SRAMNA IZJAVA VJOSE OSMANI "Srbija jasno stoji uz Rusiju, cilja ono što Rusija cilja u Ukrajini i Gruziji"
EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

"Baveći se Ukrajinom, bavimo se i samim sobom. Apsolutno, izuzetno je važno, jer je to rat vrednosti, rat sistema, jer se dešava na našem kontinentu. Ruska sklonost ka destabilizaciji i invaziji i nije samo protiv Ukrajine, odnosno bivše republike Sovjetskog Saveza, to je tendencija koju nažalost Rusija ima u odnosu na naš region", rekla je Osmani.

Kosovska predsednica je navela da Srbija jasno stoji uz Rusiju i da Srbija "cilja ono što Rusija cilja u Ukrajini i Gruziji".

Ona kaže da je poznato da će Srbija podržati Rusiju u njenoj akciji u Ukrajini i da se to najbolje primećuje zbog ruskog ekonomskog i političkog uticaja.

"Uprkos izjavama ili tvrdnjama Srbije da su neutralne, Srbija u stvari jasno stoji uz Rusiju jer njeni postupci to dokazuju. Otvaranje ruskih vojnih centara kamufliranih kao humanitarnih centara, vojni uticaj ie danas veći nego u vreme Slobodana Miloševića, ekonomski uticaj je svakim danom sve veći, ali pre svega politički uticaj u smislu političkog mentaliteta. To dokazuje da Srbija stoji uz Rusiju koliko i diktator Belorusije Aleksandar Lukašenko, tako da niko ne treba ni najmanje da sumnja da Srbija cilja ono što Rusija cilja u Ukrajini i Gruziji", rekla je Osmani u emisiji  Rubikon.

Priština pruža podršku Ukrajini

Prema njenim rečima, situacija u Ukrajini je dugo bila napeta i tokom ovog perioda nije izostala koordinacija Kosova sa saveznicima kako bi bili detaljno informisani o dešavanjima.

"Mi smo odavno usklađeni sa vrednostima slobode i demokratije i sa pravom naroda da žive slobodno. U stvari, narod Kosova kao slobodoljubivi narod pokazao je da stoji iza ovih vrednosti, i da se ravna prema tim vrednostima od pamtiveka, od 90-ih pa i ranije, ali je to reafirmisano 90-ih godina tokom naše borbe za nezavisnost i uz našu punu koordinaciju sa deklaracijom o nezavisnosti sa našim partnerima", rekla je Osmani.

Ono što se dešava u Ukrajini, kako je navela, nije samo kriza u Ukrajini nego kriza i bitka između vrednosti slobode i demokratije i protiv autokratije koja se ispoljava na "najoštriji, najvarvarskiji i diktatorski način sa ruskom okupacijom Ukrajine".

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Solo

25.02.2022 01:06

Pa mi nikad nismo rekli da necemo da se vratimo na nase Kosovo.. uljezi ...kad tad mi se vracamo sa Rusima ili bez Rusa..Vjose Osmani to moras da preneses vasim prijateljima..Oni to ionako znaju...pitanje vremena i Ruske situacije..