ŠTA SE DEŠAVA U BAHMUTU? Ukrajinske trupe opkoljene, ali Vagner još ne sme da uđe u ove delove grada!
Foto: Printscreen/Twitter

Od sredine aprila snage ukrajinske vojske su gotovo potpuno blokirane u zapadnom delu Bahmuta (Artjomovska). PMC Vagner je predao severni i južni bok ruskim snagama i fokusirao se na čišćenje gradskih blokova, izveštava "RT internešenel".

Prema izvorima RT-a, samo četiri do sedam bataljona 93. mehanizovane i 77. vazdušno-mobilne brigade nalazi se unutar grada, zapadno od železničke linije Bahmut. Zbog gubitaka, nestašice lekova i municije, stvarni broj vojnika u ovim jedinicama je znatno manji od uobičajenog i iznosi svega 250 do 300 po bataljonu.

 

Zapadno od pruge nalazi se tri do pet bataljona 125. brigade Teritorijalne odbrane i četiri ili pet bataljona 241. brigade Teritorijalne odbrane.

Uzimajući u obzir prisustvo stranih plaćenika, jedinica ukrajinske Nacionalne garde, snaga Teritorijalne odbrane i vojnih jedinica, ukupan broj ukrajinskih vojnika u gradu mogao bi biti nešto veći od 6.000.

Preostale snage, kojih ima oko 30.000, ili su rasute po obližnjim predgrađima (Hromov, Krasnoje, Stupočki, Bogdanovka i Minkovka), ili su se povukle iz Artjomovska u susedni grad Časov Jar radi snabdevanja i naoružavanja, i one ne mogu preći u kontranapad zbog velikih gubitaka u ljudstvu i nedostatka opreme.

Šta se dešava u Bahmutu?

Vreme uništenja preostale ukrajinske grupe, koja je već ograničena samo na zapadne delove grada, direktno zavisi od toga kakvi su zadaci dodeljeni Vagneru i jedinicama Oružanih snaga Rusije, koje deluju na bokovima.

U ovom trenutku, u borbama u Artjomovsku i obližnjim predgrađima mesečno 9.000 do 11.000 ukrajinskih vojnika, što je primoralo ukrajinsku vojsku da ranije prikupljene rezerve, koje su bile namenjene za izvođenje najavljene kontraofanzive, rasporedi za odbranu Bahmuta.

Da bi napredovao u gradu, PMC Vagner koristi taktiku polupresretanja. To podrazumeva da se ukrajinske jedinice (koje se sastoje od jedne, ili dve čete) zatvaraju u obruč i uništavaju, a područje na kome se odvija operacija se blokira, tako da ukrajinske snage ne mogu da dovedu pojačanje.

Ova taktika već je počela da značajno povećava gubitke ukrajinskih oružanih snaga i dovodi do akutnog nedostatka rezervi. Broj poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika od početka aprila premašuje broj primljenih pojačanja. Kako ruske oružane snage napreduju u Bahumutu sa boka (severa i juga), sve više ukrajinskih rezervista gine na putevima između Časova Jara i zapadnih četvrti Bahmuta.

Kada im linija snabdevanja bude potpuno prekinuta, ukrajinska grupa u Bahmutu suočiće se sa izborom: ili da se bori dok ne potroši municiju ili da pokuša proboj kako bi se povukla iz grada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading