PUTIN VEČERAS DOBIJA IZVEŠTAJ O KRIMSKOM MOSTU Sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sastanak o situaciji u Ukrajini. Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski obećao je zapadnim zemljama iznenađenje na predstojećoj sednici.

Danas ističe rok za produženje sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka. Turski zvaničnici očekuju da će sporazum biti produžen. Teške borbe vode se između ukrajinskih i ruskih snaga na istoku Ukrajine.

Situacija je eskalirala na istoku Ukrajine, izjavila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar. Ona je na Telegramu napisala da ruske snage napreduju u pravcu Kupjanska i da se vode teške borbe.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da rat u Ukrajini nije zapao u ćorsokak, ali je priznao da ukrajinska kontraofanziva "ide teško".

BLOG UŽIVO: 

Blinken: Kijev treba da odluči ko će voditi vojne operacije

21.52-  Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi u vezi sa terorističkim napadom na Krimski most da je na Kijevu da odluči kako će voditi vojne operacije.

- Naravno, Ukrajina mora da odluči kako će voditi ovaj rat u odbrani svoje teritorije, svog naroda i svoje slobode - rekao je Blinken novinarima.

Poginule još dve osobe u granatiranju

20.54- U ruskom granatiranju u ukrajinskom regionu Sumi poginule su dve osobe, a ranjeno 10 osoba, saopštila je ukrajinska policija. U gradu Bilopiliji zabeležena su četiri artiljerijska udara, od kojih su tri pogodila centar grada.


Od posledica zadobijenih povreda preminule su 76-godišnja žena i 74-godišnja žena koje su u tom trenutku bile na ulici“, saopštila je ukrajinska nacionalna policija.

Izalaslanik pape razgovaraće sa Bajdenom o deportaciji ujkrajinske dece

19.22- Papa Franja uputio je danas svog visokog izaslanika na razgovore sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom o ''ruskoj deportaciji ukrajinske dece'', javlja Politiko.

Pozivajući se na dobro upućeni izvor u Vatikanu, portal Politico.com navodi da će se kardinal Mateo Zupi sutra sastati sa Bajdenom u Beloj kući.

Belorusija kaže da je oborila ukrajinski izviđački dron

18.24- Belorusija je danas saopštila da su njeni graničari oborili ukrajinski izviđački dron koji je prešao u nedelju na njenu teritoriju u blizini reke Dnjepar. Beloruska granična agencija saopštila je da je nakon incidenta pokrenut "administrativni postupak", preneo je Rojters.

Ukrajinska granična služba (DPSU) je u subotu potvrdila da su pripadnici privatne vojne grupe "Vagner" stigli u Belorusiju iz susedne Rusije, javila je Bi-Bi-Si (BBC).

Kijev: Sve se mora učiniti za opstanak sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica

17.45- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da se sve mora učiniti kako bi opstao sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, potvrdio je portparol Zelenskog.

"I bez Ruske Federacije sve mora da bude učinjeno kako bismo mogli da koristimo ovaj crnomorski koridor. Nismo uplašeni", rekao portparol Sergej Nikiforov citirajući ukrajinskog predsednika, prenosi Rojters.

Minsk: Beloruski graničari oborili ukrajinski dron

16:10 - Beloruske vlasti saopštile su da su njeni graničari u nedelju oborili ukrajinski izviđački dron koji je prešao na teritoriju te zemlje u blizini reke Dnjepar.

Beloruska granična agencija saopštila je da je posle incidenta pokrenut "administrativni postupak".

Ruski Su-25 srušio se u Azovsko more, spasen pilot

15:40 - Ruski lovac-bombarder Su-25 srušio se u u Azovsko more u blizini grada Jejsk, ali se pilot uspešno katapultirao, rekli su lokalni zvaničnici u saopštenju na društvenim mrežama.

Jejsk se nalazi na obali Azovskog mora preko puta od dela Donjecke oblasti pod kontrolom ruskih snaga.

Zvaničnici ruskog Krasnodarskog kraja rekli su da je pilot izbavljen iz vode.

Uništeno komandno mesto

15:15 - Specijalne snage Centralnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije uništile su komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Кrasno-Limanski.

 

 

Ukrajinski pomorski dronovi, od Odese do Krimskog mosta

14:42 - Ukrajinci su iz petog pokušaja uspeli uspešno da upotrebe pomorske dronove, koji su u stanju da na daljinu od oko 400 kilometara prenesu bojevu glavu tešku 200 kilograma.

Prva četiri napada propala su zbog kvarova na dronovima i aktivnosti ruske mornarice.

Mediji: Ukrajina već izgubila trećinu "bredlija"

14:20

 

 

Ambasada Rusije u Belorusiji uputila zvaničnu notu Kijevu o prekidu sporazuma

13:45 - Ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov izjavio je da je to diplomatsko predstavništvo Kijevu uputilo notu kojom obavešatava o stavu Rusije o prekidu sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem, navodeći da od 18. jula treba potpuno prekinuti sprovođenje te inicijative.

Kako prenosi RIA, u dokumentu se navodi da se ''Ruska Fedracija zvanično protivi daljem produženju inicijative za bezbedan transport žita i hrane iz ukrajinskih luka nakon isteka njenog roka važenja, u vezi sa čim bi se sprovođenje inicijative trebalo u potpunosti prekinuti od 18. jula''.

Fon der Lajen: Odluka Rusije ciničan potez

13:25 - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je odluka Rusije da se povuče iz ugovora o izvozu žita "ciničan potez“, prenosi Rojters.

Dodala je da će EU nastaviti da radi na obezbeđivanju prehrambene sigurnosti za siromašne zemlje.

Vozovi prošli preko Krimskog mosta

12:50 - Železnički saobraćaj je pušten u rad u 8.50, prvi vozovi prošli su Krimskim mostom, saopštio je na Telegramu Oleg Krjučkov, savetnik šefa Krima za informativnu politiku.

Zbog vanrednog stanja kasnilo je šest vozova za Krim i jedan iz Sevastopolja za Moskvu.

Putin večeras dobija izveštaj o Krimskom mostu

12:12 - Predsednik Rusije Vladimir Putin oko 19 časova po moskovskom vremenu održaće video konferenciju o situaciji sa Krimskim mostom sa zamenikom premijera Maratom Husnulinom, rekao je sekretar za štampu šefa ruske države Dmitrij Peskov.

- Po uputstvu šefa države, Husnulin leti u region, nakon što se na licu mesta upozna sa situacijom, predsednik očekuje izveštaj na video-konferenciji oko sedam uveče - navodi Kremlj. rekao je Peskov.

SPORAZUM VIŠE NE VAŽI Peskov saopštio odluku Moskve, objasnio razloge

11:50 - Crnomorski sporazum o izvozu žita danas je prestao da važi, pošto deo sporazuma koji se tiče Rusije nije ispunjen, rekao je novinarima pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Bi-Bi-Si: Most napala ukrajinska tajna služba i pomorske snage

11:20 - Napad na Krimski most bio je specijalna operacija pomorskih snaga oružanih snaga Ukrajine i Službe bezbednosti Ukrajine, rekao je neimenovani izvor iz bezbednosne službe Ukrajine za Bi-Bi-Si. 

- Most je napadnut dronovima sa površine vode. Bilo je teško doći do mosta, ali je na kraju bilo moguće - rekao je neimenovani izvor.

Bi-Bi-Si prenosi da su neimenovani izvori za ukrajinski sajt censor.net priznali da je napad izvela ukrajinska služba bezbednosti.

Snimak s Кrimskog mosta nakon što su se čule eksplozije

10:50

 

Trajektna linija za Кrim ne radi

10:20 - Na ovo upozoravaju policajci na ulazima u luku Кavkaz, saopštava operativni štab Кrasnodarske teritorije.

 

 

Konstantinov: Ovo je teroristički napad ukrajinskih vlasti

09:39 - Predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov, kojeg je na tu funkciju imenovala Moskva, objavio je na Telegramu da je uzrok jutrošnje "vanredne situacije" na Krimskom mostu "teroristički napad ukrajinskih vlasti".

"Teroristički režim u Kijevu je počinio novi zločin, napao je Krimski most. Kijev je morao da zna da je automobilski deo mosta isključivo za civilni saobraćaj", naveo je  Konstantinov, prenose RIA Novosti.

Jusov: Zbog oštećenja dela mosta Rusi će imati problema sa logistikom

09:10 - Portparol ukrajinske vojno-obaveštajne službe (GUR) Andrij Jusov izjavio je da ta služba neće komentarisati jutrošnji incident na Krimskom mostu, kada su dve osobe poginule, a jedno dete povređeno.

"Sada ceo svet može da vidi kilometarske gužve i oštećenje konstrukcije mosta. Što se tiče dodatnih komentara u vezi sa incidentom, neće ih biti. Mogu samo da citiram reči šefa GUR-a Kirila Budanova da je Krimski most tamo suvišna građevina", rekao je Jusov, prenosi Unian.

Devojčica povređena na Krimskom mostu na intenzivnoj nezi

07.55 - Devojčica koja je povređena na Krimskom mostu nalazi se na intenzivnoj nezi u bolnici u ruskom gradu Temrjuku, prenose RIA novosti pozivajući se na izvore iz bolnice.

Sobraćaj obustavljen

07.33 - Saobraćaj preko Krimskog mosta je obustavljen, a očekuje se da će ponovo biti uspostavljen oko 9 časova.

Ruska strana je potvrdila da je došlo do oštećenja na kolovozu, ali ne i stubova mosta.

Majka i otac poginuli na Krimskom mostu, ćerka povređena

07.05 - Dve osobe iz Belgorodske oblasti u Rusiji, majka i otac, poginuli su u "vanrednom slučaju“ na Krimskom mostu, a njihova ćerka je povređena, saopštio je guverner regiona na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
zoran

17.07.2023 12:24

Koja glupost, nemaju nikakve druge prevoze.