AMERIKA KOČI VELIKI PROJEKAT NEMAČKE I RUSIJE Mračna tajna rata u Ukrajini
Foto: Ilustracija

- Ukrajinska kriza nema nikakve veze sa Ukrajinom. Reč je o Nemačkoj, a posebno o gasovodu koji povezuje Nemačku sa Rusijom pod nazivom Severni tok 2. Vašington vidi gasovod kao pretnju svom primatu u Evropi i pokušava da sabotira projekat na svakom koraku. Uprkos tome, Severni tok je napredovao i sada je potpuno operativan i spreman za rad. Kada nemački regulatori daju konačnu sertifikaciju, počeće isporuke gasa. Nemački vlasnici kuća i preduzeća imaće pouzdan izvor čiste i jeftine energije, dok će Rusija videti značajno povećanje svojih prihoda od gasa. To je vin-vin situacija za obe strane.

Američki establišment spoljne politike nije zadovoljan ovim razvojem događaja. Oni ne žele da Nemačka postane više zavisna od ruskog gasa jer trgovina gradi poverenje, a poverenje vodi ka ekspanziji trgovine. Kako odnosi postaju topliji, ukida se više trgovinskih barijera, ublažavaju se propisi, povećavaju se putovanja i turizam, a razvija se nova bezbednosna arhitektura.U svetu u kome su Nemačka i Rusija prijatelji i trgovinski partneri, nema potrebe za američkim vojnim bazama, nema potrebe za skupim oružjem i raketnim sistemima američke proizvodnje, niti za NATO. Takođe nema potrebe da se sklapaju energetski poslovi u američkim dolarima ili da se gomilaju američki trezori za balansiranje računa. Transakcije između poslovnih partnera mogu se obavljati u njihovim sopstvenim valutama, što će svakako izazvati nagli pad vrednosti dolara i dramatičnu promenu ekonomske moći.

Zbog toga se Bajdenova administracija protivi Severnom toku. To nije samo cevovod, to je prozor u budućnost; budućnost u kojoj se Evropa i Azija zbližavaju u ogromnu zonu slobodne trgovine koja povećava njihovu međusobnu moć i prosperitet, a ostavlja SAD da gledaju spolja.Topliji odnosi između Nemačke i Rusije signaliziraju kraj „unipolarnog“ svetskog poretka koji SAD nadgledaju poslednjih 75 godina. Nemačko-ruski savez preti da ubrza pad supersile koja se trenutno približava ambisu. Zbog toga je Vašington odlučan da učini sve što može da sabotira Severni tok i zadrži Nemačku u svojoj orbiti. To je pitanje opstanka.

Tu na scenu stupa Ukrajina. Ukrajina je „oružje izbora“ Vašingtona za torpedovanje Severnog toka i postavljanje klina između Nemačke i Rusije. Strategija je preuzeta sa prve strane Priručnika o spoljnoj politici SAD pod rubrikom: Zavadi pa vladaj. Vašington treba da stvori percepciju da Rusija predstavlja bezbednosnu pretnju Evropi. To je cilj. Oni treba da pokažu da je Putin krvožedni agresor sa dlakavim temperamentom kome se ne može verovati.U tom cilju, mediji su dobili zadatak da iznova i iznova ponavljaju: „Rusija planira invaziju na Ukrajinu“. Ono što je ostalo neizrečeno je da Rusija nije izvršila invaziju nijednu zemlju od raspada Sovjetskog Saveza i da su SAD izvršile invaziju ili srušile režime u više od 50 zemalja u istom vremenskom periodu i da SAD održavaju preko 800 vojnih baza u zemlje širom sveta. Mediji ništa od ovoga ne izveštavaju, umesto toga fokus je na „zlom Putinu“ koji je okupio oko 100.000 vojnika duž ukrajinske granice preteći da će celu Evropu gurnuti u još jedan krvavi rat.

Sva histerična ratna propaganda kreirana je sa namerom da se proizvede kriza koja se može iskoristiti za izolaciju, demonizaciju i, na kraju, cepanje Rusije na manje jedinice. Prava meta, međutim, nije Rusija, već Nemačka. Pogledajte ovaj odlomak iz članka Majkla Hadsona u The Unz Reviev:

„Jedini način koji preostaje američkim diplomatama da blokiraju evropske kupovine je da podstaknu Rusiju na vojni odgovor , a zatim tvrde da osveta za ovaj odgovor nadmašuje svaki čisto nacionalni ekonomski interes. Kao što je jastrebova državna podsekretarka za politička pitanja Viktorija Nuland objasnila na brifingu za štampu Stejt departmenta 27. januara: „Ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj način, Severni tok 2 neće napredovati. ( „Pravi protivnici Amerike su njeni evropski i drugi saveznici“ , The Unz Reviev)

Eno ga crno-belo. Bajdenov tim želi da „natera Rusiju na vojni odgovor“ kako bi sabotirao Severni tok. To implicira da će biti neke vrste provokacije osmišljene da navede Putina da pošalje svoje trupe preko granice da brane etničke Ruse u istočnom delu zemlje. Ako Putin uhvati mamac, odgovor će biti brz i oštar. Mediji će okarakterisati tu akciju kao pretnju celoj Evropi, dok će lideri širom sveta osuđivati Putina kao „novog Hitlera“. Ovo je ukratko strategija Vašingtona, a cela produkcija je orkestrirana sa jednim ciljem na umu; da politički onemogući nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da provuče Severni tok kroz proces konačnog odobrenja.

S obzirom na ono što znamo o protivljenju Vašingtona Severnom toku, čitaoci se mogu zapitati zašto je ranije ove godine Bajdenova administracija lobirala kod Kongresa da ne uvede dodatne sankcije projektu. Odgovor na to pitanje je jednostavan: unutrašnja politika. Nemačka trenutno stavlja van pogona svoje nuklearne elektrane i potreban joj je prirodni gas da nadoknadi manjak energije. Takođe, pretnja ekonomskim sankcijama je „odbijanje” za Nemce koji u njima vide znak stranog mešanja. „Zašto se Sjedinjene Države mešaju u naše energetske odluke“, pita se prosečan Nemac. „Vašington treba da gleda svoja posla i da se kloni naših. Upravo takav odgovor se očekuje od svakog razumnog čoveka - piše Vitni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading