PRE BI ISTRULILI, NEGO DA SE PREDAJU! Žestoke borbe za čeličanu u Marijupolju
EPA

- Grad još nije pao. Još su tu naše snage, naši vojnici, tako da ćemo se boriti do kraja - rekao je Šmihal.

Kompleks “Azovstalj” prostire se na deset kvadratnih kilometara i nalazi se u jugoistočnom delu Marijupolja. Major Sergej Volina, komandat ukrajinske 36. brigade marinaca, koja se tu nalazi, rekao je da je situacija kritična jer je kompleks potpuno opkoljen.

PESKOV U KLIN, ZELENSKI U PLOČU Predsednik Ukrajine tvrdi da Rusi lažu u vezi pregovora

- Ima oko 500 ranjenih vojnika, veoma je teško pružiti im medicinsku negu. Oni bukvalno trunu - rekao je on za CNN.

Volina je apelovao da im se omogući izvlačenje iz “Azovstalja”.

- Verovatno su ovo naši poslednji dani, ako ne i sati. Neprijatelj nas brojčano nadmašuje 10 prema jedan. Apelujemo i molimo sve svetske lidere da nam pomognu. Tražimo od njih da organizuju izvlačenje i odvedu nas na teritoriju treće države - saopštio je Volina i dodao da Rusi imaju "prednost u vazduhu, u artiljeriji, u svojim snagama na kopnu, u opremi i u tenkovima".

- Mi držimo samo jedan objekat, fabriku “Azovstalj”, gde pored pripadnika vojske ima i civila koji su žrtve u ovom ratu – rekao je Volina.

RUSKA VOJSKA JE U POKRETU I SVE KARTE SU NA STOLU Ovaj veliki grad im je sledeća meta, ali to je samo etapa u ostvarenju krajnjeg cilja

I Zelenski je poručio da je situacija u Marijupolju teška, ali i da je intenzitet udara ruskih snaga prema Harkovu, Donbasu i u Dnjepru „značajno povećan”. On je rekao da ruska vojska blokira sve napore da se organizuju humanitarni koridori i spasu civili, kao i da "okupatori pokušavaju da izvrše deportaciju ili čak mobilizaciju lokalnog stanovništva koje je palo u njihove ruke". On je dodao da je Rusija koncentrisala skoro sve svoje borbeno spremne snage na teritoriji Ukrajine i blizu njenih granica.

Ruske trupe su u utorak započele potencijalno ključnu borbu za Donbas. Portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je da su moskovske snage bombardovale brojne vojne lokacije, uključujući koncentraciju trupa i skladišta bojevih glava.

Potencijalan problem po rusku stranu može da bude to što im je 12 bataljona angažovano u Marijupolju, umesto na drugim delovima fronta koji se proteže 480 kilometara, od severoistočne Ukrajine do jugoistoka te zemlje.

Zbog pošiljki oružja moguć rat Rusije i NATO!

Zapadne pošiljke oružja Ukrajini mogle bi da dovedu do rata između Rusije i NATO!

SAD veruju da će Rusija ciljati rute za isporuku oružja, kako bi usporila snabdevanje Ukrajine. Ruske snage nisu često gađale pokretne mete poput konvoja ili železničkih isporuka, ali bi mogle da pokušaju da unište mostove, puteve i oruge, rekao je neimenovani zvaničnik SAD, dodavši da čak i tada ne bi mogle da zaustave pošiljke u celini, jer ih dolazi previše.

Rusija je više puta upozoravala da su konvoji s naoružanjem legitimna meta. Najnovije izjave iz SAD, procenjuju analitičari, mogle bi veoma lako da dovedu do direktnog sukoba Rusije i NATO, ukoliko u tim konvojima strada neki njihov pripadnik.

Zapad Ukrajini šalje vojne avione!

Zapad je obezbedio dodatne avione, najverovatnije migove 29, i delove za popravku letelica ukrajinske vojske, saopšteno je iz Pentagona, dok je predsednik SAD Džo Bajden rekao je da će njegova zemlja poslati više artiljerijskih sistema.

Putin: U Donbasu će zavladati mir zahvaljujući Rusiji

Predsednik Vladimir Putin uveren je da će zahvaljujući Rusiji u Donbasu zavladati mir.

- Rusija će delovati dosledno, postići ćemo normalizaciju života u Donbasu. Zahvaljujući Rusiji, u Donbasu će zavladati mir. Tako će i biti - poručio je Putin i dodao da je tragedija u Donbasu primorala Rusiju da započne specijalnu operaciju u Ukrajini.

Peking uz Moskvu

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je jutros Rusiji da će pojačati "stratešku koordinaciju" s Moskvom bez obzira na trenutne međunarodne okolnosti. Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Le Jučeng dodao je da povećanje trgovine od čak 30 posto između dve države pokazuje "veliku otpornost" na spoljne okolnosti.

Rusija upozorila Švedsku i Finsku

Rusija je upozorila Švedsku i Finsku na posledice njihovog mogućeg članstva u NATO, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Pod pokroviteljstvom SAD, Brisel već neko vreme uvlači Švedsku i Finsku u svoje strukture pod maskom vežbi ili obuke - rekla je Zaharova.

U Crnoj Gori zabranjeni RT i Sputnjik

Agencija za elektronske medije Crne gore uvela je zabranu bilo kojeg sadržaja ruskih medijskih kuća "Raša tudej (RT) i "Sputnjik". Savet te institucije doneo je takvu odluku na osnovu zaključka Vlade o uvođenju takozvanih međunarodnih restriktivnih mera utvrđenih odlukama Saveta EU.

Još jedan okrug najavio otcepljenje!

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da će podržati navodnu odluku okruga Rozovski da se otcepi od Ukrajine i pridruži DNR. U okupiranom okrugu u regionu Zaporožja, oko 48 kilometara severozapadno od Marijupolja, u utorak je održano glasanje o otcepljenju od Ukrajine i pridruživanju DNR.

I Kanada uvodi sankcije Putinovim ćerkama

Kanada će uvesti ciljane sankcije protiv 14 ruskih državljana, među kojima su i dve ćerke predsednika Rusije Vladimira Putina, saopštilo je kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova. Prethodno su SAD i Velika Britanija uvele su sankcije Putinovim ćerkama, Katerini Tihonovoj i Mariji Voroncovoj.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading