TRI SCENARIJA O PADU DRONA NA ZAGREB Treći izaziva jezu u Hrvatskoj!
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Plenković je rekao da se u slučaju pada drona sovjetske proizvodnje u Zagrebu proučavaju najsitniji detalji.

"Znamo da je reč o izviđačkom dronu s dometom većim od hiljada kilometara, pouzdano znamo da je imao eksplozivnu napravu. To sam pojasnio, eksplozija se dogodila na nekoliko metara dubine", dodao je Plenković.

Prema njegovim rečima, u proveri sa španskim vlastima, radari u Rumuniji i Mađarskoj nisu prepoznali tu letelicu kao poziv za uzbunu.

"Bilo je tih dana i drugih lažnih uzbuna, ona se pojavljivala i nestajala. Nažalost, pala je u glavni grad Hrvatske. Svi naši partneri shvatili su ozbiljnost situacije. U ovom trenutku još ne možemo reći kako je i zašto letelica pala u Zagrebu", naveo je Plenković.

Rekao je da postoje tri scenarija o padu drona.

"Prvo je da je reč o grešci, drugo je da je došlo do sabotaže i treći scenario je da je dron poslat u Zagreb s namerom", istakao je hrvatski premijer.

"Ne možemo to tvrditi, ali je cilj da otkrijemo", dodao je.

Naglasio je da samo NATO sistem nije mogao uočiti sovjetski dron ako ne dobije informaciju od onih zemalja čiji radari ga vide.

Ministar odbrane Ukrajine: Nismo lansirali dron

U međuvremenu, Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar odbrane rekao je da je siguran da vojska te zemlje nije lansirala dron prema Hrvatskoj.

"U svakodnevnom sam kontaktu s hrvatskim kolegom, razgovaramo o tome. Istražujemo taj incident i uveravam vas da mi nismo lansirali taj dron prema Hrvatskoj. Hrvatska je naš prijatelj i nikad to ne bismo učinili", rekao  je Reznikov.

Reznikov je video-linkom učestvovao na sastanku članova spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Dodao je da se tu postavlja pitanje i bezbednosnog sistema NATO-a.

"Dron je preleteo nekoliko zemalja članica, kako ga niste videli, zašto ga niste uništili, možete li pokriti svoj vazdušni prostor?" uputio je, kako je sam rekao, "retoričko pitanje" ukrajinski ministar odbrane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading