ŽESTOKE BORBE U OBLASTI ZAPOROŽJA! Rusi pokrivaju izgubljene položaje i idu u kontranapad! (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio da je kontraofanziva počela. Sa druge strane, regionalni načelnik Vladislav Šapša tvrdi da se bespilotna letelica srušila u Kaluškoj oblasti. Voda se povlači iz poplavljenih delova Hersonske oblasti nakon rušenja brane Nova Kahovka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 473. dan rata u Ukrajini

Počela istraga Međunarodnog krivičnog suda

23.00 - Oglasio se ukrajinski predsednik Volodir Zelenski

Železnička stanica u Mariupolju biće obnovljena do sledećeg leta, javljaju ruski izvori (FOTO)

22.42

 

 

Situacija u pravcu Južno-Donjeck

22.30 - Prema zajednici Specnaz Arhanđeo Z, Oružane snage Ukrajine napreduju na Južnodonjeckom frontu. Postoji neprijateljsko kretanje prema naselju Žetva.

Selo Neskučnoje u ovom pravcu nekoliko puta je menjalo vlasnika i sada je pod kontrolom Ukrajine.

 

 

Malijar: Rusi uništili branu da spreče ofanzivu

22.00 - Branu Kahovku digle su u vazduh ruske snage kako bi sprečile ukrajinske snage u napredovanju u južnoj regiji Herson, rekla je danas zamenica ministra obrane Hana Malijar.

Poplave u Hersonskoj oblasti

21.35 - Više od milion hektara poljoprivrednog zemljišta izgubljeno je za Ukrajinu u narednih 3-5 godina zbog uništenja Kahovske hidroelektrane, izjavio je zamenik ministra agrarne politike i ishrane Ukrajine Vitalij Golovnja.

-Od onoga što smo prognozirali, uzgajali smo oko 1,2 miliona tona žitarica i industrijskih kultura godišnje, oko 500 hiljada tona povrća, do 250 hiljada tona jagodičastog voća. Godišnje ćemo gubiti oko dva miliona tona poljoprivrednih proizvoda. U monetarnom smislu, to je milijardu i po dolara godišnje, objasnio je on.

KIJEV NIJE IMAO IDEJU ŠTA SE DEŠAVA Rusija tajno prebacila ratne zarobljenike u Mađarsku

21.03Ukrajina tvrdi da joj ništa nije rečeno

Žestoke borbe u oblasti Zaporožja (VIDEO)

20.40

 

 

"Većina borbenih vozila pešadije "bredli" je izgubljena"

20.22 - Vojnici jedne ukrajinske jedinice ispričali su da je većina borbenih vozila pešadije „bredli“ koje su imali izgubljena tokom kontraofanzive, piše agencija Frans pres.

Кako se navodi, od devet vozila pešadijske jedinice, šest je uništeno, a samo jedno je izbeglo oštećenja, prenosi Sputnjik.

Dejstvoala ruska PVO

20.11 - PVO sistemi oborili su raketu iznad Berdjanska u Zaporoškoj oblasti.

"Oko 17 časova u Berdjansku se čuo zvuk sličan eksploziji. Prema preliminarnim informacijama hitnih službi, kijevski teroristički režim ponovo je pokušao da izvede napad na naš miran grad", saopštila je gradska uprava.

 

Ukrajinski dronovi jurišaju na ruski brod (VIDEO)

19.31 - Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je snimak napada ukrajinskih bespilotnih čamaca na brod "Priazovje"

Proboj Osu na frontu: Rusi pokrivaju izgubljene položaje i idu u kontranapad

19.04 - Razvija se teška situacija u pravcu južnog Donjecka, Ukrajnske snage posle upotrebe velikih snaga i bočnih napada zauzele su 3 mala sela na ivici Vremevskog.

- Pod pretnjom opkoljavanja posle napada u pozadinu kod Levadnoe i Urožajnoje, Rusi su napustili Neskučnoe, Blagodatnoe i Storoževoe, javljaju sa lica mesta.

- Izvještaj Ministarstva odbrane za jučerašnji dan direktno potvrđuje napredovanje OSU na Vremevskom izbočini, kaže se da je avijacija pogodila grupisanje ljudstva i tehnike 1. brigade predsednika Ukrajine, 110. brigade TerO, 72. mehanizovane i 1. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonima Novodonjecko, Neskučnoe, Storoževoe i državna farma „Oktobar“ DNR (samo 3 sela gde je došlo do prodora OSU).

Ranije je saopšteno da su ruske jedinice prinuđene da napuste Neskučnoe i Blagodatnoe, a sada i Storoževo, povlačeći se na položaje na kojima im ne preti opkoljenje, prenose Ruski izbori.

Ukrajinski vojni analitičari ovako opisuju situaciju:

- Oružane snage Ukrajine su se ukopale južno od sela Neskučnoe.

- Deo sela Storoževoe je prešao u sivu zonu.

- Ruske trupe su pokrenule seriju kontranapada u pravcu sela Neskučnoje i sela Blagodatnoje.

- Vazdušno-kosmičke snage i artiljerija Rusije nastavljaju sa udarima po mestima gomilanja neprijateljskih snaga na vrhovima u napuštenim tačkama i po celom području.

-  Borbe se nastavljaju.

Medalje za uništene ukrajinske tenkove

18.56 - Ruski ministar obrane danas je dodelio medalje vojnicima nakon što je Moskva saopštila da su njene snage prilikom odbijanja ukrajinske protivofanzive uništile četiri tenka Leopard nemačke proizvodnje i pet borbenih američkih vozila Bradlija. Na državnoj televiziji je prikazano kako Sergej Šojgu dodeljuje zlatnu zvezdu "Heroj Rusije", najveću vojnu čast, vojnicima koji su uništili neprijateljske tenkove i oklopna vozila.

Ministarstvo obrane je zadnjih dana objavilo nekoliko videozapisa i fotografija koje prikazuju brojne napade na oklopna vozila i tenkove ukrajinske vojske.

Prigožin odbio naredbu Šojgua

18.25"Vagner neće potpisati!"

94 ruska vojnika vratila se iz zarobljeništva (VIDEO)

18.04 - Кao rezultat pregovaračkog procesa, ruskim vojnicima, kojima je u zatočeništvu pretila smrt, vraćaju se kući. Vojnici i oficiri biće prebačeni u zdravstvene ustanove Ministarstva odbrane na lečenje i rehabilitaciju.

 

 

Alarm u Ukrajini

17.50 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na celoj teritoriji Ukrajine.

Fragmenti granate američke proizvodnje pronađeni su u nuklearnoj elektrani Zaporožje

17.20 - Fragmenti granate haubice M777 američke proizvodnje pronađeni su u bazenu za prskanje u nuklearnoj elektrani Zaporožje, prenosi stanica.

Industrijska voda iz bazena za prskanje koristi se u zatvorenom ciklusu i namenjena je za hlađenje istrošenog nuklearnog goriva (SNF) koje se nalazi u bazenima istrošenog nuklearnog goriva i unutar samih reaktora.

 

 

Šolc najavio nove pregovore s Putinom

16:54 - Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u subotu da planira da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom "u bliskoj budućnosti".

Uništeni oklopnjaci OSU

16:33 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prikazalo je snimak uništavanja oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak na kome se vidi kako posade jurišnih helikoptera Ka-52 Oružanih snaga Rusije „razrađuju“ navođene rakete vazduh-zemlja protiv oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju.

 

 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

15:20 - U poslednja 24 časa gubici Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom pravcu iznosili su više od 50 ukrajinskih vojnika, 11 tenkova, uključujući tri "leoparda", 16 oklopnih vozila, britanski sistem protivvazdušne odbrane Stormer i M777 artiljerijski sistem američke proizvodnje.

U pravcu Donjecka likvidirano je oko 310 ukrajinskih vojnika, uništena su dva tenka, dva borbena vozila, dve haubice Msta-B, haubica D-30, kao i dva skladišta oružja.

U pravcu Kupjanska likvidirano je oko 30 ukrajinskih vojnika, uništeni samohodni topovi „Krab“, poljske proizvodnje i M109 „Paladin“ američke proizvodnje, kao i haubica D-20.

Na pravcu Krasnog Limana likvidirano je više od 50 ukrajinskih vojnika, uništena dva tenka, borbena vozila, samohodne topove Gvozdika, dve haubice D-30 i jedan D-20.

U pravcu Hersona likvidirano je više od 30 ukrajinskih vojnika, uništen PVO sistem Osa-AKM, samohodni top Gvozdika i haubica Msta-B. Snage protivvazdušne odbrane oborile su avion Su-25, pet raketa Hajmars, antiradarsku raketu HARM i osam bespilotnih letelica.

Ukrajinska vojska: "Žestoke borbe"

12.12 - Ukrajinska vojska danas je saopštila da vodi žestoke borbe na istoku zemlje dok ruske snage pokušavaju da preuzmu potpunu kontrolu nad delimično okupiranim oblastima Lugansk i Donjeck.

Zelenski objavio fotografije posledica rušenja brane

11.29 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na Tviteru fotografije građana koji su pogođeni uništenjem brane Kahovka.

Na Krimu bi moglo biti problema sa vodom za piće

10.46 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svom dnevnom izveštaju o situaciji u Ukrajini navodi da bi nakon uništenja brane Kahovka moglo doći do problema sa snadbevanjem vodom za piće.

Protivofanziva na četiri područja

09.19 - Ukrajinske snage sprovode protivofanzivne operacije na najmanje četiri područja fronta, objavio je američki Institut za proučavanje rata (ISW).

Članstvo u NATO-u do sada podržalo 20 članica

08.03 - Aplikaciju Ukrajine za članstvo u NATO-u do sada je podržalo 20 zemalja članica alijanse, one su sa Kijevom potpisale deklaracije tim povodom, saopštio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva.

Uništene NATO brigade VSU

07.24 - Tokom proteklih nekoliko dana, Ukrajina je gurnula svoje dve najbolje obučene i opremljene mehanizovane brigade u ofanzivne operacije protiv ušančenih ruskih branilaca u zaporoškom sektoru linija fronta, piše za Sputnjik bivši američki obaveštajac Skot Riter.

Celu priču pročitajte OVDE.

Regionalni načelnik: Srušio se dron u ruskoj oblasti Kaluga

07.02 - Regionalni načelnik Vladislav Šapša izjavio je da dron srušio u blizini sela Strelkovka u ruskoj oblasti Kaluga

"Prema preliminarnim informacijama – nema žrtava", napisao je Šapša na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading