LOŠE VESTI ZA UKRAJINCE Neće vežbati u Hrvatskoj
Foto: Shutterstock

Da hrvatski vojnici budu deo evropske misije glasalo je 107 poslanika, dok je protiv bilo deset, a za dvotrećinsku većinu trebalo je 110 ruku.

U raspravi se čulo sve i svašta, a nije pomoglo ni što je premijer Andrej Plenković pre glasanja poručio da je to izbor između Ukrajine i Putinovog režima. Poslanici koji nisu želeli da podrže vladin predlog u kojem nije učestvovao ni predsednik države Zoran Milanović tvrdili su da je reč o bezbednosnom riziku i da Hrvatska ne treba da se petlja tamo gde joj nije mesto. "Nismo u stanju ni sami sebe da branimo, da se ne govori o obučavanju drugih", rekao je poslanik Marijan Pavliček, uz poziv poslanicima da ne polažu račune ni Kijevu, ni Briselu, ni Moskvi, već hrvatskim građanima.

Neki od poslanika su poručili vladi da će biti odgovorna ako dođe do bombaškog ili nekog drugog napada u Hrvatskoj. "Pamet u glavu", čulo se u Saboru, dok su poslanici HDZ-a odgovorili da će Putin u Moskvi biti zadovoljan što hrvatski vojnici neće učestvovati u misiji EU.

"Junački ste se obećavali u Briselu, a sada bi kršili i ustav", komentarisali su poslanici i kritikovali hrvatskog šefa diplomatije koji je najavio učešće hrvatskih vojnike pre nego što je prošla procedura u zemlji. Nisu pomogla ni upozorenja vladajućih da se u Saboru odlučuje "između dobra i zla, Ukrajine i ruske agresije". Kao retko do sada poslanici su se međusobno vređali, dobili bezbroj opomena predsednika Sabora Gordana Jandrokovića, a Plenković je najavio da ponovnog glasanja o ovoj temi više neće biti.

Opomena

"Obuka vojnika bi izložila Hrvatsku ruskoj vojsci", rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Jandroković mu je odgovorio: "Ne mogu da verujem da to govorite vi iz Vukovara", i sam sebi dao opomenu zbog kršenja poslovnika.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading