PUTINOVA NAREDNA META JE MOLDAVIJA? Iz Kremlja stižu opasne poruke
Sajt predsednika Rusije

Moldavija, najsiromašnija evropska zemlja, sve je zabrinutija da bi Rusija mogla da protegne svoju invaziju na Ukrajinu i okomi se na sporni region Pridnjestrovlje koji Moskva podržava i na kojem se nalaze njene trupe.

Dva meseca nakon početka invazije ruski vojni komandant je izjavio da Moskva želi da uspostavi koridor kroz južnu Ukrajinu do odmetnute republike u Istočnoj Moldaviji.

- Rusija planira da preuzme punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom i obezbedi kopneni koridor do Krima - rekao je u petak zamenik komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga Rustam Minekajev i istakao da će kontrola nad jugom Ukrajine pružiti mogućnost pristupa Pridnjestrovlju na zapadu Moldavije.

Dok je naveo da tamo postoji “ugnjetavanje” ruskog govornog stanovništva, na slično se pozvala Rusija u Ukrajini kako bi opravdala invaziju.

Zabrinuta Moldavija pozvala ruskog ambasadora

Nije poznato da li njegove izjave reflektuju zvaničnu liniju Kremlja ali su, kako piše “Vašington post”, iznenadile neke analitičare jer Rusija na početku invazije nije uspela da napreduje ka jugozapadu Ukrajine, koje je trebala da obezbedi kako bi došla do granice Pridnjestrovlja. Ipak, to je podstaklo konverzaciju o enklavi poznatoj i kao Transnistrija i do sada je najveći direktan izazov Moldaviji, koja je kasnije u petak pozvala ruskog ambasadora da mu izrazi “duboku zabrinutost” zbog Minekajevljevih komentara.

“Ovakve izjave su neosnovane i suprotne stavu Ruske Federacije o podržavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Moldavije u njenim međunarodno priznatim granicama”, navelo je moldavsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Slično je, međutim, sredinom aprila rekla portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kad je, odnoseći se na restrikcije protiv ruskih medija u Moldaviji, navela da su takvi potezi “protivni izjavama moldavskih lidera o posvećenosti neutralnom statusu i partnerstvu sa Rusijom”.

U međuvremenu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio da je invazija na Ukrajinu samo početak i da Moskva ima planove da zauzme i druge zemlje.

Moldavija za EU, Pridnjestrovlje protiv

Pre nego što je Minekajev podigao buru u moldavskoj i široj javnosti, ruski čelnici su u sredu oštro reagovali na zabranu proruskih ratnih oznaka u bivšoj sovjetskoj republici, a ruski poslanik Aleksej Puškov zapretio je predsednici Maji Sandu da će njena Moldavija završiti na "smetlištu istorije".

Analitičari kažu da je malo verovatno da bi ruska vojska, upletena u sukobe oko Istočne Ukrajine, bila sposobna da uspostavi koridor kroz Južnu Ukrajinu do Pridnjestrovlja. Sandu, koja je od stupanja na dužnost krajem 2020. izbegavala opredeljenje o orijentaciji svoje zemlje zbog zavisnosti od ruskog gasa, prošlog decembra potvrdila je da žele da se pridruže Evropskoj uniji, i da je o tome obavestila Moskvu.

- Želeli bismo da stignemo tamo, što pre to bolje - rekla je Sandu.

Ona je početkom marta potpisala zvaničan zahtev za pridruživanje Moldavije EU, a zemlja se potom i isključila sa ruske elektromreže kako bi ubrzala energetsko spajanje sa blokom. Iako je Moldavija podnela aplikaciju za EU, lideri Pridnjestrovlja su istakli da nemaju nameru da urade isto i ponovo zatražili stvaranje “dve nezavisne države”.

Sve o ukrajinskoj krizi možete pročitati u NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aca

25.04.2022 11:24

Putin je bas zelenskom rekao da ce sledeca biti moldavija zato on zna