ŠOLC ŽELI SKORI KRAJ RATA: Pregovori Rusije i Ukrajine da se što pre nastave i budu mnogo konkretniji
EPA/FRIEDEMANN VOGEL

"Naš zahtev je da se pregovori ponovo pokrenu, da se pregovori Rusije i Ukrajine konkretizuju, da se u njima vrlo brzo postigne dogovor. Ne bi trebalo da sada, posle mnogo hiljada mrtvih ljudi, bude novih razaranja. Naprotiv, sada moramo doći do tačke u kojoj će biti postignut napredak u pregovorima", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Berlinu, upitan da prokomentariše govor ruskog lidera Vladimira Putina na paradi 9. maja.

NEOBIČNA IZJAVA PREDSEDNIKA SAD Bajden zabrinut jer Putin "nema izlaz"

Šolc je napomenuo da vojna operacija Ruske Federacije traje već nekoliko nedelja i da je "zbog toga važno da krenemo veoma brzo da okončamo rat", prenela je agencija RIA Novosti.

"Naši zahtevi su jasni - rat mora biti okončan, oružje mora da se ućutka, želimo da Rusija povuče svoje trupe. U vezi s tim, važno je da nema novog rasta eskalacije. U svakom slučaju, što se teritorije tiče, šta će se zapravo desiti u Ukrajini - to ćemo preciznije videti u narednim danima i nedeljama. Jedno mora biti jasno, da je nemoguće zamisliti da Ukrajina prihvati prisilni mir, situaciju u kojoj će joj biti postavljeni uslovi, koje ona kada je reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu ne može da prihvati", dodao je Šolc.

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI, 76. DAN Borbe za Azovstalj ne staju, ima žrtava u Odesi, Amerikanci šalju Ukrajini još 40 milijardi dolara

Krajem februara počele su rusko-ukrajinske konsultacije. Delegacije su održale dva sastanka licem u lice u Belorusiji, nakon čega je odlučeno da se nastave svakodnevno putem videokonferencije.

Krajem marta delegacije su održale još jednu rundu razgovora u Istanbulu.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading