Ukrajina uživo
Foto: Shutterstock/Shutterstock/Alo! Ilustracija A. V.

U okolini Bahmuta, Donjecka i širom istočnog i južnog fronta ne prestaju borbe. Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je oboreno 16 od 17 ruskih dronova a da je jedna od meta bio i rodni grad predsednika Ukrajine.

Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajinci moraju da shvate da Moskva raspoređuje sve moguće resurse da zaustavi napredovanje kijevskih snaga na istoku i jugu zemlje.

Vladimir Putin kaže da je borcima "Vagnera" ponudio da se priključe redovnoj vojsci i da, kako je istakao ruski predsednik, ta grupa u pravnom smislu više ne postoji.

Jedan deo "vagnerovaca" započeo je obuku beloruskih vojnika u blizini grada Osipoviči, oko 90 kilometara južno od glavnog grada Minska.

Neizvestan je i nastavak sprovođenja sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka koji ističe 17. jula.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da su Vladimir Putin i on "na istoj strani" kada je reč o produžetku sporazuma. Kremlj, na drugoj strani, saopštava da se Moskva o tome nije oglašavala.

​Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 507. dan rata u Ukrajini

UNIŠTEN UKRAJINSKI KONTROLNI CENTAR! Rusi izneli detalje strahovitog udara (VIDEO)

ukrajina

Foto: Printscreen

 

 

23.59 - U ruskom vazdušnom napadu uništen je danas kontrolni centar bespilotnih letelica i komunikaciona stanica "Starlinka" na desnoj obali reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, rekao je portparol ruskih regionalnih službi za vanredne situacije.

Pokušao da demontira projektil, pa poginuo

23.00 - 59-godišnji muškarac iz Hersona poginuo je nakon što je očigledno pokušao da demontira projektil, saopštio je danas guverner Hersonske oblasti Oleksandr Prokudin.

"Podsećam da je deminiranje teritorije delo profesionalaca koji znaju kako da bezbedno rešavaju ovakve situacije. Zato, ako vidite eksploziv, nemojte rizikovati, već se obratite spasiocima ili policiji", rekao je Prokudin na Telegramu.

Žrtve od eksplozija mina i drugih objekata postale su redovna pojava u Ukrajini tokom sveobuhvatne ruske invazije. UNICEF je juče saopštio da je 20 dece poginulo, a 69 povređeno u eksplozijama mina i drugih objekata širom Ukrajine od 24. februara prošle godine.

 

TELOHRANITELJ ZELENSKOG NOSI PIŠTOLJ "VANZEMALJAC" (FOTO/VIDEO)

22.38 - Niko ne zna kako se oružje na snimku sa Zmijskog ostrva našlo u Ukrajini 

 

Južna Koreja povećava pomoć Ukrajini na 150 miliona evra

22.32 - Južna Koreja će ove godine povećati pomoć Ukrajini na 150 miliona dolara, rekao je predsednik te zemlje Jun Suk Jel na pres-konferenciji za medije sa Vladimirom Zelenskim u Kijevu, javlja Ukrinform.

Rusi uništili kontrolni centar bespilotnih letelica OSU (VIDEO)

22.00

 

 

Slave svaki osvojeni metar

21.15 - Otkako je ukrajinska kontraofanziva počela u junu, borbe su se pokazale oštrijim nego što su neki očekivali, a napredak se meri stotinama metara, a ne desetinama kilometara, piše Si-En-En.

Podrska za Kijev iz Južne Koreje

20.43 -  Južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol rekao je danas tokom posete Kijevu da će njegova zemlja pružiti veću vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.

Planirano je da se predsednik Južne Koreje sastane sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. 

Iznenadna poseta Kijevu usledila je nakon što je južnokorejski predsednik prisustvovao NATO samitu u Litvaniji i ove sedmice posetio Poljsku, gde je izrazio solidarnost sa Ukrajinom povodom ruske invazije.

Žestoko dejstvo "Aligatora" na frontu

20.15

Proglašena vazdušna opasnost

19.48 - U Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

 

RUSI: Nad Belgorodom je radio sistem PVO (VIDEO)

19.24

 

 

ISPLIVALE NEZGODNE FOTOGRAFIJE PRIGOŽINA Prerušavanje sa lažnim bradama, perikama - kampanja za diskreditaciju od strane Kremlja? (FOTO)

18.45Nedugo nakon Putinove potvrde da se sastao sa Jevgenijem Prigožinom i drugim Vagnerovim komandantima u Kremlju nekoliko dana nakon Vagnerove pobune, na ruskim društvenim mrežama pojavile su se nove fotografije Prigožina koje mu baš i ne laskaju

Sistem PVO delovao iznad Belgoroda 

18.20 -  Sistem PVO delovao je iznad Belgoroda (teritorija Rusije) i oborio dva vazdušna cilja koja su se približavala gradu, napisao je na Telegramu gubernator Belgorodske ovlasti Vjačeslav Gladkov. Povređenih nema.

Borbe u pravcu južnog Donjecka (VIDEO)

18.01 

 

 

"Putin je nagovestio koje teritorije će osvojiti"

17.23Bivši obaveštajac prognozira naredna dva poteza Rusije

Ispalili 27 projektila na Ruse

17.10 - Ukrajinske jedinice ispalile su na Donjeck 27 projektila kalibra koji koriste snage NATO, prenosi B92.

Vagnerovci su prešli granicu

16:31 - Vagnerove trupe prešle su granicu sa Belorusijom iz Rusije, kažu ukrajinski graničari.

"U Belorusiji su počele da se primećuju odvojene grupe predstavnika privatnih vojnih kampanja“, objavila je Državna granična služba na društvenim mrežama.

Graničari nastavljaju da prate situaciju kako bi razumeli lokaciju, broj i zadatke militanata. Beloruske vlasti saopštile su juče da su Vagnerovi plaćenici obučavali beloruske borce.

Južnokorejski predsednik u nenajavljenoj poseti Ukrajini

16:05 - Južnokorejski predsednik Jun Suk Leol doputovao je u iznenadnu posetu Ukrajinu na razgovore sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Iznenadno putovanje južnokorejskog predsednika usledilo je nakon što je Jun prisustvovao samitu NATO-a u Litvaniji, a potom posetio i Poljsku ranije ove nedelje, gde je izrazio solidarnost sa zvaničnim Kijevom i davao predloge kako da se Ukrajina podrži u sukobu sa Rusijom, prenosi Rojters. 

poseta ukrajini

AP/Tanjug

 

 

Rusko MO: Odbijeni napadi ukrajinskih marinaca

15:40 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage u donjeckom pravu uspešno odbile 17 napada ukrajinske vosjke.

Pri tome, odbijena su dva napada 37. brigade ukrajinskih marinaca, prema tvrdnjama ruskog MO.

Takođe, iz tog resora navode da su snage PVO uništile šest ukrajinskih dronova, i da su presretnuta tri projektila "himars".

Vlada Srbije šalje humanitarnu pomoć Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine

15:10 - Vlada Srbije uputiće Ukrajini novu tranšu humanitarne pomoći za, kako se navodi, prevazilaženje humanitarne katastrofe u Hersonskoj oblasti na jugu te zemlje, saopšteno je danas.

Kako je najavljeno u Ukrajinu će biti upućena donacija u vidu robe i lekova iz Republičke direkcije za robne rezerve i robe iz Komesarijata za izbeglice i migracije. Vlada je usvojila i zaključak kojim se odobrava privremena zaštita za prihvat državljana Ukrajine pogođenih situacijom u Hersonskoj oblasti.

Putin: Glavni cilj prehrambenog sporazuma nije ispunjen

14:30 - Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafozom u kojem su dvojica lidera razgovarali o crnomorskom žitnom sporazumu i afričkoj mirovnoj inicijativi za Ukrajinu, saopštio je Kremlj u subotu.

U vezi sa sporazumom o žitu, koji ističe u ponedeljak, Putin je ponovio Ramafosi da obaveze u vezi s otklanjanjem prepreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva još nisu ispunjene. 

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula prošle godine u Istanbuli potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i prehrambenih proizvoda, kao i đubriva, preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

 

Zaharova: Moskva osudila pokušaj Kijeva da napadne rusku nukleraku

13:50 - Moskva je osudila planove Kijeva da upotrebi terorističke metode protiv ruskih nuklearnih elektrana koje mogu izazvati nuklearnu katastrofu velikih razmera u Evropi, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je ovo navela u saopštenju koje je izdato nakon ukrajinskog napada dronom na grad Kurčatov, koji se nalazi u blizini nuklearne elektrane Kursk.

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu i rukovodstvo Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA i UN da obrate pažnju na neodgovorno ponašanje Kijeva i oštro ga osude.

Kijev: Novi ruski napadi dronovima na Nikolajev i Zaporožje

13:20 - Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage izvele napade dronovima i granatirale gradove i sela na liniji fronta, usled čega je povređen najmanje jedan civil.

U izjavi portparolke ukrajinske Južne komande Natalije Humenjuk navodi se da je Rusija pokrenula napade dronovima "šahid" na oblasti Nikolajev i Zaporožje tokom noći, preneo je Kijev independent.

Načelnik Zaporoške oblasti Jurij Malaško dodao je da su ruske snage napale predgrađe Zaporožja dva puta i da je tada ranjen muškarac (62).

Vagnerovci obučavaju beloruske vojnike

12:55 - Belorusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da borci privatne vojne kompanije "Vagner" obučavaju njihove vojnike u Belorusiji.

Ministarstvo je saopštilo da se obuka odvija u blizini grada Osipoviči, oko 90 kilometara južno od glavnog grada Minska.

vagner obučava beloruske vojnike

AP/Tanjug

 

 

Čehov: Ruski jurišni avioni pogodili ukrajinske položaje

12:20 - Jurišni avioni ruske armijske grupacije Vostok gađali su koncentracije ljudstva ukrajinske vojske u oblasti Pjatihatke u Zaporožju, rekao je Oleg Čehov, šef pres-centra grupe Vostok. 

Prema njegovim rečima, tokom dana na zaporoškom pravcu neprijatelj nije preduzimao aktivna dejstva, vršio je izviđanje i pokušao da pregrupiše snage.

Pripadnici specijalnih snaga uništili su DRG Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja

11:50

 

U Belorusiju je stigao veliki konvoj PMC Vagner-a

11:10

 

TASS: Ukrajinci pokušali da pređu Dnjepar

10:38 - Borci ruske borbene grupe Dnjepar uništile su tri čamca i 12 ukrajinskih vojnika koji su pokušali da pređu dnjepar kod naselja Sofijevka, piše TASS.

Rogov: Ruska vojska uništila skladište municije u Zaporožju

10:15 - Ruski borci uništili su skladište municije ukrajinskih trupa u gradu Zaporožju, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, predsednik pokreta "Mi smo uz Rusiju".

- Sinoć je izveden precizni udar na vojno skladište ukrajinskih militanata u gradu Zaporožju koji su oni privremeno okupirali - rekao je on.

Ukrajinski general: Rusi izgubili 200 vojnika

09:38 - Visoki ukrajinski general izvestio je na Telegramu o novom napretku na južnom frontu rata, rekavši da njegove trupe "sistematski pomeraju neprijatelja sa svojih pozicija".

General Oleksander Tarnavski, komandant ukrajinskih snaga na jugu, rekao je da su ruske snage beleže gubitke, i da su u prethodna 24 sata izgubile najmanje 200 vojnika.

Ruski izveštaji kažu da su njene snage odbile ukrajinske napade u istočnom regionu Donjecka, uključujući i okolinu Bahmuta.

Obećanje

09:15 - Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužni je obećao da će vratiti Кrim, čak i ako zapadni saveznici budu protiv toga.

 

 

Iguman lavre Kijevsko-pečerske prebačen u pritvor

07.26 - Ukrajinski sud doneo je odluku da iguman Kijevsko-Pečerske lavre, mitropolit Pavel, bude prebačen u pritvor nakon što mu je promenjena mera kućnog pritvora koja je važila do 14. avgusta.

Zalužni planira da zauzme Krim?

07.00 - Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni izjavio je da planira da zauzme Krim kad bude imao sredstava. Prema izdanju "Vašington post“ kojem je Zalužni dao intervju, "on se ne stidi svojih namera da vrati Krim". Istovremeno, izdanje podseća da su brojni zapadni zvaničnici privatno zabrinuti zbog moguće reakcije Rusije na pokušaje Ukrajine da se domogne poluostrva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading