KONAČNI OBRAČUN! Sve strane priznale da je u toku najveća i najvažnija bitka
EPA

Zelenski je juče rekao da su ruske snage počele bitku za koju su se dugo pripremale, dok je ukrajinski generalštab prethodno saopštio da su Rusi pokrenuli ofanzivu duž cele linije fronta na jugu i istoku Ukrajine.

- Glavni napori neprijatelja usmereni su na probijanje odbrane naših trupa u oblastima Luganjska i Donjecka, kao i uspostavljanje potpune kontrole nad Marijupoljom - saopštio je ukrajinski generalštab, dodajući da ruske snage forsiraju i liniju administrativne granice Hersonske oblasti.

Ukrajina je saopštila da su ruske snage preuzele kontrolu nad Kreminom u regionu Luganska. U tom gradu juče su se vodile sporadične ulične borbe.

Ruska vojska je juče pokrenula i veliku operaciju u čeličani „Azovstalj“ u Marijupolju, prethodno ponudivši Ukrajincima i strancima koji se tamo nalaze da se predaju, garantujući im živote. Oni su to, ipak, odbili. Rusija tvrdi da su u „Azovstalju“ pripadnici ukrajinskih nacionalističkih bataljona i strani plaćenici.

Eduard Basurin, predstavnik Narodne milicije DNR, saopštio je da su specijalne grupe počele napad na „Azovstalj“, usput demantovavši ukrajinske navode da se u krugu fabrike, po kojoj Rusi udaraju svom silinom, krije više od 1.000 civila.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da aktivnost ruske vojske u Marijupolju ne slabi, ali da ukrajinski branioci grada nastavljaju da se brane.

Rusija je na čeličanu u Marijupolju počela da baca bombe namenjene uništavanju bunkera, tvrdi komandant Nacionalne garde „Azov“ Denis Prokopenko. Rusija je procenila da je u tunelima i podrumima čeličane 2.500 ukrajinskih vojnika i oko 400 stranih plaćenika.

Diplomate zbog sankcija preletele 15.000 kilometara

KONAČNI OBRAČUN! Sve strane priznale da je u toku najveća i najvažnija bitka

Printscreen

 

Avion poslat iz Moskve po proterane ruske diplomate iz Grčke, a potom i Španije, bio je primoran da napravi obilazni put od 15.000 km zbog zabrane letova u EU, prenosi sajt za praćenje letova FlightRadar24. Dodaje se da je ukupna dužina leta bila 15.163 km, „što je malo manje od trenutnog najdužeg leta na svetu između Singapura i Njujorka“.

Lavrov: Počela druga faza sukoba

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je u Ukrajini počela sledeća faza specijalne vojne operacije.

- Operacija na istoku Ukrajine ima za cilj potpuno oslobađanje DNR i LNR. Ova situacija će se nastaviti, i sada počinje sledeća faza specijalne operacije - rekao je Lavrov.

Putin odlikovao jedinicu iz Buče

Ruski predsednik Vladimir Putin u ponedeljak je odlikovao 64. motorizovanu pešadijsku brigadu, koja je dejstvovala u Buči. Njima je dodeljena počasna titula za „herojstvo“, javlja AFP i dodaje da je Ukrajina tu vojnu jedinicu optužila za zločine počinjene u Buči.

Šojgu: SAD se bore do poslednjeg Ukrajinca

SAD i Zapad čine sve da ruska specijalna operacija odugovlači i podstiču borbu do poslednjeg Ukrajinca, izjavio je Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane i general armije. On je dodao da pojačane isporuke stranog naoružanja jasno pokazuju namere zapadnih zemalja da isprovociraju kijevski režim da se bori „do poslednjeg Ukrajinca“.

Rusija: Uništene velike količine oružja iz inostranstva

Rusko vazduhoplovstvo je napalo logistički centar ukrajinske vojske u blizini Lavova i uništilo velike količine oružja proizvedenog u inostranstvu, saopštilo je ministarstvo odbrane u Moskvi. Tvrdi se da je uništen i centar za održavanje balističkih raketa „točka“ u Dnjepru.

Mađarska ponovo odbila EU

Mađarska neće podržati nikakve sankcije za rusku naftu i gas, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, ponovivši stav mađarske vlade po tom pitanju. Isporuke ruskog gasa u Mađarsku stižu bez ikakvih smetnji, rekao je on.

Najnovije vesti pročitajte u našem blogu Ukrajina uživo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoran

19.04.2022 18:34

Ma samo prži bez milosti te neo nacističke sline nek ostanu obični ljudi da žive u ukrajini