ZAPAD: RUSIJA MASOVNO UBIJA CIVILE Nastavljaju se teške optužbe za ratne zločine na račun Moskve
Printskrin Telegram

Broj mrtvih u raketnom napadu na Kramatorsk, na istoku Ukrajine, porastao je na 50, od čega je petoro mrtve dece, saopštio je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Ruska strana je odmah u petak, posle napada, demantovala da ima bilo kakve veze s tim masakrom, tvrdeći da su projektil “točka-U” ispalile ukrajinske strane. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašekov rekao je juče da je ispitivanjem na osnovu položaja repa rakete utvrđeno da je projektil lansiran iz zone jugozapadno od tog mesta, a koju kontrolišu ukrajinske snage.

- Prema obaveštajnim podacima, jedna od jedinica 19. raketne brigade koja je naoružana raketnim sistemima “točka-U” locirana je u trenutku napada u naselju Dobropolje u Donjeckom regionu, 45 kilometara jugozapadno od Kramatorska - rekao je Konašenkov i dodao da je ta oblast sada potpuno pod kontrolom grupacija ukrajinskih snaga u Donbasu, ponovivši da samo Ukrajina koristi taktičke rakete “točka-U”.

Ipak, Kijev i zapadni zvaničnici nastavili su s teškim optužbama na račun Rusije zbog ovog, ali i drugih navodnih teških zločina and civilima.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš poručio je da oni koji su počinili taj napad treba da budu pozvani na odgovornost.

- Udar na železničku stanicu u Kramatorsku na istoku Ukrajine u kojem je poginulo i povređeno na desetine civila koji su čekali evakuaciju, uključujući mnogo žena, dece i starijih, i drugi napadi na civile i civilnu infrastrukturu su u potpunosti neprihvatljivi - rekao je portparol generalnog sekretar Stiven Dižarik.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će svi koji stoje iza tog napada odgovarati.

- Ovo je još jedan ratni zločin Rusije, za koji će svi umešani odgovarati - rekao je on, dodajući da je ruska državna propaganda pokušala da okrivi ukrajinske oružane snage.

- Kao i masakri u Buči, kao i mnogi drugi ruski ratni zločini, raketni udar na Kramatorsk mora biti jedna od optužbi u Tribunalu, što će se sigurno dogoditi - rekao je on.

I američki predsednik Džozef Bajden optužio je Rusiju da je izvela “stravično zverstvo” u Kramatorsku, dok je Pentagon saopštio da SAD “veruju da je Rusija koristila kratkodometnu balističku raketu kad je gađala železničku stanicu u Kramatorsku”, dodajući da “motiv za napad nije jasan”.

- Ne verujemo u saopštenja ruske strane da nisu odgovorni za napad - naveo je zvaničnik Pentagona i dodao da SAD još analiziraju napad, te da za sada nije jasno da li je u njemu korišćena kasetna municija.

Nastavljene su i optužbe na račun Rusije zbog navodnih masovnih ubistava civila u Buči, pošto je kancelarija ukrajinskog glavnog tužioca saopštila da je 67 tela sahranjeno u masovnoj grobnici u blizini crkve u tom gradu kraj Kijeva.

Takođe, gradonačelnik Makariva, Vadim Tokar izjavio je da je su tom gradu, koji se nalazi 50 kilometara zapadnood Kijeva, pronađena su 132 tela građanina koje su “pogubile ruske snage”. Rekao je da je većina tela iskopana iz masovnih grobnica, ali da su neka pronađena i na ulicama, kao i da je oko 40 odsto zgrada oštećeno i da mnoge ne mogu da se poprave.

Rusija: Ukrajinci dovoze tela iz mrtvačnice kao dokaz

Kijevski režim priprema novu provokaciju kako bi optužio Rusiju za masovno ubistvo civila u naselju Irpen u Kijevskoj oblasti, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je rekao, pripadnici ukrajinske bezbednosne službe (SBU) nameravaju da prebace u Irpen tela poginulih ljudi od ukrajinskih granata koje će potom predstaviti novinarima kao ubijene ruske vojnike koji su u taj grad stigli da ubijaju civile.

- Nameravaju da dovezu tela iz gradske mrtvačnice u podrum jedne zgrade na istoku Irpena, a zatim će u obližnjoj šumi biti izvedena inscenirana akcija uništavanja ruske obaveštajne grupacije koja je navodno u taj grad stigla da ubija svedoke ruskih ratnih zločina - precizirao je on, dodajući da je ova „cinična inscenirana akcija“ organizovana kako bi potom bila emitovana na zapadnim medijima.

Naglasio je da je ruska vojska napustila taj grad pre nešto više od nedelju dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Srbenda

10.04.2022 07:02

i amerikanci to isto rade svuda po svetu pa nista

Jovan

10.04.2022 07:23

MOŽDA, kažem. Ali SIGURNO nisu bacili DVE ATOMSKE BOMBE na nedužan narod kao AMERIČKA STOKA.