Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

"Postoji mišljenje da bi trebalo isporučiti više naoružanja kako bi se Rusija proterala sa ukrajinske teritorije. Međutim, posle 600 dana vidimo da to, zajedno sa sankcijama koje više štete Evropskoj uniji nego Rusiji, ne funkcioniše i da nema nikakvog napretka", rekao je Blanar u intervjuu za austrijski list "Prese".

On je dodao da rusko-ukrajinski rat izgleda kao zamrznuti konflikt koji se ne može rešiti vojnim putem.

"Produžetak sukoba samo znači da će mnogo više ljudi umreti. Zato podržavamo mirno rešenje. To pre svega mora da ide preko Evropske unije jer je ona nastala kao mirovni projekat i upravo toj prvobitnoj ideji želimo da se vratimo", poručio je šef slovačke diplomatije.

Govoreći o politici nove Vlade Slovačke, Blanar je rekao da vladajuća koalicija želi suverenu spoljnu politiku "koja stavlja građane Slovačke na prvo mesto".

"Odbacujemo sve što bi moglo da bude loše za njih. To se, na primer, odnosi na one sankcije koje ozbiljno utiču na ekonomiju i životni standard slovačkog stanovništva. Rusija očekuje ekonomski rast uprkos sankcijama, dok EU klizi u recesiju", istakao je on.

Naglasio je da biti član Evropske unije ne znači pristati na sve.

"Ako se nešto ne razvije dobro, želimo to da kritikujemo i stavimo na sto druge predloge", poručio je Blanar, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading