UKRAJINCI OZNAČILI NOVOG NEPIRIJATELJA! Ovo ime pojavilo se na poznatom spisku
Foto: Shutterstock

Lider Severne Koreje Kim Džong Un stavljen je na spisak neprijatelja Ukrajine.

Njegovo ime pojavilo se na sajtu centra "Mirotvorac" (Mirotvorec), u okviru jedne nezvanične baze ukrajinskih neprijatelja, prenosi raša tudej Balkan.

Sajt "Mirotvorac" pokrenut je 2014. godine, na inicijativu tadašnjeg savetnika ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Antona Geraščenka, a predstavlja otvorenu bazu podataka, u kojoj se nalazi navodni saradnici Kremlja i osobe koje rade protiv interesa Kijeva.

Kim Džong Un je na tom sajtu opisan kao "pomoćnik ruskih vojnih zločinaca". Okarakterisan je kao "saučesnik u zločinima ruskih vlasti protiv Ukrajine i njenih građana", koji je "pomagao Rusiji da sprovodi vojnu agresiju protiv Ukrajine i njenih građana".

"Optužen" je i za "napad na suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine", a njegov fajl se našao na tom sajtu 6. septembra ove godine, odmah nakon što su SAD preko "Njujork tajmsa" objavile da se uskoro očekuje susret severnokorejskog lidera sa ruskim predsednikom.

"Nalazi se pod sankcijama civilizovanih zemalja sveta zbog narušavanja ljudskih prava, ucenjivanja nuklearnim oružjem, sprovođenja nezakonitih raketnih i nuklearnih programa, sajber kriminal", piše u njegovom "dosijeu".

Kim Džong Un još boravi u Rusiji, u koju je doputovao pre nekoliko dana, kako bi razgovarao sa predsednikom RF Vladimirom Putinom.

Komentarišući sastanak dvojice lidera, portparol Kremlja juče je poručio da je bilo reči o razvoju saradnje u svim oblastima, indirektno ukazavši da nije nemoguće da je bilo reči i o vojnoj saradnji. Predsednik Putin takođe je potvrdio da će posetiti Severnu Koreju, nakon što je dobio poziv od severnokorejskog lidera.

Na dolazak Kim Džong Una oštro su reagovale SAD koje su brže bolje poručile da su zabrinute zbog saradnje Rusije i Severne Koreje, te da će stoga morati da im uvedu nove sankcije, ako bude postignut dogovor u oblasti naoružanja, prenosi B92.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading