RUSKI AMBASADOR O PRITISCIMA IZ EU "Zapad brutalno zavrće ruku Srbiji"
Instagram

Kako je rekao za list "Politika", "brutalnim pritiscima, konkretno zavrtanju ruku i pokušajima gušenja zemlje i njene volje, potpunom ignorisanju njenih interesa".

"Mi odlično razumemo taj neverovatan pritisak Zapada na Beograd i težak položaj u kome se Srbija nalazi. I, naravno, visoko cenimo principijelnu liniju koju čuva u nepriznavanju i neprihvatanju antiruskih sankcija", rekao je Harčenko za današnju Politiku.

DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM Niti je Nemačka kapitulirala na današnji dan, niti je završen rat, evo šta je pravi razlog zašto je izabran baš 9. maj

On je naveo i da "nema i ne može biti nikakve promene pozicije Ruske Federacije prema kosovskom pitanju".

"Mi Kosovo ne priznajemo i najaktivnije podržavamo Beograd u međunarodnim forumima, pre svega u Savetu bezbednosti UN. Sve što se tiče navodne promene ruskog stava izmišljeno je s ciljem da pokvare odnosi Moskve i Beograda i da bi se Srbija priklonila antiruskim merama", rekao je Harčenko na pitanje o izjavi ruskog predsednika Vladimira Putina u kojoj je citirao presudu Muđunarodnog suda pravde o Kosovu.

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI 75. DAN Minirani mostovi za evakuaciju, Gutereš užasnut, Rusiji se spremaju nove sankcije

Govoreći o energetici, ambasador Rusije je rekao da Moskva očekuje početak pregovora o gasu sa Srbijom i "zato ne možemo da trčimo pred rudu, ali sam uveren da će se oni voditi na najprihvatljivi način, s obzirom na realno stanje na tržištutu i to da je Srbija nama prijateljska zemlja".

"Kad saberemo ova dva aspekta, mislim da će biti pronađena zlatna sredina koja će odgovarati interesima i Rusije i Srbije", rekao je Harčenko.

Na pitanje da li može gas da se plaća u dinarima, on je odgovorio - "kako će biti dalje, videćemo".

"To će biti rezultat pregovora i dogovora dve vlade, i 'Gasproma' i 'Srbijagasa'. Ja bih ovo postavio još šire i rekao da mi u celini, a ne samo u pojedinim sektorima, vidimo perspektivu u prelasku na aktivnija plaćanje u nacionalnim valutama", zaključio je Harčenko.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading