Severodonjecku aglomeraciju i Artemovsk, koje su ruske trupe zauzele uprkos dobro pripremljenoj ukrajinskoj odbrani.

Bivši marinac je takođe skrenuo pažnju na to da Rusija uspešno smanjuje borbene sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine. Prema njegovom mišljenju, ruska vojska je nanela značajnu štetu artiljeriji i protivvazdušnoj odbrani Ukrajine.

"Oni su gurnuli sposobnost Zapada da zameni ove sisteme do krajnjih granica. Razbili su obučenu ukrajinsku vojsku, praktično svevši njihov broj na nulu. Vidimo kako je u Ukrajini kriza regrutacije koja je nastala ranije već prerasta u vojsku“, zaključio je ekspert. 

Ranije je Vašington post objavio da za Oružane snage Ukrajine na svim frontovima vlada neizvesnost, a moral slabi. Vladimir Zelenski je krajem novembra rekao da je razgovarao o stvaranju utvrđenja na glavnim odbrambenim linijama: Avdejevskom, Marijskom, Kupjanskom-Limanskom pravcu, kao i u regionima koji se graniče sa Rusijom i Belorusijom. Prema njegovim rečima, uređenje odbrane će sada postati prioritetno pitanje za Kijev.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading