Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Sve su češća upozorenja da dok nekoliko stotina hiljada Ukrajinaca „već godinu i po dana živi u rovovima i svakodnevno gleda mrtve i osakaćene drugove, za to vreme drugi deo živi u Kijevu, Lavovu, Odesi i drugde, donira vojsci ili ne, i maksimalno se distancira od rata“.

Početkom proleća Ekonomist je naveo da je mobilizacija u Ukrajini sve agresivnija i da se pozivi na služenje vojnog roka dele i na vojnim sahranama. Zvaničnici patroliraju i skijalištima u potrazi za onima koji izbegavaju regrutaciju. Ukrajinska bezbednosna služba SBU blokirala je više od 20 kanala na Telegramu koji su navodno pomogli ljudima da izbegnu mobilizaciju. The Economist je u svojoj priči napisao da mobilizacija u Ukrajini traje od početka rata, ali sada postoji razlika u tome ko se uključuje.

"U prvom talasu većina regruta je bila dobrovoljno, redovi ispred vojnih kancelarija bili su uobičajena pojava. Sada se oficiri regrutuju iz mnogo manje oduševljene mase", potvrdili su anonimni saradnici koje je redakcija konsultovala.

Problemi za Zelenskog

Američki časopis Tajm nedavno je objavio članak o problemima sa kojima se suočava predsednik Volodimir Zelenski, od situacije na frontu i međunarodne podrške do borbe protiv korupcije. U članku se tvrdi da je u nekim rodovima vojske manjak boraca postao još akutniji od nestašice oružja i municije. Aleksij Danilov, savetnik predsednika Zelenskog za nacionalnu bezbednost, napisao je da je Tajmov članak „glupost i glupost“, međutim, sada je dnevni list Ukrajinska pravda objavio i priču o problemima mobilizacije sa kojima se Ukrajina suočava, sa pričama oficira, koji su govorili ne skrivajući identitet.

Vlasti u Kijevu iz političkih razloga ne žele da proglase opštu mobilizaciju, zbog čega se pojedine vojne jedinice i same angažuju na regrutaciji tražeći i motivišući one koji su spremni da obuku vojnu uniformu i uzmu oružje u ruke. Početkom 2023. reči tadašnjeg borca 46. brigade Anatolija „Kupola” zbog gubitka mnogih iskusnih boraca u Ukrajini dovela je do velikog skandala i on je degradiran. Danas je uobičajeno da se kaže da su odbrambene snage nedovoljno popunjene.

Pre nekoliko nedelja Andrij Biljetski, jedan od komandanata 3. brigade ukrajinske armije (bivši Azov), javno je pozvao Ukrajince da se pridruže ovoj jedinici, a ubrzo je sledio i Vladislav Ševčuk iz 80. brigade. Te dve brigade su u letnje-jesenjim bitkama zauzele od Rusa Andrijevku i Kliščijevku kod Bahmuta, ali iako su obe operacije bile uspešne, njihove jedinice su izgubile dosta boraca. Zvaničnih podataka nema, ali ozbiljne procene govore da je do sada ranjeno ili ubijeno od 50.000 do 200.000 Ukrajinaca, kao i oko 300.000 Rusa.

Stalne potrebe na frontu

Ukrajinaca je manje, a oporavak borca sa lakšom ranom traje i do tri nedelje, u proseku od dva do pet meseci, a vojnici sa težim povredama uglavnom se otpuštaju iz oružanih snaga. Sve ovo vreme front nastavlja da se kreće i nema vremena da se čeka povratak ranjenika, posebno u uslovima ofanzive Oružanih snaga u nekoliko pravaca odjednom. Vojsci su potrebni novi ljudi, ali se ne zna tačno koliko, s obzirom na to da Generalštab Ukrajine odbija da da čak i grube podatke o broju ljudi koji svakog meseca uđu u VS i koliko ih je potrebno za front.

Pripadnik jedne od iskusnih mehanizovanih brigada, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je njegov bataljon trenutno popunjen oko 70 odsto. Istovremeno je dodao da se, prema statutu VS, jedinica koja ima gubitke veće od 30 odsto smatra nesposobnom. „U poslednjem jurišu, umesto 12 ljudi, iz naše grupe su izašla četiri. Šalju nam pojačanje, ali ih je malo. Osim toga, radi se o ljudima koji posle 2-3 meseca boravka u centrima za obuku imaju osnovne veštine i mi potrebno ih je naučiti pre nego što budu poslati u akciju. I uglavnom sva popuna ide pešadiji, jer upravo pešadija trenutno trpi najveće gubitke“, objasnio je taj vojnik.

Dmitro Kuharčuk iz 3. jurišne brigade upozorio je da mobilizacija u Ukrajini ponekad zaobilazi stanovnike velikih gradova i one koji bi mogli da se iskupe od nje:

"Gledajući ostale brigade, mogu reći da se kod nas mobilizacija odvija, prvo, uglavnom po selima, a drugo, po klasnom principu, odnosno većina boraca dolazi iz siromašnijih društvenih slojeva. rekao je za Ukrajinsku pravdu. Kao drugi razlog neefikasnosti sadašnje mobilizacije Kuharčuk navodi "pobedničku" informacionu politiku.

Pogrešna politika

"Kada čoveku kažu da ćemo pobediti za tri meseca, on ne razmišlja o mobilizaciji, već pravi planove za budućnost. A s obzirom na sadašnje stanje stvari, pobeda je još uvek veoma, veoma daleko", upozorio je ukrajinski oficir.

U 20. veku, jedno od glavnih oruđa vojnog regrutovanja bio je kažiprst na posterima i apelima poput "Želim te za američku vojsku" ili "Otadžbina zove".

To više nije moguće, objasnio je vojni kapelan Andrij Zelenski, sveštenik Ukrajinske grkokatoličke crkve. "20. vek je bio vreme velikih ideologija, kada je kolektiv igrao mnogo veću ulogu od pojedinca jer se verovalo da se 'ja' može ostvariti samo kao deo velikog 'mi'. Retorika u oba svetska rata bila je izgrađene na ovome, ali danas takve poruke izgledaju arhaično jer se sociokulturni kontekst promenio.Naterati ljude danas komunikacijom znači "ginuti za Ukrajinu" je put koji ne vodi nikuda.Rat je rat, ali nećete privući ljude govoreći o smrti, ili čak o dužnosti prema zemlji. Reč je o zaštiti Ukrajine, ali se istovremeno radi i o vašem razvoju kao ličnosti“, smatra vojni kapelan Oružanih snaga Ukrajine.

Zato ukrajinske vlasti pokušavaju da podstaknu građane da stupe u redove Oružanih snaga sa raznih platformi – od društvenih mreža do televizije. Nedavno je zamenik premijera, ministar digitalne transformacije Ukrajine Mihail Fedorov najavio da će potencijalni regruti moći da biraju svoju specijalnost ako se priključe ukrajinskoj vojsci. Očekuje se da će to poboljšati motivaciju vojnih obveznika.

Jedna od retkih jedinica koja nema takve probleme je bivša Azov, današnja 3. jurišna brigada. Regrutacija u brigadu počela je u leto prošle godine i bila su tri talasa, a već u prvom javilo se čak 12.000 dobrovoljaca. Sada ima 4.000 do 5.000 aplikanata mesečno. Istovremeno, to je jedina jedinica u Ukrajini koja civilima daje mogućnost da prođu probnu nedelju obuke, nakon čega mogu da odluče da li im takva usluga odgovara. Ako ne, svako se može okrenuti i otići.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading