REZIME 75. DANA Gori u Odesi! Moldavija poziva na povlačenje (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

Nastavlja se rat u Ukrajini, ili "specijalna operacija" kako je zove zvanična Moskva. Kako god ga zvali, vojni sukob u Ukrajini počeo je rano ujutru 24. februara, kad je predsednik Rusije Vladimir Putin u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Rat je ušao u četvrti mesec i ne nazire mu se kraj, a sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti uživo na našem blogu. 

Završeno.

Rusi gađali Odesu "Kinžalima"

23.52 - Ruske trupe ispalile su 3 rakete tipa Kinžal u Odeskoj oblasti iz strateškog aviona Tu-22, tvrde ukrajinski izvori.

 

 

"Putinov govor je revizija istorije"

23.40 - Bela kuća je ocenila današnji govor ruskog predsednika Vladimira Putina na paradi povodom Dan pobede kao reviziju istorije i navela da je njegova sugestija da je zapadna agresija dovela do rata u Ukrajini "očigledno apsurdna".

REZIME 75. DANA Gori u Odesi! Moldavija poziva na povlačenje (FOTO/VIDEO)

EPA/ MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POO

 


Obraćajući se novinarima, sekretarka za štampu Bele kuće Dženifer Psaki rekla je da je Putinov govor "revizionistička istorija koja je poprimila oblik dezinformacija", preneo je Rojters.

Najjača eksplozija nakon raketnog napada na tržni centar u Odesi

23.19

 

 

Amerika daje 33 milijarde dolara za Ukrajinu

23.07 - Bajden je pozvao Kongres da odobri zahtev za 33 milijarde dolara za Ukrajinu, saopštila je Bela kuća.

Gori nad Nikolajevom

22.55 - Prema rečima meštana, takav prizor noću je već postao prilično poznat.

Oružane snage Ukrajine napadaju Herson, Oružane snage Ruske Federacije napadaju Nikolajev, obe strane su uvučene u artiljerijske duele.

 

 

Gori tržni centar u Odesi

22.42 - Jedan od tržnih centara u Odesi trenutno gori – vatra je nastala kao posledica neprijateljske rakete.

 

 

Snimak posledica raketnog udara na Odesku oblast

22.27

 

 

Moldavija poziva na povlačenje

22.10 - Moldavija uz pomoć UN poziva na povlačenje ruske vojske sa teritorije Pridnjestrovlja, jer želi da pronađe mirno rešenje sukoba, izjavila je moldavska premijerka Natalija Gavrilica.

Fon der Lajen: Postignut napredak sa Orbanom o zabrani ruske nafte

21.52

 

 

Bajden potpisao

21.36Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je zakon o korišćenju vojnog programa lizinga koji bi ubrzao dostavljanje oružja, vojne opreme, lekova, hrane itd. za Ukrajinu.

 

 

Igor Konašenkov: Ukrajina planirana zauzimanje Zmijskog ostrva

21.23 - "Kijev je planirao veliku provokaciju - zauzimanje Zmijskog ostrva, ali ga je osujetila ruska vojska i pretrpeo je velike gubitke", izjavio je danas na brifingu general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

U međuvremenu, raketne snage i artiljerija Ruske Federacije uništile su oko 400 nacionalista i 48 jedinica vojne tehnike, rekao je Konašenkov, prenela je agencija RIA Novosti.

Premijer Ukrajine: Svakog dana bez pristupa lukama gubimo 170 miliona dolara

21.05 - Denis Šmihal, premijer Ukrajine kaže da ta država gubi 170 miliona dolara svakog dana zbog gubitka pristupa moru, dodajući da je nacionalni izvozni kapacitet više nego prepolovljen.

Zarobljena ukrajinska oprema u Donjecku

20.57

 

 

Ukrajinske snage na frontu

20.42

 

 

Ruski ratni balans

20.29

 

 

Bez drugog izbora?

20.15 - Na Dan pobede, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da Moskva ne ostavlja Berlinu drugog izbora osim da Kijevu isporučuje oružje. Kancelar se očigledno plaši da će NVO stići do Berlina.

CNN: SAD isporučile haubice i municiju, obučavaju ukrajinske vojnike

20.00 - SAD su isporučile više od 85 od 90 haubica, oružja dugog dometa, koje je obećano Ukrajini, kao i više od 110.000 od 184.000 komada municije za njih, izjavio je visoki američki odbrambeni zvaničnik.

Eksplozije u Hersonu

19.40 - Čuju se eksplozije u Nikolajevu. Saopšteno je dana napadači lansiraju rakete iz blizine Hersona ka Nikolajevu.

 

 

Izjum

19.25

 

 

Raketni udari u Odesi

19.03Prijavljena su dva raketna udara u Odesskoj oblasti. Jedan je oboren od strane PVO.

Ukrajina tvrdi da Rusija u prazne domove u Hersonu želi useliti svoje vojnike

18.47 - Ukrajina tvrdi da Rusija želi u napuštene domove u okupiranom Hersonu useliti pripadnike svojih snaga.

Sprečen napad ukrajinskih snaga

18.33 - Ruske snage osujetile pokušaj Ukrajine da zauzmu Zmijsko ostrvo, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

REZIME 75. DANA Gori u Odesi! Moldavija poziva na povlačenje (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Lansirana raketa prema Odesi

18.19 - Saopšteno je da je raketa ispaljena sa Krasnodarske teritorije Ruske Federacije, verovatno prema Odesi.

Makron o članstvu Ukrajine u EU

18.05Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da će verovatno biti potrebno nekoliko decenija da Ukrajina bude potvrđena kao članica Evropske unije.

On dodaje da je Ukrajina "već član" evropske porodice zbog svoje "borbe i hrabrosti".

Snage LNR preuzele kontrolu nad gradom

17.50 - Grad Popasnaja je u potpunosti pod kontrolom snaga LNR i Ruske Federacije, izjavio je zvanični predstavnik republičkog resora za odbranu Ivan Filiponenko.

Tinejdžer nastradao

17.36 - Tinejdžer je ubijen tokom granatiranja ukrajinske artiljerije u Kirovskom okrugu u Donjecku, saopštava Štab Teritorijalne odbrane DNR.

Makron: Svet graditi sa Rusijom i Ukrajinom

17.20 - Svet posle ukrajinskog sukoba mora da se gradi uz učešće Rusije i Ukrajine, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron.

REZIME 75. DANA Gori u Odesi! Moldavija poziva na povlačenje (FOTO/VIDEO)

EPA GONZALO FUENTES / POOL

 

„Naša odgovornost je da postignemo prekid vatre i sprečimo da se sukob prelije na druge delove Evrope. Sutra ćemo morati da gradimo mir i želim da vas podsetim da to moramo da uradimo za pregovaračkim stolom uz učešće obe Ukrajine. i Rusija“, rekao je francuski predsednik.

Vazdušna opasnost u Donbasu

17.12  - Alarm za vazdušnu opasnost oglasio se u Donjecku, Lugansku i Harkovskoj oblasti.

Ukrajina traži sednicu UN

16.47 - Kijev je zatražio danas od Saveta UN za ljudska prava da održi posebnu sednicu o Ukrajini zbog, kako su naveli, potrebe da Savet razmotri kontinuirano pogoršanje situacije u toj zemlji uključujući navode o masovnim žrtvama u Marijupolju.

Mađarska protiv sankcija

16.27Mađarska neće podržati sankcije Evropske komisije protiv Rusije jer su za njih problematične i ne nude nikakvo rešenje, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Mađari ne smeju da plaćaju cenu rata", rekao je Sijarto u parlamentu i dodao da je pozicija mađarske vlade jasna još od početka rata u Ukrajini.

Šarla Mišel bežao u sklonište

16.01 - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel bio je prinuđen da ode u sklonište tokom posete Odesi zbog raketnog napada na taj ukrajinski grad, javlja Bi-Bi-Si pozivajući se na neimanovanog evropskog zvaničnika.

Kako navodi, zbog raketnog napada je prekinut sastanak sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigaljom kako bi učesnici pronašli sklonište.

Gubici ukrajinske vojske

15.42 - Prema navodima Oružanih snaga Ruske Federacije ukrajinska vojska pretrpela je ogromne gubitke tokom današnjeg dana na frontu.

Oružane snage Ukrajine su tokom dana izgubile 287 ubijenih, ranjenih i zarobljenih. Ukupni gubici poginulih, ranjenih i zarobljenih u Oružanim snagama Ukrajine, NGU i Državnoj graničnoj službi su preko 53 hiljade ljudi.

Tokom dana uništeno je 9 tenkova, 22 oklopna vozila, 14 poljskih artiljerijskih i minobacačkih topova, 3 MLRS, 1 sistem PVO dugog i srednjeg dometa, 1 PVO kratkog dometa, 1 radar, 37 vozila i specijalne opreme, 8 aviona, Izgubljeno je 10 helikoptera i 6 bespilotnih letelica.

 

 

Zelenski traži da se luke odblokiraju

15.19 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas da se hitno učini sve kako bi se otvorile ukrajinske luke koje su blokirane ruskim akcijama i omogućio izvoz žitarica.

"Važno je sprečiti krizu hrane u svetu izazvanu agresivnim akcijama Rusije", naveo je Zelenski u postu na Telegram nalogu posle razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom koji je bio u poseti Odesi, prenosi Rojters.

On je dodao da se moraju preduzeti hitni koraci za otvaranje ukrajiskih luka i omogućio izvoz žitarica.

Napad na Azovstalj

15.11 - Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da ruske snage tenkovima i artiljerijom izvode "jurišne operacije" na čeličanu u Azovstalju u Marijupolju gde se nalaze borci Azovskog puka.

Portparol ministarstva odbrane Oleksanr Motuzjanik nije izneo druge detalje, ali je rekao da se u budućnosti mogu očekivati napadi ruskih bombardera, prenosi Rojters.

Rusija je prethodno negirala navode ukrajinskih zvaničnika da je pokušala da upadne u čeličanu dok su u njoj bili civili.

Ukrajinski transporteri žita

14.50 - Ukrajinski transporteri idu u moldavsku luku Đurdulešti na Dunavu.

 

 

Putin u koloni "Besmrtnog puka"


14.45 - Pored Vladimira Putina u koloni „Besmrtnog puka” je komandant bataljona „Sparta” Artem Žoga sa portretom njegovog sina – Heroja Rusije i DNR Vladimira Žoga.

 

 

Zelenski na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji je posetio Odesu

14.20 - On je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji je posetio Odesu. Važno je sprečiti prehrambenu krizu u svetu izazvanu agresivnim delovanjem Rusije.

Moraju se preduzeti hitne mere za deblokadu ukrajinskih luka za izvoz pšenice. Cenim smelu poziciju predsednika Evropskog saveta i njegovo lično prisustvo u Odesi. Zahvalan sam na stalnoj podršci naše zemlje EU u mnogim oblastima.

 

 

Poruka NATO-u: "Uništićemo vas za pola sata"

14.09 - Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin je saopštio da će Rusija uništiti zemlje NATO u nuklearnom ratu za pola sata, ali je pozvao da se to ne dozvoli.

U nuklearnom ratu zemlje NATO-a ćemo uništiti za pola sata.

Ali to ne smemo dozvoliti, jer će posledice razmene nuklearnih udara uticati na stanje naše Zemlje. Stoga ćemo ovog ekonomski i vojno moćnijeg neprijatelja morati da pobedimo konvencionalnim vojnim sredstvima - naveo je Rogozin.

REZIME 75. DANA Gori u Odesi! Moldavija poziva na povlačenje (FOTO/VIDEO)

EPA

 

OGLASIO SE LUKAŠENKO: Na Dan pobede poslao poruku Rusiji, ali i Ukrajini

13.01 - Belorusi nemaju pravo da ne podržavaju Rusiju, zemlje su uvek bile zajedno, Zapad neće moći da ih razjedini, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Beloruski lider je istakao da će Minsk „na svaki mogući način podržavati Rusiju“.

 

Konašenko objavio novi ratni bilans

12.30 - Sistem za protivvazdušnu odbranu Rusije su u oblasti Zmijskog ostrva oborili tri ukrajinske bespilotne letelice, uključujući dva "Barjaktara ​​TB2", saopštio je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su tokom noći visokoprecizinim raketama uništile dva komandna punkta i ukrajinsku bateriju višecevnih raketnih sistema „Grad“ u rejonu naselja Popasna, u rejonu ​​Lisičanska 18 oblasti koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike, u oblasti Zolotog radarsku stanicu za protivbaterijsku borbu američke proizvodnje, dodao je Konašenkov.

Kanadski premijer: 
Kanada će pomoći Ukrajini da pronađe opcije

 12.06 - Kanada će pomoći Ukrajini da pronađe opcije za izvoz žitarica kako bi se olakšale brige o snabdevanju rekao je premijer te zemlje Džastin Trudo

 

Podolak odgovorio Putinu o napadu NATO-a na Rusiju 

11.58 - Podolak odgovorio Putinu na svom Tviter nalogu

 

 

STIŽE I PODRŠKA, ALI I BROJNE KRITIKE Govor Zelenskog na Dan pobede "podigao mnogo prašine"

11.45 - Ukrajina će pobediti u ratu sa Rusijom i neće ustupiti nijednu teritoriju, izjavio je Volodimir Zelenski.

Ukrajinski predsednik je to izjavio obraćajući se povodom obeležavanja Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu. Njegovor govor je izazvao mnogo polemike. 

"Na Dan pobede nad nacizmom borimo se za novu pobedu. Put do nje je težak, ali ne sumnjamo da ćemo pobediti", naveo je Zelenski u pisanom obraćanju.

Zelenski je rekao da su Ukrajinci slobodan narod koji se mnogo puta u istoriji borio za odbranu svoje zemlje i imao svoj "svoj put".

Evakuisani iz Azovstala stigli u Zaporožje

11.25 - Konvoj autobusa koji je prevozio osobe sa jugoistoka Ukrajine, medju kojima je oko 40 civila koji su se krili u čeličani Azovstal u opkoljenom Marijupolju, stigao je danas u Zaporožje, grad koji je pod kontrolom Ukrajine, saopštile su Ujedinjene nacije (UN).

Koordinatorka UN za Ukrajinu Osnat Lubrani rekla je da je u taj grad stiglo osam autobusa, prenosi RSE. Oko 40 od 174 osoba koje su stigle u Zaporožje spašeno je iz čeličane Azovstal. Lubrani je rekla da su u posljednjih deset dana povećan broj evakuisanih osoba s tog područja na više od 600 ali i da taj važan posao još nije gotov.

REZIME 75. DANA Gori u Odesi! Moldavija poziva na povlačenje (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov

 

Kijev: Ruske snage raketirale Odesu

11.01- Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage raketirale danas Odesu.

U saopštenju ukrajinske vojske se navodi da su četiri visoko precizne rakete tipa Oniks ispaljene sa poluostrva Krim pod ruskom kontrolom prema području Odese na jugu Ukrajine. Rojters prenosi da nisu saopšteni detalji ove akcije.

POSLEDICE ĆE BITI KATASTROFALNE Zbog blokada luka Ukrajina ne može da izveze 90 miliona tona poljoprivrednih proizvoda

10.57 - Ukrajina ne može da izveze oko 90 miliona tona poljoprivrednih proizvoda zato što Rusija blokira luke, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

On je RBK-Ukrajina istakao da bi to moglo dovesti do globalne krize hrane. Šmihal je rekao da ta kriza nije izazvana sankcijama protiv Rusije, već akcijama Rusije da blokira ukrajinske luke, prenosi Ukrinform.

Teško granatiranje za sat i po

10.45 - Ukrajinske trupe granatirale su za sat i po jutros gađale Gorlovku, Dolomitno, Jelenovku i Doli u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ispaljeno je sedam mina kalibra 120 mm, šest granata kalibra 152 mm i osam mina kalibra 82 mm, saopštila je kancelarija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre

Putin: Štitimo nezavisnost Rusije

10.30 - Pogibja svakog našeg vojnika je velika tragedija za nas. Posebnu podršku ćemo pružaćemo deci poginulih i ranjenih vojnika, danas sam potpisao novu uredbu. Želim ozdravljenje svim ranjenima i zahvaljujem svim lkarima što se borite za svaki život. Sada ovde na Crvenom trgu stoje vojnici i borci koji su stigli iz Donbasa.

- Ništa onima koji nas žele raskoliti iznutra nije pošlo za rukom. U tome je naša velika nepokolebljiva snaga. Borimo se za blagostanje i sigurnost Domovine. Štitimo nezavisnost Rusije. Oni koji su pobedili nacizam su nam pokazali primer hrabrosti za sve vekove. Slava našoj vojsci, našoj Rusiji! Za pobedu - završio je Putin svoj govor.

REZIME 75. DANA Gori u Odesi! Moldavija poziva na povlačenje (FOTO/VIDEO)

EPA MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL /

 

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestita Dan pobede veteranima i građanima države

10.00 - Obraćajući se vojnicima, Putin je istakao da se oni bore "za naš narod u Donbasu, za bezbednost naše otadžbine".

- Naša dužnost je čuvati uspomenu na one zbog kojih smo pobednici i ne ponoviti globalni rat. U prethodnim godinama pokušavali smo da održimo mirovne dogovore, ali nisu hteli da nas slušaju. Imali su potpuno drugi plan, sad to vidimo.

NATO aktivno ide prema našoj teritoriji, to je apsolutno neprihvatljivo. NATO radi s ukrajinskim nacistima, Ukrajina dobija najmodernije oružje. Odluka o specijalnoj vojnoj operaciji je bila jedina ispravna - kaže on.

Putin govori o rusofobiji. Izneo je tvrdnju da je nekim američkim veteranima zabranjen dolazak na Dan pobede, iako su, kako je rekao, želeli da dođu.

Govor je prekinut zbog minute ćutnje.

Putin je poželeo brz oporavak svim ranjenim vojnicima i zahvalio medicinskom osoblju.

 

 

Stigao Putin 

09.34 Rusija obeležava pobedu u Drugom svetskom ratu paradom

 

 

 

Borelj: "Neko mora da mi objasni zašto je to dobro za avganistanski novac, a nije dobro za ruski novac"

 

09.17 -  Evropska unija trebalo bi da razmotri mogućnost zaplene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi pomogla u plaćanju troškova za obnovu Ukrajine posle rata, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

On je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" rekao da bi bilo logično da EU uradi isto ono što su Sjedinjene Države uradile sa imovinom avganistanske Centralne banke nakon što su talibani došli na vlast, prenosi agencija Rojters.

Kisida: Japanu ce trebati vremena za ukidanje uvoza ruske nafte

09.01 - Japanu će biti potrebno vreme za postupno ukidanje uvoza ruske nafte, izjavio je danas premijer Fumio Kišida nakon onlajn sastanka Grupe sedam najrazvijenih zemalja (G7).

Zemlje G7 su se na sastanku u nedelju obavezale da će zabraniti ili potpuno obustaviti uvoz nafte iz Rusije, ne navodeći kakve je tačno obaveze preuzela svaka od članica, Nemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija, prenosi agencija Rojters.

 

Trudo: Biće poslato još oružja i vojne opreme u Ukrajinu

08.31 - Kanadski premijer DŽastin Trudo najavio je , nakon nenajavljene posete Kijevu u nedelju, da će biti poslato novo oružje i vojna oprema za Ukrajinu.

Trudo je novinarima posle razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim rekao da će Kanada, takođe, uvesti nove sankcije ruskim pojedincima i kompanijama zbog ruskog napada na Ukrajinu, preneo je Rojters.

On je dodao da će Kanada ponovo otvoriti ambasadu u Kijevu.

REZIME 75. DANA Gori u Odesi! Moldavija poziva na povlačenje (FOTO/VIDEO)

Foto: Twitter/printscreen

 

 

U Mariupolju spasioci raščišćavaju ruševine višespratnica porušenih tokom borbi sa nacionalistima


08.26 - U Mariupolju spasioci raščišćavaju ruševine višespratnica porušenih tokom borbi sa nacionalistima. Zaposlenima u Ministarstvu za vanredne situacije pomažu saperi koji pronalaze veliki broj ukrajinskih granata i skladišta naoružanja, pošto su Oružane snage Ukrajine mnoge stanove preuredile u vatrene tačke

 

 

Borbe iznad Zmijskog ostrva

08.13 - Uništavanje helikoptera

 

 

 

Počela Parada pobede u Moskvi

08.01 - U Rusiji počinju parade za Dan pobede


Ljudi u Vladivostoku izlaze na ulice da gledaju godišnju paradu kojom se obeležava pobeda Rusije nad nacističkom Nemačkom 1945. godine.
 

 

 

Japanu potrebno vreme za ukidanje uvoza ruske nafte

7.59 - Japanu će biti potrebno vreme za postupno ukidanje uvoza ruske nafte, izjavio je danas premijer Fumio Kišida nakon onlajn sastanka Grupe sedam najrazvijenih zemalja (G7).

Borelj zahteva da EU da zapleni ruske devizne rezerve

7.44 - Evropska unija trebalo bi da razmotri mogućnost zaplene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi pomogla u plaćanju troškova za obnovu Ukrajine posle rata, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

Gutereš užasnut 

7.33 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je užasnut izvestajima o napadu na školu u ukrajinskom gradu Bilohorivka, gde se određen broj ljudi krio od sukoba, preneo je AP.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je danas da je Gutereš ponovio da civili i civilna infrastruktura moraju biti pošteđeni sukoba, prema međunarodnom zakonu.

"Ovaj rat se mora završiti, mir se mora uspostaviti u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom. UN i njeni partneri iz humanitarnih organizacija u UKrajini će nastaviti da podržavaju one čiji su životi uništeni ratom", kazao je Dižarik.

Nešto ranije, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je u školi u Bilohorivki ubijeno oko 60 civila u bombardovanju koje je izvela ruska strana.

Evropska unija korak smo bliži uvođenju novih sankcija Rusiji

7.20 - Vlade zemalja Evropske unije prišle su korak bliže dogovoru o uvođenju oštrijih sankcija Rusiji, koje uključuju zabranu kupovine ruske nafte, ali će se razgovori nastaviti danas kako bi se zemljama koje su najviše zavisne od ruskih energenata omogućilo da mogu da se nose sa sankcijama.

Ambasadori 27 članica EU se od 4. maja sastaju na dnevnom nivou kako bi razgovarali o detaljima šestog paketa sankcija koje ciljaju Moskvu zbog napada na Ukrajinu

Minirani mostovi koji se koriste za evakuaciju


7.01- Ukrajinska vojska minirala je mostove u Slavjansku u DNR i planira da ih digne u vazduh kako bi okrivila ruske trupe. Ovo je saopštio načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev. "U Slavjansku Donjecke Narodne Republike, neonacisti ukrajinskih oružanih formacija minirali su železnički most kraka Slavjansk-Kramatorsk i drumski most preko reke Suhoj Torec, koji planiraju da dignu u vazduh, okrivljujući navodno napredujuće jedinice ruske trupe za ovo", rekao je on na brifingu. Mizincev je dodao da je u Zaporoškoj oblasti administracija zabranila evakuaciju civila kako bi se civili koristili kao živi štit.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Dragi

09.05.2022 15:56

Vi ih promažete a oni ginu .Ko je ovde lud mir nema cenu.Rat se nevodi ni u Ameriku,Englesku,Kanadu,Nemačku nego Ukrainu

Nikola

09.05.2022 18:42

Koji grad su Ruske snage zauzele? Nisu su se vec mesec dana pomerile s polozaja. Ofanziva na istoku im pukla.