MIRIŠE NA KURSKU BITKU! Žestoki udari Rusije po ukrajinskim položajima, sličan napad izveden pre 80 godina!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sinoćni napad ruske vojske na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti bio je jedan od najmasovnijih u poslednjih nekoliko meseci, rekao je predsednik pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

Ruske snage pogodile su skladišta i položaje Oružanih snaga Ukrajine u Orehovu u Zaporoškoj oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, kazao je Rogov.

"Bučno je u Kijevu, Černigovskoj, Žitomirskoj, Kirivogradskoj, Odeskoj, Nikolajevskoj, Hersonskoj i Kijevskoj oblasti", napisao je Rogov na Telegramu.

MIRIŠE NA KURSKU BITKU! Žestoki udari Rusije po ukrajinskim položajima, sličan napad izveden pre 80 godina!

Foto: Printscreen

 

Prema njegovim rečima, napad ruske vojske je "bio jedan od najmasovnijih, ako ne i najmasovniji napad bespilotnih letelica kamikaza i krstarećih raketa na ciljeve na teritorijama koje kontroliše režim Zelenskog poslednjih meseci".

I ukrajinski mediji su javili da se u pomenutim oblastima desila serija eksplozija. Prema informacijama zvaničnog resora, koji upozorava stanovništvo, u osam regiona Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad.

Ruska avijacija porazila neprijateljsku vojsku u Bahmutu

Jurišna avijacija armije Južnog vojnog okruga nanela je udare na Veseloje i Bahmut (Artjomovsk) i porazila neprijateljsku vojsku, rekao je predstavnik medijskog centra "Jug" Vadim Astagjev, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, avioni grupe "Jug" napali su izviđačko komandno mesto i skladište municije 81. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Serebrjanke u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

MIRIŠE NA KURSKU BITKU! Žestoki udari Rusije po ukrajinskim položajima, sličan napad izveden pre 80 godina!

Foto: Printscreen

 

Pritom, vojnici grupe "Jug" su višecevnim raketnim sistemom "tornado-S" uništile neprijateljsku vojsku i tehniku stacioniranu u naselju Aleksandrovka. Izvedeni su raketni udari i prema punktovima, gde se privremeno nalazila 50. i 30. brigada ukrajinske vojske u naseljima Družovka i Časov Jar.

"Napadima avijacije, vatrom iz artiljerije vojne grupacije 'Jug' poraženi su odredi protivnika na područjima naselja Krasno, Bogdanovka, Stupočki i Časov Jar u DNR", navedeno je u izveštaju ruskog Ministarstva odbrane o stanju na frontu za današnji dan.

"Današnji udar na logistiku i skladišta u Ukrajini, kao i najmoćniji artiljerijski napad na Časov Jar, sličan je događajima od pre 80 godina, kada je Crvena armija počela artiljerijski udar na Nemce, nekoliko sati pre njihove ofanzive, otpočevši Kursku bitku", podelio je Vladimir Solovljov ruski novinar na Telegramu.

Kako javlja Ministarstvo odbrane, ruski jurišnici nastavljaju da oslobađaju zapadni deo Bahmuta, a vazdušno-desantne snage ih podržavaju i suzbijaju neprijatelja sa bočnih strana.

Su-34 napao strane plaćenike u oblasti Harkova

Frontalni bombarder Su-34 lansirao je vođene bombe na položaje stranih plaćenika u oblasti Harkova, rekao je predstavnik medijskog centra "Zapad" Sergej Zibinski za "RIA Novosti".  

"Posada lovca-bombardera Su-34 je, koristeći univerzalne module za planiranje i korekciju avio-bombi, izvršila udar na privremene položaje stranih plaćenika u rejonu naselja Ivanovka", rekao je on.

Bombom se upravlja tako što se ona, konvencionalna bomba koja slobodno pada, pričvršćuje za univerzalni modul za planiranje i korekciju. Modul ima krilo koje se rasklapa i upravljač, ima sistem za upravljanje koji u automatskom režimu usmerava bombu na cilj. Uz pomoć takvog uređaja konvencionalna bomba postaje veoma precizna.

U Harkovu, u blizini sela Balaklija, je pogođeno skladište naoružanja i vojne opreme ukrajinske vojske, saopštilo je rusko Ministartsvo odbrane.

Pored toga, naveo je jedan oficir, na krupjanskom frontu ruski vojnici su uništili dve diverzantsko-izviđačke grupe - iz 14. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 103. odvojene brigade teritorijalne odbrane.

U blizini Velikog Burluka, specijalne jedinice su uništile protivvazdušni raketni sistem "osa".

Ruska vojska porazila ukrajinsku u 107 okruga

U masovnom napadu na teritoriju Ukrajine, ruska vojska je, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, porazila 96 ukrajinskih artiljerijskih jedinica, nadjačana je vojska i tehnika u ukupno 107 okruga.

Konkretno, "Južna" grupa Oružanih snaga Rusije, koja se bori na donjeckom frontu, u prethodna dva dana eliminisala je više od 380 ukrajinskih vojnika i 15 vozila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane tokom današnjeg brifinga.

Pored toga, uništena su dva skladišta municije - 54. mehanizovane i 80. vazdušno-jurišne brigade ukrajinske armije u DNR.

Ruska vojska je na hersonskoj liniji fronta u prethodna dva eliminisala više od 50 ukrajinskih vojnika, sedam vozila i haubicu "msta-B". Pritom, ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 15 ukrajinskih dronova u istom periodu, dodaje Ministartsvo.

U Krupjansku i Krasnolimansku, Kijev je u protekla dva dana izgubio oko 120 vojnika, preciziralo je Ministartvo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading