BLIŽI SE ODLUČUJUĆA BITKA? Ukrajinska vojska prvi put od početka rata prešla reku Dnjepar
Foto: Printscreen/Youtube

Ukrajinska vojska prešla je reku Dnjepar prvi put od početka ruske invazije, dok njene trupe pripremaju položaje da pokrenu kontraofanzivu duboko u okupirane oblasti.

Do navoda o Ukrajinskom napredovanju na istočnoj obali reke došlo je svega nekoliko dana nakon izveštaja o delimičnom ruskom povlačenju u Hersonskoj oblasti, što je podstaklo spekulacije da je to rani znak dugo očekivane prolećne ofanzive Kijeva, za koju analitičari sugerišu da bi mogla imati za cilj napredovanje 150 kilometara južno od reke, bar do anektiranog Krima.

 Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW) izvestili su kasno u subotu da geolocirani snimak ruskih vojnih blogera ukazuje da su ukrajinske trupe uspostavile uporište blizu grada Oleški prekoputa delte Dnjepra od Hersona. Takođe se pribli žavaju obližnjem selu Dači. Istakli su da video ruskih

vojnih blogera nudi prvi "pouzdani geolocirani snimak ukrajinskih položaja" južno od reke. Pozivajući se na vojne blogere, ISW tvrdi da su ukrajinske snage održavale te pozicije nedeljama i uspostavile stabilnu liniju
snabdevanja, što govori o nedostatku ruske kontrole u području. Reka Dnjepar služila je kao linija fronta otkako su se ruski vojnici povukli iz grada Hersona u novembru.

Analitičari naširoko veruju da će, ako Ukrajina krene sa prolećnim kontraudarom, glavni cilj biti probijanje kopnenog koridora izmedu Rusije i poluostrva Krim, što bi zahtevalo prelazak Dnjepra na jugu zemlje.

Proruski šef Hersonske oblasti, jednog od četiri regiona koje je Rusija pripoji-
la u septembru, porekao je u nedelju da su ukrajinske snage uspostavile uporište na istočnoj obali Dnjepra.

Vladimir Saldo je na "Telegramu" rekao da ruske snage "potpuno kontrolišu" područje i rekao da slike na koje se poziva ISW možda prikazuju ukrajinske diverzantske jedinice koje su "uspele da naprave selfi" na Dnjepru pre nego što su potisnute nazad. Više od godinu dana od početka ruske invazije u februaru 2022, borbe su se pretvorile u rat na iznurivanje, a nijedna strana nije sposobna da dobije zamah.

Ali, Ukrajina je nedavno primila zapadno oružje i njene tek obučene trupe na Zapadu daju zamah očekivanjima kontraofanzive.

AP navodi da se najžešće bitke vode u Donjecku, gde se Rusi muče da opkole Bahmut.

U nedelju je portparol ruskog Ministarstva odbrane tvrdio da su njihove
snage zauzele još dva naselja u zapadnom delu grada.

SME LI PUTIN DA UPOTREBI ORUŽJE "SUDNJEG DANA"? Šef ukrajinskih obaveštajaca otkriva šta će se destiti ako zauzmu Krim

Očekuje se i da će Rusija pokrenuti intenzivnije napade tokom proleća, ali je ISW izvestio da najviši ruski odbrambeni zvaničnici pokazuju znakove da možda više zalažu za konsolidaciju ostvarenih dobitaka u Ukrajini umesto skupih novih operacija, dok se Moskva muči sa ljudstvom i opremom. Kako Moskva traži načine da poveća broj vojnika, britansko Ministarstvo odbrane je u nedelju reklo da su ruske vlasti pokrenule veliku kampanju regrutovanja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading