NAPAD NA ARTJOMOVSK: Rusi probili odbranu OSU; Impresivan snimak razaranja ukrajinske opreme na Zaporoškom frontu (VIDEO/FOTO)
Foto: EPA/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

Minhenskom konferencijom o bezbednosti preovlađuju planovi o još većoj vojnoj i finansijskoj pomoći Ukrajini. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ističe da EU ima za cilj da udruži snage sa odbrambenim industrijama zemalja članica kako bi se ubrzala i povećala proizvodnja artiljersijke municije za ukrajinsku vojsku. Kijev poziva Zapad na "avionsku koalaciju", Kuleba uveren da je isporuka lovaca samo pitanje vremena. SAD optužile Rusiju za zločine protiv čovečnosti. Emanuel Makron želi poraz Rusije, ali ne i njen "slom".

Dok se pojačava ruska ofanziva na istoku Ukrajine, ukrajinski vojnici drže položaje, ali kažu treba im više oružja. Predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je ključna poruka na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu da se učini sve da se okonča rat. Traži pomoć, posebno borbene avione.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 361. dan rata u Ukrajini

Bahmut je samo deo velikog ruskog plana

23.12 - Stručnjaci ističu da Bahmut ima malu strateška vrednost, ali i da bi osvajanje ovog mesta bila velika odskočna daska za veliki ruski plan

Celu vest pročitajte OVDE.

NAPAD NA ARTJOMOVSK: Rusi probili odbranu OSU (FOTO)

22.40 - Borci PMC „Vagner“ probili su odbranu OSU u Berhovki i otišli iza neprijateljskih linija.

Jurišne grupe su se zaglavile između Berhovke i pozadine odbrane Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Jagodnoje, presekavši povlačenje OSU u Bahmut od Berhovke i Dubovo-Vasiljevke.

U samoj Berhovki vode se žestoke borbe, rusi su zauzeli severni deo sela.

Кod Jagodnog, „Vagneri“ se kreću duž šumskog pojasa da bi udarili sa boka.

Zauzimanje Paraskovijevke omogućilo je da se zauzmu visovi u blizini Berhovke, koji su nad položajima OSU u niziji.

Ukrajinski vojni izvori potvrđuju situaciju:

- „Bahmutski deo – Rusi su uspeli da probiju odbranu južno od Paraskovjevke, nameravajući da zabiju klin između Jagodnog i Berhovke.

- Кreću se i ka Dubovu-Vasiljevki.

- U samom Bahmutu ima mnogo napada, nisu svi odbijeni od strane snaga Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Rusi trpe gubitke

22.12 -  Ukrajinski vojnici nanose "posebno značajne“ gubitke ruskim snagama u blizini istočnog grada Vuhledara, rekao je Volodimir Zelenski.

On je u noćnom obraćanju Telegramu rekao da ukrajinske oružane snage "izjednačavaju situaciju“ i da se spremaju za akcije "u blisku budućnost“.

"Naravno, vojne stvari, detalji obaveštajnih operacija su nešto o čemu se ne može reći sve“, rekao je on.

"Ali želim da kažem da naši ljudi sada imaju predvidljivost. I osećaj da se Ukrajina kreće ka svojim ciljevima".

Impresivan snimak razaranja ukrajnske opreme na Zaporoškom frontu (VIDEO)

21.28 - Ruski izviđači identifikuju neprijateljsku opremu na južnom frontu i uništavaju je preciznim udarima. U ovom slučaju, neprijatelj je doneo municiju u jednu od svojih jedinica, ali je vozilo sa njima uništeno preciznom vatrom ruskih trupa.

 

 

Šta se krije iza turneje Vladimira Zelenskog?

21.17 - Na Zapadu svakim danom raste razočaranje ukrajinskim rukovodstvom, smatra bivši izraelski obaveštajac Jakov Kedmi.

Celu vest pročitajte OVDE.

Udar na OSU u Avdijevki (VIDEO)

20.58 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvršile su udare na grupisanje ukrajinskih militanata u Avdijevki.

 

 

Sad je sve jasno!

20.57 - Ukrajinska vojska svojim glavnim ciljem smatra zauzimanje poluostrva Krim. Sve zbog ogromne vojne i strateške vrednosti regiona, preneo je portal The War Zone, pozivajući se na američkog general-potpukovnika Bena Hodžisa .

Celu vest pročitajte OVDE.

Borba za Donjeck

20.55 - Vojnici 1. Donjeckog armijskog korpusa neprestano nanose vatrenu štetu neprijatelju svim raspoloživim vatrenim oružjem.

Posade BMP-1 i SPG-9 gađaju neprijateljsku opremu, koncentraciju pešadije i neprijateljska utvrđenja, stvarajući uslove za napredovanje pešadije.

Američki obaveštajac ismejao zahtev Zelenskog

20.29 - Biće potrebno mnogo godina da se razvije vojna avijacija za Ukrajinu zbog nedostatka profesionalnih pilota za zapadne lovce, rekao je penzionisani obaveštajni oficir USMC Skot Riter na svom Jutjub blogu

Celu vest pročitajte OVDE.

Američki general otkrio svrhu OSU: Krim!

20.23 - Glavni cilj Oružanih snaga Ukrajine trebalo bi da bude vraćanje Кrima od Rusije. Ovo je izjavio bivši komandant američke vojske u Evropi Ben Hodžis.

 „Ukrajina bi sada trebalo da se fokusira na Кrim kao svoj glavni cilj“, rekao je Hodžis, a prenosi The Drive.

 Američki generali svih vrsta nastavljaju da guraju Ukrajince u peć Trećeg svetskog rata.

 

 

Vrhovna Rada o mobilizaciji

19.57 - Komitet Vrhovne rade Ukrajine za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove održaće sledeće nedelje sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane Ukrajine o pitanju mobilizacije i dostavljanja sudskih poziva direktno na ulici i uz upotrebu fizičke sile, rekao je član odbora Fjodor Venislavski.

Borbe kod Donjecka: BMP i SPG-9 podržavaju napade jurišnih grupa

19.45 - Vojnici 1. Donjeckog armijskog korpusa neprestano nanose vatrenu štetu neprijatelju svim raspoloživim vatrenim oružjem. Posade BMP-1 i SPG-9 gađaju neprijateljsku opremu, koncentraciju pešadije i neprijateljska utvrđenja, stvarajući uslove za napredovanje pešadije.

 

 

Ruski BUК-ovi na putu prema prvoj liniji fronta (VIDEO)

19.33 - Juče je na putevima Mariupolja uočena radarska stanica za pronalaženje ciljeva i navođene rakete 9S36 ZRК 9К317 Buk-M2.

 

 

Bela kuća izdala hitno naređenje - Aktiviraj dejstva!

18.50 - Bajdenova administracija ima hitan zadatak za ukrajinskog lidera, Volodimira Zelenskog , prenosi list „Politiko“

Celu vest pročitajte OVDE.

Sistemi PVO na putu za Ukrajinu (VIDEO)

18.44 -

 

 

Vrhovna Rada o mobilizaciji

18.33 - Komitet Vrhovne rade Ukrajine za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove održaće sledeće nedelje sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane Ukrajine o pitanju mobilizacije i dostavljanja sudskih poziva direktno na ulici i uz upotrebu fizičke sile, rekao je član odbora Fjodor Venislavski.

Oklopna vozila OSU u urbanim sredinama Bahmuta (VIDEO)

18.22 -

 

 

Prigožin ponudio saradnju Basurinu (VIDEO)

17.55 - Jevgenij Prigožin je ponudio saradnju, portparolu vojne komande samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Eduardu Basurinu

„Ako odlučite da dođete kod nas kao politički službenik ili stručnjak, bićemo srećni“, rekao je šef Vagnerovog PMC-a.

 

 

Vanredni sastanak 7. i 8. marta

17.28 - Vanredni sastanak ministara odbrane EU biće održan 7. i 8. marta radi koordinacije dodatnih isporuka oružja i municije Ukrajini, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Prva i najhitnija stvar koju geopolitička Evropa mora da uradi jeste da naoruža Ukrajinu, rekao je on, navedeno je u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

On je istakao da Rusija ne može da dobije ovaj rat i da Ukrajina mora da pobedi.

Artiljerci PVO Oružanih snaga Rusije uništavaju uporište OSU u pravcu Zaporožja (VIDEO)

17.24

 

 

"Bogovi rata"

16:45 - Ruski artiljerci razneli su položaje ukrajinskih boraca u pravcu Artjomovska.

Ovi snimci potvrđuju visoko zvanje ruske artiljerije – „bogovi rata“.

 

 

U Kramatorsku udar na lokaciju militanata Oružanih snaga Ukrajine

16:22 - Prema preliminarnim informacijama, u Kramatorsku, koji su privremeno okupirale Oružane snage Ukrajine, uništen je stacionarni punkt ukrajinskih militanata. 

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

15:50 - „Južna“ grupacija Rusije uništila je oko 250 ukrajinskih vojnika. Detalji u nastavku:

 

 

FSB je otkrio skladište municije u LNR

15:00 - FSB i zaposleni u Nacionalnoj gardi otkrili su zalihe municije i oružja u jednom od oslobođenih naselja LNR.

 „Oružane snage Ukrajine su u žurbi napustile ovu teritoriju i bacile municiju. Militanti više nisu ovde“, rekao je borac.

 

 

Kadirov najavio osnivanje privatne vojne kompanije

14.14

Šef Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da ozbiljno razmišlja da napravi konkurenciju osnivaču "Vagnera" Jevgeniju Prigožinu i da nakon završetka rada u državnoj službi stvori privatnu vojnu kompaniju.

Putin se sprema da se obrati povodom operacije

13.38 - Predsednik Vladimir Putin, u obraćanju Saveznoj skupštini, obratiće pažnju na specijalnu vojnu operaciju, sada svi čekaju ocenu onoga što se dešava, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov televiziji „Rusija 1“.

Minirane obale Dnjepra

12.20

 

 

"Vagnerovci" napreduju prema severu Bahmuta

10.22

 

 

U Ukrajini se stvaraju poljske specijalne snage pod komandom Zalužnog

09.30

 

 

Francuska nikada nije želela da pobedi Rusiju 

08.16 - Francuska nikada nije želela da pobedi Rusiju i nikada neće podržati takav stav, za razliku od niza istočnoevropskih država, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u zajedničkom intervjuu za „Žurnal du Dimanš“, „Figaro“ i radio stanicu „Frans Inter“.

Vagnerovci napadaju

07.06 - Na severu, posle oslobođenja Paraskovijevke, jurišni odredi PMC "Vagner" napadaju severozapadno predgrađe Bahmuta – Berhovku. Kroz selo prolazi nekoliko važnih magistralnih puteva kojima prolazi snabdevanje grupe VSU.

Vazdušna opasnost

07.05 - Vazdušna opasnost ponovo je proglašena u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
sara

19.02.2023 09:33

SAD optužile Rusiju za zločine protiv čovečnosti. Pa da nije tužno, bilo bi smešno!!!. SAD koji je uništio toliko zemaja, Irak, Libiju i mnoge druge, pričaju o nekim zločinima!!!!.