PUTINU ŽELE DA SUDE KAO SLOBI?! Zapadne sile spremaju srpski scenario za ruski politički vrh!
Foto: Ilustracija

Zahtev sudu je podnet u subotu, a diplomatski izvori tvrde da iza tužbe, u stvari, stoje zapadne sile sa Amerikom na čelu i da je cilj da se pred sud izvedu ruski predsednik Vladimir Putin i njegovi najbliži saradnici.

Takođe, kancelarija tužioca je saopštila u utorak da će tražiti odobrenje suda za otvaranje istrage o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, samo nekoliko dana nakon ruskog napada.

Uoči rasprave predsednica suda Džoan E. Donahju iz SAD poslala je hitnu poruku ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, u kojoj je istakla neophodnost da Rusija ispoštuje bilo koji nalog koji MSP bude doneo. U tužbi Kijeva se navodi da je lažna tvrdnja Rusije da je invaziju na Ukrajinu izvršila da bi sprečila genocid, a od sudija se traži da nalože privremene mere za zaštitu Ukrajine.

Toma Fila, nekadašnji branilac Slobodana Miloševića u Hagu, kaže da je siguran da će ovaj sud u narednom periodu doneti meru zabrane bombardovanja Ukrajine.

- Bitno je da se naglasi i to da smo istu tu meru tražili i mi kada nas je bombardovao NATO 1999, ali sud u Hagu tada to nije prihvatio. Bez obzira na to što oni budu odlučili, smatram da Putin te mere neće poštovati i da će nastaviti onako kako on bude smatrao da treba - rekao je Fila.

PUTINU ŽELE DA SUDE KAO SLOBI?! Zapadne sile spremaju srpski scenario za ruski politički vrh!

Foto: Ilustracija

 

Advokat Branislav Tapušković, koji ima bogato haško iskustvo i takođe je bio u timu odbrane bivšeg srpskog i jugoslovenskog predsednika, ukazuje na dvostruke aršine međunarodne pravde.

- Prvog dana suđenja Slobodanu Miloševiću, kad sam se prvi put pojavio i dobio priliku da nešto kažem, rekao sam da univerzalne pravde neće biti dok god svi koji su izvršili ratne zločine ne budu odgovarali. Rusi odavno ne prihvataju nadležnost tog suda, tako da šansi ima taman toliko koliko je trebalo suditi za zločine Amerikancima u Jugoslaviji, Iraku, Iranu i Avganistanu - kaže Tapušković.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Nikola

03.03.2022 21:11

Zašto ne sude Wesli Klarku, Bilu Klintonnu, toni Bleru, Solani i ostalim zločincima koji su bombardovali našu zemlju mimo svih međunarodnih pravila.