Rusi: Marijupolj je naš, a Azovstalj blokiran!
EPA

Kako je Šojgu precizirao, „u vreme opsade grada broj pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, nacionalističkih formacija, kao i stranih plaćenika iznosio je više od 8.100 ljudi“. Poginulo ih je više od 4.000, predalo se 1.478, a njih oko 2.000 je blokirano u industrijskoj zoni fabrike „Azovstalj“.

Šojgu je dodao da je situacija u Marijupolju mirna, te da omogućava da se započne uspostavljanje reda i mirnog života, kao i da je moguć povratak civila.

Pobunom do predaje?

U Marijupolju se pominje mogućnost pobune među ukrajinskim vojnicima koji su blokirani u „Azovstalju“, a kojima pripadnici Azovskog puka, navodno, pod pretnjama smrću ne dozvoljavaju da se predaju. Kako se navodi, mogli bi da se pobune vojnici iz brigade marinaca i drugih jedinica koje nisu deo Azovskog puka, kao i stranih plaćenika koji su uvideli da se nalaze u bezizlaznoj situaciji.

Osim Marijupolja, ruske snage juče su objavile da su zauzele još dva strateški važna grada, Rubižnje i obližnju Kremenu. Vojska LNR saopštila je da je izašla na granicu Harkovske oblasti i oslobodila put koji vodi ka tom gradu, kao i da kontrolišu 80 odsto teritorije LNR.

HAG PLANIRA OTMICU PUTINA? Suluda ideja koja može da pokrene Treći svetski rat - Alo.rs

Ukrajinska strana je, nakon što je ruska objavila da je Marijupolj pao i da će „Azovstalj“ biti blokiran, odmah tražila da se u tom gradu održi specijalna runda pregovora o izvlačenju svojih vojnika koji su ostali u čeličani. Gradonačelnik Harkova Igor Terehov izjavio da je drugi po veličini grad u Ukrajini juče bio pod snažnim ruskim granatiranjem, a ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je saopštilo da je osposobilo oko 20 borbenih aviona zahvaljujući prilivu rezervnih delova iz SAD i savezničkih zemalja.

Najnovije vesti pročitajte u napem blogu Ukrajina uživo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading