kim
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

U subotu uveče je komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Mikola Oleščuk objavio da je Ukrajina pogodila brodogradilište “Zaliv” na Krimu. On je u postu ukazao da su za napad korišćeni projektili SCALP, poznate i kao “senka oluje”, dobijeni od Francuske.

Oleščuk je dodao da Rusija u “Zalivu” drži jedan od svojih najmodernijih ratnih brodova, sposobnog da nosi krstareće projektile “kalibr”. Nije imenovao taj brod.

 

 

Rusko Ministarstvo odbrane priznalo je da je naneta šteta jednom od njihovih brodova u subotu, navodeći da je Ukrajina lansirala baraž od 15 krstarećih raketa na brodogradilište “Butomi”, kako ga zovu u Rusiji. Ministarstvo je navelo da je oboreno 13 od tih projektila, preneo je “Biznis insajder”.

Ukrajinski savetnik Anton Geraščenko takođe je objavio snimak na kojem se navodno vidi veliki požar na brodogradilištu.

"Najmanje tri udara na Askold"

Kako je u subotu naveo na platformi “X” (bivši Tviter), ruski mediji objavili su snimak iz Kerča na Krimu, a takođe se pojavila informacija da je bilo najmanje tri udara na “Askold”, mali ruski raketni brod koji je bio južno od Kerča.

“Čekamo zvaničnu potvrdu”, dodao je Geraščenko.

“Potvrđujem”, napisao je Oleščuk prenoseći njegov post u nedelju i sugerišući da je operacija bila uspešna.

Nakon analize satelistskih slika “Planet labsa” u nedelju, kapetan ukrajinske mornarice Andrej Riženko rekao je za Radio Slobodna Evropa da je oštećeni brod verovatno korveta “Askold”.

- Vidi se da i dalje pluta, iako je gornji deo broda značajno oštećen – rekao je on.

 

 

Sajt “Crnomorska flota” koji pomno prati kretanje ruske flote, rekao je da je “Askold” mali nosač projektila sposoban da nosi osam “kalibra”. Ti projektili omogućavaju mu da pogađa mete na kopnu udaljene preko 2.400 metara.

"Nije ni stigao da se priključi borbama"

Portal “Maritajm igzekjutiv” izvestio je da je “Askold” bio potpuno nov u vreme udara. Plovilo je bilo na testiranju u Crnom moru i plan je bio da se zvanično priključi operacijama ruske flote ove godine, kako se navodi sa sajtu “Crnomorska flota”.

- Brod nije stigao ni da se priključi borbama – rekao je Jurij Ignat, portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

“Telegram” kanal Crnomorske flote, poznat po negiranju izveštaja o ukrajinskim udarima u prošlosti, ćutao je u vezi ovog incidenta, navodi “Biznis insajder”.

Rusija redovno koristi Crnomorsku flotu da gađa ukrajinsku infrastrukturu krstarećim raketama. U septembru je – tokom jednog od do sada najvećih napada – baraž od 43 krstarećih projektila uzrokovao nestanak struje u više ukrajinskih regiona.

Takvi napadi stavljaju Crnomorsku flotu visoko na listi meta Ukrajine. U septembru je Ukrajina oštetila dva broda u luci Sevastopolj na Krimu, zbog čega je Rusija, kako su rekli analitičari, morala da preraspodeli većinu flote dalje od ključne luke.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading