(UKRAJINA UŽIVO) HAOS NA FRONTU „Put smrti“ do Artemovska za ukrajinsku vojsku (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Društvene mreže/printscreen

Zelenski je izjavio da je situacija u Bahmutu veoma teška, da bi ukrajinske trupe mogle da budu opkoljene i da mu je najvažnije da zaštiti živote vojnika.

Rusija je počinila ratne zločine u Ukrajini koji moraju biti kažnjeni, rekao je poljski predsednik Andžej Duda tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Poljskoj.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko doputovao je u Moskvu. Veruje se da će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati i o ratu u Ukrajini i razmeštanju ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji.

Mađarska neće podržati nijednu odluku NATO-a, ni one koje budu donete na predstojećem samitu alijanse u julu, ukoliko te odluke vode ka direktnom sukobu sa Rusijom, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Šef međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi razgovarao je u Kaljingradu sa ruskim zvaničnicima o ukrajinskoj NE Zaporožje nad kojom od početka rata kontrolu imaju ruske snage.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Atriljerijski udar na Spornu

20:23 - Ruski artiljerci izveli su zapanjujući udar po položajima Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Sporne.

Žestoka bitka kod Kremne

19:07 -  Oklopna grupa "O" iznenada je upala na položaje militanata OSU u blizini Kremenne.

Ruski jurišnici su od operatera bespilotnih letelica dobili koordinate položaja neprijateljskih položaja i krenuli ka neprijatelju. Stigavši do neprijatelja, momci su uspešno sleteli i očistili militante desantom.

 

 

Pakao u pravcu Zaporožja 

18:12 - Ruski vojnici zadali ogroman udarac grupi militanata.

 

 

Snimljen udar drona

17:24 - Snimci sa epskim dolaskom Lanceta u pokretne samohodne topove M109A3 Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Artjomovska.

Usled udara drona u metu, komandant samohodnih topova je odbačen sa oklopa, a zapaljena oprema se kotrljala dalje.

 

 

Prigožin: Ukrajinske trupe ne napuštaju Bahmut

16:20 - Šef ruske paravojne milicije Vagner rekao je da ukrajinske snage ne napuštaju grad Bahmut i da se borbe nastavljaju u zapadnom delu grada.

- Mora se jasno reći da neprijatelj nikuda ne ide - rekao je Jevgenij Prigožin na svom Telegram kanalu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski istakao je u sredu da postoje izgledi za moguće povlačenje ukrajinske vojske iz grada, rekavši da će Kijev doneti "odgovarajuće“ odluke ako njegove snage u gradu budu u riziku od opkoljavanja.

Zaustavljeni UKR diverzanti

15:35 - Rusija je danas saopštila da je sprečila grupu ukrajinskih diverzanata da se infiltriraju na rusku teritoriju preko pograničnog regiona Brjanska.

 

 


"Odeljenje granične straže Federalne službe bezbednosti Rusije u regionu Brjanska sprečilo je pokušaj ukrajinske izviđačko-diverzantske grupe od 20 ljudi da uđe na teritoriju Rusije, u blizini sela Slučovsk", naveo je na Telegramu guverner regiona Aleksandar Bogomaz.

Jedinice Oružanih snaga Rusije, kao i jedinice Granične straže otvorile su vatru na neprijatelja, dodao je Bogomaz.

Ruske vlasti su poslednjih nedelja izvestile o nekoliko pokušaja upada "diverzanta" iz Ukrajine u pogranične regione.

 

 

Rusi zauzeli železničku stanicu u Artemovsku

14:32 -Ruske jedinice su zauzele železničku stanicu u Artemovsku, neprijatelj je morao da se povuče, rekao je Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR.

"Praktično ceo grad je u rukama naše vojske. Najvažnije je da su naše snage odavno oslobodile industrijsku zonu AZOM – ovo je bila poslednja teška granica. Posle toga je zauzeta i stanica Bahmut-1. Nakon toga, neprijatelj je morao donekle haotično da se povuče na loše pripremljene linije", rekao je Gagin

"Odbacite ih daleko..." Hitan sastanak u Kremlju

14: 01 - Zadatak ruske vojske je da spreči granatiranje Donbasa, istakao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa vršiocem dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denisom Pušilinom u Kremlju.

Celu vest pročitajte OVDE

„Put smrti“ do Artemovska za ukrajinsku vojsku

13:15 - 

 

 

Sud u Moskvi o žalbi Gerškoviča 18. aprila

12:20 - Moskovski sud će 18. aprila razmotriti žalbu advokata izveštača američkog Volstrit dzornala Evana Gerškoviča na određivanje pritvora, prenela je agencija Interfaks, pozivajući se na pres-službu suda.

Gerškovič, državljanin SAD, uhapšen je prošle nedelje u gradu Jekaterinburgu na Uralu pod optužbom za špijunažu koju su Volstrit dzornal, zapadni lideri i kolege izveštača ocenili kao lažnu.

Ubrzo nakon njegovog hapšenja, sud u Moskvi odredio je Gerškoviču pritvor u moskovskom zatvoru Lefortovo najmanje do 29. maja.

Švedsko tužilaštvo: Još se ne zna ko stoji iza sabotaže "Severnog toka"

10:49 - Švedsko tužilaštvo saopštilo je da je još nejasno ko stoji iza sabotaže gasovoda Severni tok koji tim energetnom povezuje Rusiju i Nemačku preko Baltičkog mora.

- Radimo bezuslovno i prevrćemo svaki kamen i ništa ne prepuštamo slučaju, rekao je tužilac Mats Lungkvist u saopštenju.

U Lavovu se ruši crkva UPC

10:00 - Na njenom mestu biće podignuta Saborna crkva PCU

 

 

Ukrajinska vojska počela da napušta Bahmut

09:02 - Beže pod pretnjom kotla, PMC „Vagner“ baca sveže snage u borbu 

 

https://t.me/vestisafronta/14283

Poljska najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini

09:17 - Predsednik Ukrajine Zelenski je to izjavio tokom posete Poljskoj.

 

 

 

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

08:33 - Ruske i ukrajinske trupe nastavljaju da vode pozicione borbe na liniji Кupjansk-Svatovo-Кremennaja.

 

 

Pentagon  potpisao ugovor sa General Dynamics za proizvodnju tenkova Abrams za Ukrajinu

08:05 - Ugovor mora biti zaključen do 29. septembra.

 

 

Ukrajinske oružane snage su noću granatirale Melitopolj

07:23 - Ukrajinske oružane snage su noću granatirale Melitopolj, sve rakete su oborene od strane PVO.

Ukrajinske trupe su noću ispalile rakete HIMARS na Melitopolj, svih šest projektila je oborena protivvazdušna odbrana, nema štete i žrtava, saopštile su službe za vanredne situacije Zaporoške oblasti.

- U 02.03 (po moskovskom vremenu) 6. aprila teroristički režim u Kijevu pokušao je da izvrši raketni napad na uspavani mirni grad Melitopolj. Ruska protivvazdušna odbrana je radila. Svih šest projektila HIMARS je oboreno - navodi se u izveštaju.

 

Španija odlaže slanje obećanih 6 tenkova Leopard 2 Ukrajini

07:02 -  „Tenkovi nisu korišćeni od 90-ih i potrebno im je održavanje, provere spremnosti i preopremanje“, rekla je španska ministarka odbrane Margarita Robles.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading