SASTAVLJA SE VOJSKA OD VAGNEROVACA Ubrzano formiranje profesionalnih jedinica nakon odluke Lukašenka
Foto: Printscreen/Printscreen

- To je bila moja inicijativa. Želim da ovi momci ostanu u oružanim snagama naše zemlje i da preduzmu aktivnije korake u uspostavljanju profesionalne vojske - rekao je Lukašenko u intervjuu za agenciju Belta, prenosi TASS.

On je naglasio da njegova zemlja ne želi da ratuje i ukazao da neprijatelj nikada nece ni napasti kada vidi da je Belorusija u stanju da uzvrati i nanese nenadoknadive gubitke.

"Vojnici po ugovoru čine 60 odsto beloruske vojske"

Beloruski ministar odbrane Viktor Krenjin izjavio je ranije da vojnici po ugovoru čine oko 60 odsto beloruske vojske. Ugovor na dve godine mogu da potpišu i oni vojno sposobni koji nikada nisu služili vojsku, kao i muškarci koju su pozvani na redovno odsluženje vojnog roka.

Prema ranijim izveštajima, belorusko ministarstvo odbrane i komanda privatne paravojne organizacije Vagner razradili su plan saradnje za blisku budućnost. Instruktori i jedinice Vagnera vec su uključeni u misije obuke beloruskih oružanih snaga, ali zvanični Minsk, za sada nije saopštio koliko boraca Vagnera boravi na teritoriji Belorusije.

"Vagner nije na poljskoj granici"

Lukašenko je negirao izjave iz Varšave u vezi sa pomeranjem boraca Vagnera na granicu sa Poljskom. On je istakao da mu je poznato da je "Poljska ljuta zbog pomeranja neke jedinice, od oko 100 ljudi, blizu granice", piše Belta.

- Nijedna jedinica Vagnera od 100 ljudi nije se pomerila ovde. Čak i ako jeste, to je samo radi razmene borbenog iskustva sa bjeloruskim brigadama raspoređenim u Brestu i Grodnom - izjavio je Lukašenko.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading