UKRAJINA STRAHUJE OD PORAZA Zelenski je iznenada otkazao sastanak sa Amerikancima
Foto: Tanjug/Tanjug/ Olivier Matthys

Do toga je došlo nakon što je visoki ukrajinski zvaničnik upozorio da postoji rizik od gubitka rata protiv Rusije ako dodatna američka vojna pomoć ne bude odobrena.

Lider većine u Senatu Čak Šumer nije objasnio zašto se Zelenski nije pojavio. Najviši demokrata u Senatu kaže da je ukrajinski predsednik zaokupljen nekim stvarima u „poslednjem trenutku“, ne iznoseći dalje detalje.

Šef kabineta Zelenskog Andrij Jermak naveo je da postoji „veliki rizik“ od poraza Ukrajine ako ne bude stalne podrške SAD.

- Biće teško zadržati iste pozicije i ljudima će biti zaista teško da prežive - istakao je on.

Jermakova sumorna procena stigla je samo nekoliko sati pre nego što se Zelenski povukao sa zakazane video konferencije sa američkim senatorima kako bi ih obavestio o ratnim naporima. Ukrajinska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na upit Bi-Bi-Sija o otkazivanju.

Problemi sa finansiranjem

Sve se to dešava nakon ponovnog pritiska Bele kuće za dodatnu pomoć Ukrajini. Američki Kongres, međutim, još uvek nije blizu dogovora o kompromisnom paketu troškova koji bi pomogao u finansiranju ratnih napora.

- Nemamo novca i ponestaje nam vremena - napisala je direktorka budžeta Bele kuće Šalanda Jang u pismu republikanskim i demokratskim liderima objavljenom u ponedeljak.

Upozorila je da bi neuspeh Kongresa da odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini pre kraja godine osakatio naciju u njenoj borbi protiv Rusije i da više ne postoji "magični lonac finansiranja" iz kojeg bi se crpila pomoć.

Predsednik Predstavničkog doma republikanaca Majk Džonson odbacio je najnovije zahteve da se obezbede desetine milijardi dolara dodatnih sredstava.

- Bajdenova administracija nije uspela da se suštinski pozabavi opravdanom zabrinutošću Predstavničkog doma zbog nedostatka jasne strategije u Ukrajini, načina za rešavanje sukoba ili plana da se na adekvatan način obračuna pomoć koju pružaju američki poreski obveznici - napisao je Džonson na društvenim mrežama.

Zamrzavanje finansiranja dolazi u trenutku kada se čini da su borbe na linijama fronta dospele u ćorsokak. Čini se da je ukrajinska kontraofanziva na jugu usporila dok se kijevske snage bore da održe uporište koje su uspostavile na istočnoj obali ogromne reke Dnjepar.

SAD su poslale preko sto milijardi dolara pomoći

Od početka rata u februaru 2022. američki Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći Ukrajini. Međutim, Bajdenova administracija mesecima upozorava da je veći deo tog novca već podeljen.

Prema Frederiku Kejganu, direktoru Projekta kritičnih pretnji američkog Enterprise Instituta i bivšem profesoru na Vojnoj akademiji SAD, kašnjenja u finansiranju već imaju veoma stvarne posledice na ukrajinskom ratištu. Sadašnja kontraofanziva na Rusiju je teška, a buduće operacije oslobađanja izgubljene teritorije su upitne.

- Ukrajinci moraju da naprave težak izbor. Ako nisu sigurni da će još nešto dobiti od Sjedinjenih Američkih Država, onda moraju da zadrže ono što imaju - izjavio je Kejgan.

Ukrajinskoj vojsci su potrebni tenkovi, oklopna vozila, borbeni avioni, bespilotne letelice i oružje velikog dometa, a SAD su jedina zemlja koja može da obezbedi tu opremu brzo i u količinama koje Ukrajina zahteva. Još uvek postoji većina u oba doma Kongresa za dodatnu američku pomoć Ukrajini, čak i ako je manja od 61,4 milijarde dolara koliko je Bela kuća tražila. Međutim, pretvaranje te podrške Kongresa u zakon koji predsednik može da potpiše pokazalo se kao veliki izazov.

Sukobi u Senatu

Republikanci i demokrate u američkom Senatu trenutno pregovaraju o još većem paketu potrošnje od 106 milijardi dolara, koji uključuje pomoć Ukrajini, zajedno sa vojnom pomoći Izraelu i Tajvanu i povećano finansiranje bezbednosti na američko-meksičkoj granici.

Međutim, upravo je ova poslednja komponenta paketa izazvala najviše političkog žara. Demokrate su se protivile predloženim promenama imigracione politike, uključujući promenu načina na koji se tražioci azila obrađuju na granici i pooštravanje uslova za ulazak u SAD.

- U zamenu za dodatna sredstva za Ukrajinu, moramo postići značajne reforme naše granične politike - istakao je republikanski senator Tom Koton iz Arkanzasa.

Čak Šumer je dodao da će predlog zakona o vojnoj pomoći izneti na glasanje ove nedelje, ali nije jasno da li će dobiti dovoljnu podršku republikanaca bez dogovora o merama za imigraciju.

Prema američkim medijima, svađa je izbila u utorak popodne na poverljivom sastanku o paketu pomoći koji su organizovali zvaničnici Bajdenove administracije, pošto su republikanci u Senatu optužili demokrate da ignorišu njihov poziv za finansiranje bezbednosti granica.

Čak i ako pomoć Ukrajini uspe da prođe Senat, izgledi u Predstavničkom domu su slabi. Iako je predsednik Džonson rekao da podržava dodatno finansiranje Ukrajine, on je bio jedan od 117 republikanaca koji su 28. septembra glasali za blokiranje dodatne bezbednosne pomoći zemlji u iznosu od 300 miliona dolara.

Ako Džonson pošalje ogroman paket pomoći koji podržava Senat na glasanje u Predstavničkom domu, oslanjajući se na podršku demokrata da bi dobio zeleno svetlo, mogao bi oštro podeliti republikance i ugroziti sopstvenu poziciju uoči još jedne runde pregovora o budžetu početkom sledeće godine.

- SAD će ove godine imati deficit od više od 2,5 biliona dolara. Pa zašto bi američki građani pozajmljivali novac od Kine da bi ga dali Ukrajini? To nije u našem najboljem interesu - objasnio je republikanski kongresmen Met Rozendejl iz Montane.

U mogućem pokušaju da ojača podršku Kongresa, Bela kuća ističe dodatnu ekonomsku i nacionalnu bezbednosnu pomoć Ukrajini.

U svom pismu Kongresu, Jang je navela da će tražena sredstva biti iskorišćena za proizvodnju oružja u fabrikama širom zemlje.

- Modernizovaćemo vitalnu municiju i opremu kao što su koplja proizvedena u Alabami, vođeni raketni sistemi napravljeni u Zapadnoj Virdžiniji, Arkanzasu i Teksasu i artiljerijske granate proizvedene u Pensilvaniji, Arkanzasu i Ajovi i mnogim drugim državama - napisala je Jang.

Kako se izborna godina približava, Bela kuća se možda nada da će članovi Kongresa tražiti načine da istaknu kako njihove akcije pomažu lokalnim ekonomijama u njihovim matičnim okruzima.

Kagan je poručio da nije iznenađen što je finansiranje Ukrajine postalo kontroverznija tema političke debate u SAD kako se sukob približava trećoj godini.

Na kraju je, međutim, rekao da su ulozi jasni. 

- Ishod ovog rata će prvenstveno zavisiti od toga šta Ukrajinci mogu da urade, a drugo šta će SAD - zaključio je on.

BONUS VIDEO

@alo_portal "SA ĐORĐOM MELONI SAM PRIČAO O VAŽNIM PITANJIMA" Vučić: Bilo je robne razmene od 4,6 milijardi evra, složili smo se da može više! #alo #alodnevnenovine #aleksandarvucic #djordjameloni #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading