UKRAJINA POČINJE DA REALIZUJE KONTRAOFANZIVU Ruska vojska uništila poslednji ukrajinski ratni brod (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA/VLADIMIR GERDO / SPUTNIK / KREMLIN POOL/EDUARDO MUNOZ /FRIEDEMANN VOGEL

Ukrajina je tokom jučerašnjeg dana izvela najveći napad bespilotnim letelicama na Moskvu, saopštila je Rusija. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da je u napadu dronova na Moskvu došlo do manjih oštećenja na nekoliko zgrada.

Kijev je negirao da je direktno uključen u napad.

Predsednik Vladimir Putin nazvao je napad terorističkim aktom, i najavio oštar odgovor.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da "Zapad podržava genocid" u Ukrajini podrškom mirovnog plana Volodimira Zelenskog, za koji je naveo da bi "uništio sve rusko" u istočnoj Ukrajini i na Krimu.

Bela kuća je saopštila da SAD još uvek prikupljaju informacije o izveštajima o napadima bespilotnih letelica na Moskvu. Ponovila je da ne podržava napade unutar Rusije i da je usredsređena na pomoć Ukrajini da povrati svoju teritoriju.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju  Rafael Grosi zatražio je od Ukrajine i Rusije da prihvate pet principa zaštite Nuklearne elektrane Zaporožje.

BLOG UŽIVO

PRECIZNI UDARI ARTILJERIJE Četvrta brigada uništava položaje OSU kod Kremene (VIDEO)

22.35- Četvrta brigada uništava položaje OSU kod Kremene.

Celu vest pročitajte OVDE.

Bela kuća najavljuje novi paket vojne pomoći Ukrajini

21.44 - Bela kuća danas je objavila najnoviji u nizu paketa pomoći Ukrajini, koji uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, municiju i drugu odbrambenu opremu u vrednosti do 300 miliona dolara.

Pentagon je saopštio da ovaj paket predstavlja 39. prenos opreme Ukrajini iz inventara ministarstva odbrane SAD, preneo je Rojters.

Ukrajina neće moći da koristi F-16 u predstojećoj kontraofanzivi

21.25

 

 

Ukrajinski jurišni avion Su-25 oboren u pravcu Zaporožja

20.19-  

 

 

Veliko skladište municije Oružanih snaga Ukrajine uništeno je tokom noćnog napada Šahida u Žitomiru

20.00

 

 

"Patrioti" padaju po ulicama Kijeva

19.35-  Pošto je ruska vojska pre nekoliko dana uništila još jedan američki "patriot" sistem u Kijevu na društvenim mrežama osvanuli su snimci sa bezbednosnih kamera koji su ovaj udar na ukrajinske položaje zabeležile iz drugog ugla.

Podsećamo, u toku vazdušnog napada na ukrajinsku prestonicu 29. maja došlo je do više udara na objekte Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i položaj "patriota" u blizini aerodroma Žuljani.

RUSKO ORUŽJE U AKCIJI Teški bacač plamena zagrmeo u okolini Avdejevke (VIDEO)

18.27- Teški sistem bacača plamena „Solncepjok“ deluje na frontu od samog početka rata u Ukraini.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajina se sprema za kontraofanzivu tokom leta

17:37- Ukrajina se sprema za kontraofanzivu tokom leta. SAD su u kontaktu s Kijevom od početka planiranja ofanzivnih dejstava, pripremaju nove isporuke naoružanja, saopšteno je iz Bele kuće.

"Želimo da Ukrajina ima sve što joj je potrebno da se zaštiti dok se priprema za ofanzivu na leto. Nameravamo da nastavimo predaju vojnih sredstava, planiramo isporuke odbrambenih sistema u Ukrajinu tokom leta, uključujući i blisku budućnost", rekao je predstavnik Bele kuće Džon Kirbi u intervjuu za Si-En-En.

Objavljene poternice za bivšim ministrima odbrane Ukrajine

16.46 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije objavilo je poternice za bivšim ministrima odbrane Ukrajine Stepanom Poltorakom i Valerijom Geletejom, kao i za bivšim načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktorom Muženkom, koji su u Rusiji optuženi za genocid nad civilnim ruskojezičnim stanovništvom Donbasu.

Berlin: Ukrajinski napad dronovima legalan iz ugla međunarodnog prava

16.09 - Portparol Vlade Nemačke Štefan Hebeštrajt izjavio je da, prema međunarodnom pravu, Kijev može da izvodi vojna dejstva na teritoriji Rusije, kao što su napadi dronova koji su se dogodili u Moskvi.

- Međunarodno pravo takve napade smatra legitimnim - rekao je Hebeštrajt.

.

Ruska ambasada: Britanija podstiče Ukrajinu na terorističke napade u Rusiji

15.40 - Izjavu ministra spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsa Kleverlija koji je rekao da Ukrajina ima pravo da „projektuje silu“ van svojih granica podstiče Ukrajinu da vrši terorističke napade na Rusiju, navodi se u komentaru ruske ambasade u Londonu.

- Ratne izjave šefa britanske 'diplomatije’ ne mogu se smatrati samo kao podsticanje kijevskog režima na nove terorističke napade na civilne objekte i stanovnike naše zemlje - piše u komentaru.

Dodaje se da slične izjave govore o spremnosti Kleverlija da na sebe preuzme odgovornost za štetu i patnju koje se nanose Rusima, kao i za najopasniju eskalaciju konflikta.

OSU granatirala selo Кarpata kod Alčevska

13:53

 

Кadirovci postavili cilj da oslobode Кrivi Rog

13:21

 

Snimak pada PVO sistema Patriot u Кijevu

12:55

 

Objavljene poternice za bivšim ministrima odbrane Ukrajine

12:24 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije objavilo je poternice za bivšim ministrima odbrane Ukrajine Stepanom Poltorakom i Valerijom Geletejom, kao i za bivšim načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktorom Muženkom, koji su u Rusiji optuženi za genocid nad civilnim ruskojezičnim stanovništvom Donbasu.

Ruska vojska uništila poslednji ukrajinski ratni brod

12:07 - Ruska avijacija je visoko preciznim udarom uništila poslednji vojni brod Ratne mornarice Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Usled napada visoko preciznim oružjem na pristanište ratnih brodova u luci Odesa 29. maja, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su uništile poslednji ratni brod ukrajinske Ratne mornarice 'Jurij Olefirenko' - navodi se u saopštenju ruske vojske.

 

 

DNR: Ukrajina počinje da realizuje kontraofanzivu

11:10 - Ukrajina počinje da realizuje „puzeću“ kontraofanzivu, aktivirali su se artiljerija i diverzantske grupe, izjavio je savetnik vršioca dužnosti Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

- Postoji pretpostavka da Ukrajina već počinje da realizuje puzeću kontraofanzivu. Oživljavanje fronta s te strane, inteziviranje rada diverzantsko-obaveštajnih grupa, intezivan rad artiljerije s te strane – sve su to pretpostavke za takvu kontraofanzivu  - rekao je Gagin za ruski Prvi kanal.c

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

10:20 - Ruske trupe izvele su ograničene kopnene napade severoistočno od Кupjanska i severozapadno od Svatova.

 

 

Šojgu uručio državne nagrade herojima SVO

09:52 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu uručio je državne nagrade herojima specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

- Pre svega, želeo bih da čestitam nagrađenima, onima koji su dobili visoka zvanja Heroja Ruske Federacije i druge državne nagrade. Domovina je visoko vrednovala vaš ratni trud. NAdam se da ćete i dalje s istom verom i istinom služiti otadžbini, našoj zemlji i da ćete nastaviti tradiciju svojih predaka - naveo je Šojgu.

Medvedev: London je de fakto u ratu sa Rusijom

09:30 - London faktički vodi protiv Moskve neobjavljeni rat, što znači da se svaki britanski zvaničnik može smatrati legitimnom vojnom metom, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je obratio pažnju na izjavu ministra spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsa Kleverlija koji je rekao da Ukrajina ima pravo da „projektuje silu“ van svojih granica.

Ruska avijacija gađala položaje Prve specijalne brigade Ukrajine

08:54 - Ruska avijacija je izvela napad bombama i raketama na položaje Prve specijalne brigade Ukrajine, saopštio je za Sputnjik predstavnik grupacije ruske vojske „Zapad“ Sergej Zibinski.

- Avijacija je izvela napade raketama i bombama na privremene punktove Prve specijalne brigade i na područja na kojima su koncentrisani vojska, naoružanje i vojna tehnika 14. i 92. posebne mehanizovane brigade i odreda teritorijalne odbrane -rekao je oficir.

Predstavnik GUR Ukrajine Andrej Jusov: Rusi granatiraju Кijev radi demonstrativne propagande

08:26

 

Masovno granatiranje Šebekina ne prestaje ni danju ni noću

07:48

 

 

Požar u rafineriji u ruskoj Krasnodarskoj oblasti

07:14 - Požar koji je izbio u rafineriji nafte u Krasnodarskoj oblasti u Rusiji verovatno je izazvao dron, rekao je načelnik oblasti Venjamin Kondratjev, prenosi Rojters. Istakao je da je požar brzo ugašen i da nije bilo žrtava.

Rafinerija u kojoj je izbio požar nalazi se nedaleko od luke Novorosisk na Crnom moru. Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali ruski zvaničnici su optužili Kijev

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading