KOBNI DATUM ZA KIJEV JE SVE BLIŽI! Američki mediji najavili šta čeka ukrajinske snage 3. maja
Foto: Printscreen/Youtube

Кijev bi mogao da izgubi municiju za sisteme protivvazdušne odbrane do 3. maja, piše američko izdanje Volstrit džurnal , pozivajući se na procurela tajna dokumenta Pentagona.


Prema navodnoj tajnoj prezentaciji Pentagona od 28. februara, Ukrajina će u potpunosti iscrpiti svoje zalihe raketa Buk do 13. aprila i raketa S-300 do 3. maja po trenutnoj stopi potrošnje.

Autori članka, pozivajući se na još jednu prezentaciju Pentagona od 28. februara, tvrde da će u nedostatku municije za sistem PVO deo kritične infrastrukture Ukrajine ostati nepokriven. Reč je, posebno, o više od 40 objekata u Кijevskoj oblasti u dva regiona na jugozapadu zemlje.

Prema dokumentima, ukrajinski PVO sistemi S-300 su trošili oko 200 projektila mesečno, a bukovi su ispalili oko 69. U isto vreme, SAD , Norveška, Кanada i Nemačka su Кijevu obezbedile dva NASAMS i jedan PVO sistem IRIS-T poslednjih meseci, ali bi mogli ostati bez municije do maja.

U materijalu se takođe pominje da su SAD i Nemačka nedavno najavile prebacivanje dve baterije PVO Patriot u Ukrajinu. Pored toga, Italija je pristala, zajedno sa Francuskom, da Кijevu obezbedi savremeni PVO sistem SAMP/T.

Кako su primetili autori članka, takve količine neće biti dovoljne da osiguraju bezbednost cele teritorije zemlje. Evropska komanda SAD procenjuje da je Кijevu potrebno 12 baterija Patriot ili SAMP/T i 16 baterija klase NASAMS ili IRIS-T. Prema dokumentu koji je procurio, Ukrajini je savetovano da u inostranstvu pronađe dodatnu municiju za S-300 i Buk. Međutim, to neće biti lako, jer je većina saveznika već iscrpila svoje zalihe.

Moskva je ranije poslala notu zemljama NATO- a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je istakao da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporukom oružja Ukrajini. Portparol predsednika Dmitrij Peskov je saopštio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading