SKIDAJ ODEĆU ILI PUCAM Ruska vojska na meti optužbi za silovanja!
Foto: Shutterstock

Nakon povlačenja iz Kijeva i okoline 50-godišnja Ana, koja živi 70 kilometara od prestonice, rekla je za "BBC" da su je ruski vojnici silovali, a njenog muža ubili. To se, kako je izjavila, desilo 7. marta.

- Pod pretnjom oružjem, odvukao me je u obližnju kuću. Naredio mi je: „Skidaj odeću ili ću pucati u tebe“. Uporno mi je pretio da će me ubiti ako ne uradim kao što kaže. A onda je krenuo da me siluje - rekla je Ana, koja je opisala napadača kao mladog, mršavog čečenskog borca odanog Rusiji.

- Dok me je silovao, došla su još četiri vojnika. Pomislila sam da sam sada stvarno gotova. Ali oni su ga odveli. Nikad ga više nisam videla - kaže ona, i dodaje da je, kada se vratila kući, pronašla muža koji je bio upucan u stomak jer je pokušao da je spase.

Podlegao je ranama dva dana kasnije, a ona i njene komšije sahranili su ga u dvorištu njihovog doma.

Komšije kažu da je isti vojnik prethodno silovao i drugu ženu. Njeno telo su pronašle i sahranile komšije. I drugi Ukrajinci posvedočili su o silovanjima, kao i ubistvima civila.

S druge strane, porodice i prijatelji ruskih vojnika koji su poginuli u Ukrajini rekli su za "BBC" da ne veruju u te priče.

Dmitrij, saborac jednog od oficira, Sergeja Tisjačnog, koji je poginuo na ratištu, rekao je da je njemu i momcima bio kao drugi otac. On dodaje da ne veruje u priče o nasilju ruskih vojnika i optužbama za ratne zločine.

- Ne verujem u to. Nikad im neću verovati. Znam kako nas je komandant Sergej učio da postupamo. Verujem svojim drugovima i vojsci - oni nikada ne bi radili takve stvari - rekao je Dmitrij.

Na pitanje novinara "BBC" da li bi poverovao kada bi video dokaze, odgovorio je da je siguran da dokaza neće biti.

I udovica Tisjačnog, Lada, odbila je da poveruje da su ruski vojnici počinili zločine.

- Znam da je sada ceo svet protiv nas. Optužiće Rusiju za bilo šta - rekla je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading