Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Tokom tajne posete direktora CIA-e Vilijama Džej Bernsa Ukrajini ranije ovog meseca, ukrajinski zvaničnici su otkrili ambicioznu strategiju da ponovo zauzmu teritorije koje su se na referendumima odlučile za sjedinjenje sa Rusijom i otvore pregovore o prekidu vatre sa Moskvom do kraja godine, piše "Vašington post" pozivajući se na zvaničnike koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

Bernsov put podrazumevao je sastanke sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i najvišim ukrajinskim obaveštajnim zvaničnicima.

Kako se dodaje, svrha njegovog putovanja bila je "reafirmacija posvećenosti Bajdenove administracije razmeni obaveštajnih podataka koji bi pomogli Ukrajini da se odbrani".

Za javnost, Ukrajinski zvaničnici su izrazili frustraciju zbog kritika povodom sporog tempa kojim se ofanziva do sada odvijala. Međutim, vojni stratezi u Kijevu su privatno poručili Bernsu da veruju u svoj cilj da ponovo zauzmu značajnu teritoriju do jeseni.

Kako se ističe, plan je da se pomere artiljerija i raketni sistemi blizu granične linije Krima, da se prodre dublje na istok, a zatim da se otvore pregovore sa Moskvom.

Ostaje da se vidi da li Ukrajina može da ostvari te planove u tako kratkom vremenskom okviru, piše "Vašington post".

Upitana za Bernsovu procenu izgleda ofanzive, CIA je odbila da komentariše.

"Vašington post" dalje navodi da se Zelenski i njegovi vojni komandanti suočavaju sa izuzetnim pritiskom Zapada koji je Kijevu uoči ofanzive obezbedio milijarde dolara za napredno naoružanje i obuku.

Ukrajina je do sada pretrpela velike gubitke, a zbog zahtevnog terena ukrajinske trupe su podložne ruskim raketnim napadima, dodaje se u tekstu.

Zelenski je priznao da ofanziva napreduje "sporije nego što su želeli", a ukrajinski zvaničnici su potvrdili uništenje nekih tenkova "leopard 2" i borbenih vozila "bredli" koje je obezbedio Zapad.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov je ustvrdio da "glavni događaj" tek sledi, a vrhovni komandant ukrajinskih snaga Valerij Zalužni je pozvao na strpljenje, rekavši da se ofanziva "sprovodi maksimalno marljivo".

"Možda ne onoliko brzo koliko bi posmatrači želeli, ali to je njihov problem", rekao je Zalužni za Vašington post.

Vlada Zelenskog snažno se zalagala da se Zapad čvrsto obaveže na primanje Ukrajine u NATO i EU, ali vlade SAD i Zapadne Evrope ostaju hladne prema toj ideji i više su zainteresovane da ponude obećanja o dugoročnoj vojnoj pomoći umesto širenja NATO-a i time rizika za direktan sukob sa Rusijom, ocenjuje "Vašington post".

Kako se dodaje, dok američki vojni lideri žele da vide kako Ukrajina ubrzava svoju ofanzivu, Zalužni je počeo da govori da Zapad nije dovoljno brzo poslao municiju i borbene avione na bojno polje.

"To me ljuti", rekao je Zalužni komentarišući pritužbe da ofanziva nije brzo napredovala.

Oprezni pristup Ukrajine u prvim danima ofanzive znak je izazova koji je pred nama, kažu analitičari "Vašington posta".

"Problem je što je Rusija postavila veliki broj mina, i ispred i iza glavne odbrambene linije. Čak i da Ukrajina može da postigne iskorak, i dalje će biti potrebno vreme da se iskoristi. To može potrajati nedeljama, možda i mesecima", rekao je Rob Li, analitičar instituta "Foren polisija".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading