ČINJENICE SU POTPUNO DRUGAČIJE Marin Le Pen odbila da dešavanja u Ukrajini nazove genocidom  (VIDEO)
Foto: EPA/YOAN VALAT

„Genocid je pravno vrlo jasna definicija koja ne odgovara trenutno poznatim činjenicama“, rekla je Le Penova u intervjuu za televiziju „Frans 2“ odgovarajući na pitanje da li bi ono što se dešava u Ukrajini nazvala genocidom.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron nazvao Ruse i Ukrajince bratskim narodima i nije hteo da oceni dejstva Rusije u Ukrajini kao genocid, napominjući da je sada potrebno da se bude oprezan sa terminima.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da su ove izjave „veoma bolne“ za Ukrajinu.

Komentarišući reakciju Zelenskog na Makronove reči, Marin le Pen je primetila da je to normalno i da razume njegov stav. „Ali on (Zelenski) ponekad traži od drugih država više nego što mu se može dati“, dodala je političarka.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading